Ρομποτικό γεράκι κατά πτηνών για τα αεροδρόμια!


Ενώ στην Ολλανδία πειραματίζονται με τη χρήση αρπακτικών πτηνών κατά μη επανδρωμένων αεροχημάτων (δες την ανάρτηση με τίτλο «Μέθοδο της ελληνικής Π.Α. ξεσήκωσαν οι Ολλανδοί! Στο Πανεπιστήμιο του Illinois αναπτύσσουν ένα ρομποτικό γεράκι που θα απομακρύνει άλλα πτηνά από τα αεροδρόμια.

Το ρομποτικό γεράκι αναπτύσσεται από τον Soon-Jo Chung, αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Συντονισμένης Επιστήμης (Aerospace Engineering & Coordinated Science Laboratory) του Πανεπιστήμιο του Illinois.

«Το ζήτημα εδώ είναι να καταλάβουμε από τη σκοπιά της ρομποτικής, μέσω αντίστροφης μηχανικής, τη λειτουργία της βιο-εμπνευσμένης πτήσης», δήλωσε σχετικά ο Chung. «Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ρομποτικό γεράκι που μπορεί να τρομάξει πραγματικά πτηνά και να τα απομακρύνει από το αεροδρόμιο;

»Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να καταλάβουμε τις βιο-εμπνευσμένες πτήσεις. Πρέπει να καταλάβουμε τις πολλαπλές αρθρώσεις που τα πτηνά έχουν στα φτερά τους και πώς λειτουργούν. Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Για τη σχεδίαση του ρομποτικού γερακιού ο Chung έχει λάβει το 2013 χρηματοδότηση ύψους 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (447.500 ευρώ) από το πρόγραμμα CAREER του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (National Science Foundation) και από άλλες πηγές για την ανάπτυξη συστήματος ναυτιλίας.

Βέβαια, ο Chung αναγνώρισε ότι τα γεράκια αποτελούν μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους απομάκρυνσης πτηνών ή σμηνών πτηνών από τα αεροδρόμια. Σημείωσε όμως, ότι η μέθοδος έχει υψηλό κόστος και δυσκολίες καθώς και ότι τα γεράκια του είδους «πετρίτης» («peregrine falcon», που έχουν αποδειχθεί τα πιο αποτελεσματικά) είναι είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Παραδέχθηκε επίσης ότι για να μπορέσει ένα ρομποτικό γεράκι να εκτελέσει την ίδια αποστολή με την ίδια αποτελεσματικότητα οι ερευνητές θα πρέπει να κατανοήσουν σε βάθος τη συμπεριφορά του γερακιού και την πολύπλοκη δομή και λειτουργία των πτερύγων του ώστε να μπορέσουν να τις μιμηθούν.

Επίσης, δύσκολο στην επίλυση του πρόβλημα αποτελεί και η ανάπτυξη αλγορίθμων καταδίωξης – διαφυγής που θα επιτρέπουν στο ρομποτικό γεράκι να αναγνωρίζει τους στόχους, να τους καταδιώκει και να τους συνοδεύει σε εναέριο χώρο μακριά από το αεροδρόμιο.

Πηγή
Ρομποτικό γεράκι κατά πτηνών για τα αεροδρόμια! Ρομποτικό γεράκι κατά πτηνών για τα αεροδρόμια! Reviewed by Sahiel on 2/19/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.