Φορο-σοκ: Για τα μεσαία εισοδήματα!Την τέλεια φοροκαταιγίδα για τα μεσαία εισοδήματα περιγράφει η κυβερνητική πρόταση στο κουαρτέτο για τα φορολογικά.

Ιδιαίτερα, επιβαρύνσεις επιφέρει για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εξαίρεση όσους καλύπτονται από το προτεινόμενο έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, αν και υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τον ακριβή προσδιορισμό του.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η κλίμακα στην οποία συνέκλιναν οι δύο πλευρές προβλέπει συντελεστές:

- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος


- 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ)


- 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ) και


- 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ με έκπτωση φόρου στα 2.000 ευρώ (από 2.100) την οποία δικαιούνται αυτούσια όσοι έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια για κάθε χίλια ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.

Η διατήρηση του Tax Credit και του έμμεσου αφορολογήτου αποτελεί βασική διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Το Ταμείο ζητούσε μειωμένο αφορολόγητο στα 7.000-8.000 ευρώ το οποίο όμως θα το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί- συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Οι επιβαρύνσεις

Η τελευταία πρόταση οδηγεί σε αύξηση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης κατά 100 ευρώ – στη ζώνη εισοδημάτων από 10.000 έως και 20.000 ευρώ- κατά 550 ευρώ στα 25.000 ευρώ εισοδήματος , κατά 600 ευρώ στα 30.000 ευρώ και κατά 1.200 ευρώ στα 50.000 ευρώ εισοδήματος.

Εξαιτίας της αύξησης των φόρων, οι αλλαγές στην μηνιαία κλίμακα παρακράτησης θα οδηγήσουν σε μείωση των αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους. Στα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση των μισθών και συντάξεων είναι 8,33 ευρώ (έως και τα 20.000 ευρώ) και όσο αυξάνονται τα εισοδήματα τόσο αυξάνονται και οι μηνιαίες απώλειες. Μοιάζει σαν μια πρόταση συμβατή με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία βέβαια αρχικά επιθυμούσε να μην επιβαρύνει καθόλου τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και το μάρμαρο των νέων φόρων να σηκώσουν όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, επίπεδο στο οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να θέτει το όριο του… πλούτου!.

Οι προτάσεις για κατακόρυφη αύξηση των ανώτατων συντελεστών στο 50% ή ακόμα και στο 60% όπως συζητούσε η κυβέρνηση προσέκρουσαν στην αντίδραση των δανειστών. Έτσι προέκυψε ο συμβιβασμός στον συντελεστή 45%.

Η εισφορά αλληλεγγύης και η φορολόγηση των μερισμάτων

Όπως αναφέρει σήμερα η «Ναυτεμπορική», το δημοσιονομικό κενό του 2016 θα καλυφθεί αποκλειστικά με νέα φορολογικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ , από τα οποία το 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθει από την επιβολή νέας αυστηρότερης κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις σε όλους όσοι εμφανίζουν ετήσια εισοδήματα άνω των 23.000-24.000 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ, για να κλείσει ο δημοσιονομικός λογαριασμός, στον τελικό κατάλογο προστέθηκε και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα στο 15%, ανεβάζοντας το τελικό ύψος του φόρου στο 40% για τις επιχειρήσεις που θα διανέμουν τα κέρδη τους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

* Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ. Στο τελικό σχέδιο προβλέπεται μόνο ένα «παράθυρο» για τους μισθωτούς που συμπληρώνουν το εισόδημά τους και με μπλοκάκι. Αν το άθροισμα του εισοδήματος από τους μισθούς και του εισοδήματος από το μπλοκάκι δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, θα δίδεται το αφορολόγητο των 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική». συγκριτικά με το ισχύον σύστημα, επέρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς ο φορολογικός συντελεστής από 26% που είναι σήμερα (για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 50.000 ευρώ) θα μειωθεί στο 22,5%. Κίνδυνος επιβαρύνσεων υπάρχει για όσους έχουν εισοδήματα από δύο πηγές, δηλαδή και από μισθό και από ελεύθερο επάγγελμα. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα (σ.σ.: τα εισοδήματα από μισθούς φορολογούνταν ξεχωριστά από τα εισοδήματα των επιτηδευματιών), με το νέο σύστημα θα προστίθενται, οπότε θα υπάρχει ο κίνδυνος το άθροισμα των εισοδημάτων να οδηγεί σε φορολόγηση με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

* Τα εισοδήματα των αγροτών, επίσης θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ για τους αγρότες θα δίδεται η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ. Βέβαια, για τους αγρότες θα αυξηθεί το φορολογητέο εισόδημα, καθώς δεν θα ισχύσει η απαλλαγή των επιδοτήσεων από τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι στην κλίμακα θα μπαίνουν τα εισοδήματα από τα κέρδη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (σ.σ.: οι αγρότες φορολογούνται πλέον με βάση τη διαφορά έσοδα μείον έξοδα), ενώ στα κέρδη θα προστίθενται και οι επιδοτήσεις του πρώτου πυλώνα.

* Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται επίσης με κλίμακα η οποία θα προβλέπει τρεις διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές: Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%. Για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 35%, ενώ για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.

* Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εξής, η εισφορά θα υπολογίζεται με κλίμακα και όχι με αυτοτελείς συντελεστές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η νέα κλίμακα θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις ακόμη και σε έχοντες εισόδημα άνω των 25.000-26000 ευρώ, καθώς θα υπολογίζεται με φορολογικούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 2,2% για έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και θα φτάνουν στο 10% για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα θα εξασφαλιστούν από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

* Φορολόγηση επιχειρήσεων: Μέτρο «δυσάρεστη έκπληξη» το οποίο προστέθηκε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό αποτελεί η αύξηση του συντελεστή υπολογισμού των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα στο 15%. Δεδομένου ότι ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών έχει αυξηθεί στο 29% (από 26%) με πρώτη εφαρμογή στα κέρδη του 2015, με την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου επί των μερισμάτων στο 15%, μια εταιρεία η οποία θα διανέμει το σύνολο των κερδών μιας χρήσης, θα φτάνει να καταβάλλει σε φόρους το 39,7% από 33,4% σήμερα.

Εν ολίγοις το βάρος των 2 δισ. Θα σηκώσουν:

* Όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές από 9.000 ευρώ και πάνω. Οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες, ειδικά για όλους όσοι εμφανίζουν αποδοχές άνω των 18.000 -19.000 ευρώ. Ο συνδυασμός της νέας φορολογικής κλίμακας για τον φόρο εισοδήματος, αλλά και για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης φέρνει επιβαρύνσεις της τάξεως των 236 ευρώ για εισοδήματα 20.000 ευρώ και πρόσθετους φόρους άνω των 1.000 ευρώ από τα 32-33.000 ευρώ και πάνω.

* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα από 33.000 ευρώ, οι οποίοι θα υποστούν πολύ μεγάλη μείωση εισοδήματος, αν ληφθεί υπόψη και η επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών θα έχουν μείωση φόρου, καθώς για εισοδήματα έως και 32.000 ευρώ θα εφαρμοστεί χαμηλότερος συντελεστής από το 26% που ισχύει σήμερα.

* Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια, καθώς θεσπίζεται κλίμακα με τρεις συντελεστές: 15%, 35% και 45% με τον ανώτατο συντελεστή να επιβάλλεται από το επίπεδο εισοδήματος των 35.000 ευρώ.

* Όλες οι επιχειρήσεις που διανέμουν μερίσματα λόγω αύξησης του συντελεστή υπολογισμού των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα στο 15%.

* Αγρότες χωρίς υψηλά ποσά επιδοτήσεων θα έχουν ελάφρυνση φόρου, καθώς για συνολικές αποδοχές έως 9.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται καθόλου φόρος, ενώ τώρα τα κέρδη τα κέρδη από αγροτική εκμετάλλευση φορολογούνται με 13%. Κρυφές επιβαρύνσεις θα υπάρξουν μόνο για τους αγρότες, οι οποίοι εισπράττουν μεγάλα ποσά επιδοτήσεων τα οποία σήμερα είναι αφορολόγητα έως τις 12.000 ευρώ.

Πηγή: Κέρδος online
Φορο-σοκ: Για τα μεσαία εισοδήματα! Φορο-σοκ: Για τα μεσαία εισοδήματα! Reviewed by Sahiel on 3/19/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.