Κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το προσφυγικόΩς κατεπείγον χαρακτηρίστηκε το νομοσχέδιο για προσφυγικό από την κυβέρνηση και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές την Πέμπτη στις 17:30, ώστε να εισαχθεί την Παρασκευή και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ″σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για την χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)″ (L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με την έκθεση που σύνταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το νομοσχέδιο θα φέρει ετήσιες δαπάνες ύψους κοντά στα 110 εκατ. ευρώ.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ).

Η υφιστάμενη γενική γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου, μετονομάζεται σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νομοσχέδιο προωθείται η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Επιπλέον δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Όσον αφορά τις προωθούμενες διατάξεις φαίνεται να προκαλούν δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την πτέρυγα των «53» να εκφράζει έντονους προβληματισμούς για ενδεχόμενη παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης. Δεν αποκλείεται μάλιστα η δυσφορία να εκφραστεί και στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις ορισμένων βουλευτών που τα προηγούμενα χρόνια είχαν έντονη παρουσία, πολιτική και ακτιβιστική, υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά το τελευταίο διάστημα δεν τοποθετούνται ούτε καν για την κατάσταση της Ειδομένης.

Διαβάστε αναλυτικά: Αιτιολογική-Εισηγητική Έκθεση

Πηγή: paraskhnio
Κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το προσφυγικό Κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το προσφυγικό Reviewed by Sahiel on 3/31/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.