Αλβανία: Ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας 123 ελληνικών οικογενειών στη ΧειμάρραΜε μία προκλητική απόφαση τα Τίρανα ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας για τη γη που κατέχουν 123 ελληνικές οικογένειες στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας. 

Όπως έφερε στο φως η ενημερωτική πύλη himara.gr, μέσω γραπτής ανακοίνωσης που τοιχοκολλήθηκε σε καφενείο του χωριού, έγινε γνωστή η απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Τίτλων Ιδιοκτησίας που συστάθηκε από την Νομαρχία Αυλώνας με απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν 22 χρόνια πριν, το 1994, σε ελληνικές οικογένειες των Δρυμάδων, με βάση το νόμο 7501. Η προκλητική απόφαση κάνει λόγο για «παρατυπίες» σε 123 τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν το 1994 και ζητείται από τον Δήμο Χειμάρρας να προχωρήσει στην ακύρωσή τους

Πρόσφατα , ο πρωθυπουργός Ράμα δήλωσε στο χωριό Βουνό της Χειμάρρας, πως έχουν εντοπιστεί 11.000 στρέμματα με «παράνομους» τίτλους ιδιοκτησίας. Ωστόσο η κίνηση αυτή εντάσσεται στις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει αυθαίρετα τίτλους ιδιοκτησίας από δεκάδες ομογενείς της περιοχής, Είναι χαρακτηριστικό, πως με την απόφαση αυτή αφαιρούνται ουσιαστικά η γη από τις μισές ελληνικές οικογένειες των Δρυμάδων.

Κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, που κατά περίπτωση μπορεί να είναι από 1 έως 10 και περισσότερα με έκταση από 100 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. το καθένα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος της συνολικής ακίνητης περιουσίας που επιχειρείται να αφαιρεθεί από τις οικογένειες αυτές.

Όπως αναφέρει το himara.gr, μετά την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας τα κτήματα αυτά επιστρέφουν στο αλβανικό κράτος το οποίο μπορεί:

1) Να τα παραχωρήσει στο ταμείο ελεύθερων κτημάτων, τα οποία θα δοθούν σε Αλβανούς υπηκόους των οποίων οι περιουσίες (στα Τίρανα ή αλλού) είχαν κατασχεθεί από το κομουνιστικό καθεστώς.
2) Να τα παραχωρήσει σε Αλβανούς επενδυτές έναντι 1 ευρώ με βάση το νόμο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια τα Τίρανα έχουν στοχοποιήσει ιδιοκτησίες που ανήκουν σε Έλληνες κατοίκους της παραθαλάσσιας περιοχής, η οποία θεωρείται «τουριστικό φιλέτο». Η πολιτική των Τιράνων εντάσσεται στην συνεχή προσπάθεια αφελληνισμού της Χειμάρρας, όπως συνέβη με τον Ελληνισμό των Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου. Έως το 1945 η Χειμάρρα ήταν επισήμως αναγνωρισμένη από την Αλβανία, ως ελληνική μειονοτική ζώνη.

Σήμερα η περιοχή δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και επίσημα καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου. Για τα επίσημα Τίρανα, οι κάτοικοι της Χειμάρρας είναι «δίγλωσσοι» Αλβανοί.

Πηγή

Αλβανία: Ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας 123 ελληνικών οικογενειών στη Χειμάρρα Αλβανία: Ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας 123 ελληνικών οικογενειών στη Χειμάρρα Reviewed by Sahiel on 4/15/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.