ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

10ωρο, τζάμπα εργασία και ιδιωτικοποίηση επικουρικών οι προτεραιότητες τους

Το νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζουν σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συζήτησαν σε σημερινή τηλεδιάσκεψη ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στο επίκεντρο ήταν τρία νομοσχέδια που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την κατάρτιση και τις επικουρικές συντάξεις. «Μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων» ισχυρίστηκε ο Κ. Χατζηδάκης σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο και τα τρία νομοσχέδια πλήττουν καίρια τους εργαζόμενους.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες προβλέπει 10ωρη εργασία και χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.

Για τις επικουρικές συντάξεις ετοιμάζεται μία ακόμα …«μεταρρύθμιση» με αμιγώς ιδιωτικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης με στόχο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στον κουμπαρά των επικουρικών. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι με «τη σταδιακή μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό» όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, που παρουσίασε τους βασικούς άξονες στην τηλεδιάσκεψη.

Όσο για την κατάρτιση πρόκειται για νομοθετικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την παροχή δωρεάν εργασίας στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα, όπως είπε ο υπουργός εργασίας, «οι σχετικές δράσεις είναι καλοί “αγωγοί” απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» επίσης για τις επιχειρήσεις που ήδη απολαμβάνουν σχετικό πρόγραμμα με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου, η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΣΕΒ, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ευθύμιος Βιδάλης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Αλέξανδρος Χατζόπουλος και ο διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου.

[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ορατότης μηδέν

Του Αδέξιου Δεξιού Τελικά, η εθελοτυφλία του πρωθυπουργού τείνει να γίνει ανίατη ασθένεια. Αυτό τουλάχιστον ...