Καρραγενάνη (Ε407): Ένα πρόσθετο ένοχο για καρκινογένεση!


Η καρραγενάνη (Ε407) είναι ένα συχνό προσθετικό τροφίμων που εξάγεται από το κόκκινο θαλάσσιο φύκι Chondrus crispus, το οποίο είναι γνωστό ως ιρλανδική βρύα (Irish moss). 

Η καρραγενάνη, η οποία δεν έχει διατροφική αξία, έχει χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό και ως γαλακτοματοποιητής, για να βελτιώσει την υφή των παγωτών, των γιαουρτιών, των τυριών cottage, του γάλακτος σόγιας και άλλων επεξεργασμένων τροφών.

Πριν δέκα και πλέον χρόνια, μερικές μελέτες σε ζώα είχαν συνδέσει κάποιες μορφές καρραγενάνης (που δεν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα) με έλκη και καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα. Αργότερα όμως μια διακεκριμένη ερευνήτρια σε αυτόν τον τομέα, η γιατρός Joanne Tobacman, επίκουρος καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του πανεπιστημίου Illinois, διεξήγαγε μελέτες που σύνδεσαν τη μη υποβαθμισμένη μορφή καρραγενάνης (τη μορφή που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα) με κακοήθειες και άλλα στομαχικά προβλήματα.

Η Dr. Tobacman έχει δημοσιεύσει 18 μελέτες αξιολόγησης που αφορούν στις βιολογικές επιδράσεις της καρραγενάνης και είναι πεπεισμένη ότι είναι βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία. Τον Απρίλιο του 2012 απευθύνθηκε στο National Organic Standards Board για αυτό το θέμα και προέτρεψε να αναθεωρηθεί η χρήση της καρραγενάνης στα βιολογικά τρόφιμα. Στην παρουσίασή της ο D. Tobacman είπε ότι η έρευνά της έχει δείξει ότι η έκθεση στην καρραγενάνη προκαλεί φλεγμονή και ότι όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές που την περιέχουν, καταναλώνουμε αρκετό από αυτήν, ώστε να προκληθεί φλεγμονή στο σώμα μας. Εξήγησε ότι όλες οι μορφές καρραγενάνης μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτό είναι κακό νέο. Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή είναι η αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιοπάθεια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και καρκίνο.

Η Dr. Tobacman είπε επίσης στον εν λόγω οργανισμό ότι στο παρελθόν οι ερευνητές φαρμάκων χρησιμοποιούσαν την καρραγενάνη για να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς, ώστε να ελέγξουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες νέων φαρμάκων. Ανέφερε επιπλέον ότι όταν ποντίκια του εργαστηρίου εκτέθηκαν σε χαμηλές συγκεντρώσεις της καρραγενάνης για 18 ημέρες, ανέπτυξαν μη ανοχή στη γλυκόζη και διαταραγμένη δράση ινσουλίνης, που και τα δύο μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη.

Η Dr. Tobacman αναφέρει ότι και οι δυο τύποι της καρραγενάνης είναι βλαβεροί και σημειώνει ότι η υποβαθμισμένη μορφή καρραγενάνης προκύπτει από την υψηλού μοριακού βάρους καραγγενάνη που βρίσκεται στις τροφές. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα πεπτικά οξέα, η θερμότητα, η δράση των βακτηρίων και οι μηχανικές επεξεργασίες μπορούν να επιταχύνουν την αποδόμηση της καρραγενάνης που βρίσκεται στις τροφές.

Θα πρέπει να αποφεύγετε την τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν καρραγενάνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Πηγή
Καρραγενάνη (Ε407): Ένα πρόσθετο ένοχο για καρκινογένεση! Καρραγενάνη (Ε407): Ένα πρόσθετο ένοχο για καρκινογένεση! Reviewed by Sahiel on 2/25/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.