Γκρεμίζοντας τον μύθο του υγρού κολλαγόνου: Αλήθειες και ΨέματαΚολλαγόνο, η «κόλλα» του σώματος

Tο κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού (περιτονίας) του σώματός μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (έτσι πχ κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στον θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών. Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω, γύρω και μέσα στην περιτονία, όπως τα τούβλα «γεμίζουν» τον τσιμεντένιο σκελετό για να φτιαχτεί ένα σπίτι.

Επίσης, σε διάφορες μορφές ανάλογα με το όργανο, το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας· είναι αυτό που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κολλαγόνο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους.

Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής;
Από όλα τα συμπληρώματα διατροφής, ένα από τα περισσότερο «ευρηματικά» είναι το «υγρό πόσιμο κολλαγόνο». Το βλέπω να διαφημίζεται όλο και περισσότερο, τόσο στο Facebook, όσο και σε φαρμακεία και online καταστήματα καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής (υπάρχει σχετική ελληνική σελίδα στο Facebook με πολλές χιλιάδες like!!!)

Η προώθηση του πόσιμου υγρού κολλαγόνου γίνεται βάσει συνδυασμού δύο πραγμάτων:

Πρώτον: Οι ισχυρισμοί υπέρ
Διαβάζοντας τις διαφημίσεις, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές ιδιότητες του κολλαγόνου, ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων· μαθαίνει όμως και πρωτότυπα «καινούργια» πράγματα, όπως ότι:

Λευκαίνει το δέρμα
Μειώνει την κυτταρίτιδα
Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει
Θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση

Δεύτερον: Μικρές παραπλανησούλες
Οι περισσότεροι από εκείνους που προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο φροντίζουν να αποκρύπτουν μια μικρή λεπτομέρεια, ενώ άλλοι προχωράνε ανερυθριάστως (για τους κάτω των 40: αυτό σημαίνει «χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή») και σε διατύπωση ανακριβειών, στα όρια του ψεύδους.

Η λεπτομέρεια που δεν λένε είναι ότι όλα τα καλά και αγαθά που προσμετρώνται στα οφέλη του κολλαγόνου, αφορούν το κολλαγόνο που υπάρχει ήδη μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλο το κολλαγόνο που υπάρχει μέσα στο σώμα μας, το οποίο έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας και άλλο το κολλαγόνο που παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά, υπενθυμίζουμε ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Άρα, αποτελείται από αμινοξέα. Άρα, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται· δηλαδή, δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωνεύουμε κανονικότατα όπως όλες τις άλλες τροφές – δηλαδή, διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο.

Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες και ιστούς (μεταξύ των οποίων και νέο κολλαγόνο). Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το κολλαγόνο που μας πουλάνε σε συσκευασίες των 500ml (όπως τα μικρά μπουκαλάκια νερού) για 50 ευρώ το μπουκάλι, είναι απλά… άλλη μια πηγή πρωτεϊνών!

Να το πούμε ξανά: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι απλά άλλη μια διατροφική πηγή πρωτεϊνών! Εδώ πρόκειται για ένα είδος παραπλανητικής διαφήμισης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες που διαφημίζονται, είναι αυτές που αντιστοιχούν στο κολλαγόνο που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας, όχι στο κολλαγόνο που τρώμε. Άρα, άλλο πράγμα διαφημίζεται και άλλο πράγμα πωλείται!

Την ακραία ανακρίβεια, την οποία αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς εάν έχει υπόψη του όλα τα παραπάνω, τη διάβασα σε δύο ελληνικούς ιστότοπους lifestyle (όπου το «ενημερωτικό» άρθρο προωθούσε συγκεκριμένο προϊόν): «Δυστυχώς το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από το φαγητό, συνεπώς η χορήγησή του στον οργανισμό μέσω συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη».

Έλεος, πραγματικά!

«Τροφή»: Τέλεια! Εφόσον λοιπόν αυτό συμβαίνει με το εν λόγο συστατικό, γιατί δεν μας λένε ότι ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΎΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;
Συμπληρώματα του ιδίου τύπου, όπως: Βιταμίνη C, B, A και όλες οι υπόλοιπες,
αλλά και: Σίδηρο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, και τα λοιπά ΤΕΧΝΗΤΑ, δήθεν συμπληρώματα διατροφής; Αυτά όταν τα λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, ΔΕΝ μεταβολίζονται;
Τα οποία όπως πάρα πολλές φορές σας έχω πει, όχι μόνον δεν πάνε στα σημεία που χρειάζεται το σώμα, αλλά ΔΕΝ τα απορροφά καν!
Θυμηθείτε: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών!
Και ένα παράδειγμα: Επικίνδυνα τα συμπληρώματα ασβεστίου: Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τα παίρνουμε
Και ξανά ρωτώ, γιατί λοιπόν οι διάφοροι ειδικοί (φαρμακοποιοί, διατροφολόγοι, κ.α.), κόπτονται για το κολλαγόνο, καθώς είναι έτσι ακριβώς όπως περιγράφεται και ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ και για τα υπόλοιπα ΆΧΡΗΣΤΑ, έως και βλαβερά συμπληρώματα;

Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα;

Υπάρχουν ελάχιστες σχετικές επιστημονικές έρευνες στο internet σχετικά με το πόσιμο υγρό κολλαγόνο και ακόμα λιγότερες που να δείχνουν ότι υπάρχει πραγματικό όφελος από τη χρήση του. Μια από τις λίγες της δεύτερης κατηγορίας θα τη βρείτε στην πηγή #3, στο τέλος του άρθρου. Εκεί μπορείτε να διαβάσετε για μία κλινική μελέτη, η οποία καταλήγει στο ότι το συμπλήρωμα κολλαγόνου τύπου UC-II είχε καλύτερα αποτελέσματα για την ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας, απ” ό,τι ένας συνδυασμός γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης (glucosamine and chondroitin, G+C).

Χωρίς να είμαι σε θέση από επιστημονικής πλευράς να κρίνω τα αποτελέσματα της έρευνας, το μόνο για το οποίο έχω επιφυλάξεις είναι ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την InterHealth (πηγή #4), δηλαδή την ίδια την Αμερικανική εταιρεία κοντά στο Σαν Φρανσίσκο που εφήυρε το κολλαγόνο τύπου UC-II (undenatured type II collagen complex).

Από την άλλη, υπάρχουν και ανεξάρτητες μελέτες που δείχνουν ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τελεσίδικα η αποτελεσματικότητα του συστατικού αυτού (πηγές #5 και #6).

Τέλος, υπάρχουν και μελέτες (πχ πηγές #7 και #8) όπου φαίνεται ότι τα πράγματα μάλλον είναι αρκετά πιο πολύπλοκα απ” ό,τι φαίνεται στην αρχή – για παράδειγμα, παίζει μεγάλο ρόλο η δοσολογία, καθώς και η ταυτόχρονη λήψη βιταμινών C, D και E. Αλλά προσοχή! Μην προσπαθήσετε από μόνοι σας να κάνετε συνδυασμούς, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Μια πολύ καλή παρουσίαση των μέχρι τώρα δεδομένων, από Έλληνα διατροφολόγο, μπορείτε να διαβάσετε και στη σελίδα της πηγής #9.
«Τροφή»: Μπορεί πράγματι να ΜΗΝ υπάρχουν αξιόλογες μελέτες πάνω στο ΥΓΡΟ κολλαγόνο.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και άλλα προϊόντα στην αγορά που είναι ειλικρινά ΑΞΙΟΛΟΓΑ και συνοδεύονται από 45 ΜΕΛΕΤΕΣ και τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τις απαραίτητες βιταμίνες (που προέρχονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ΦΥΣΙΚΕΣ πηγές), για μέγιστη απορρόφηση στην σύστασή τους!!!

Βοήθεια στον οργανισμό μας

Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας, παρέχοντάς του τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξει το τόσο ωφέλιμο κολλαγόνο: Πώς κατασκευάζει ο οργανισμός μας κολλαγόνο; Χρησιμοποιώντας αμινοξέα και πρωτεΐνες που λαμβάνει μέσω της διατροφής. Άρα δίνοντάς του αμινοξέα και πρωτεΐνες τον βοηθάμε; Ναι, τον βοηθάμε. Άρα μήπως αυτό σημαίνει ότι βοηθάει και το υγρό πόσιμο κολλαγόνο; Φυσικά και βοηθάει, εφόσον είναι, όπως είπαμε, άλλη μία διατροφική πηγή πρωτεϊνών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να έχει υψηλότερη απορροφησιμότητα από άλλα συμπληρώματα. ΟΚ, άρα ποιο είναι το θέμα;Το θέμα είναι ότι και πάλι το μάρκετινγκ μας πουλάει κάτι που στόχο έχει να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα και όχι την αιτία. Αντί να μας εκπαιδεύουν στο να διατηρούμαστε υγιείς, μας μαθαίνουν να καταναλώνουμε με χαρά και χωρίς πολλές ερωτήσεις τη νέα εύκολη λύση, το χαπάκι που θα διορθώσει εκείνο που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Η εμπέδωση από το ευρύ κοινό του τι σημαίνει υψηλής ποιότητας (και όχι απαραίτητα δαπανηρή) διατροφή και η παροχή απλών οδηγιών για έξυπνους τρόπους φυσικής άσκησης, προφανώς δεν θα απέδιδε τα ίδια κέρδη.

«Τροφή»: Αυτό μας βρίσκει ΑΠΌΛΥΤΑ σύμφωνους: Με σωστή διατροφή, δεν θα υπήρχε ιατρική, διότι δεν θα υπήρχαν αρρώστιες – Ιπποκράτης
Το κακό όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι, πως δυστυχώς, τα τρόφιμα ΔΕΝ είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι πια: Χρειάζεστε 10 Μερίδες Λαχανικών για να πάρετε τα Ίδια Θρεπτικά Συστατικά που θα παίρνατε από Μια Μερίδα 50 Χρόνια Πριν!
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που οι τροφές δεν είναι πια οι ίδιες;
Την άσκηση επίσης την θεωρούμε ΑΠΌΛΥΤΑ απαραίτητη και δεν είναι λίγες οι προτροπές μας μέσα από αυτόν εδώ τον ιστότοπο, τώρα το πόσοι την εφαρμόζουν, είναι ένα άλλο καυτό ζήτημα: Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο σώμα
Καθιστική ζωή και επιπτώσεις στα ζωτικά μας όργανα
Ενώ Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών
Εναλλακτικές προτάσεις
Τι μας λένε όλα τα παραπάνω; Μας λένε ότι τα αποτελέσματα του υγρού πόσιμου κολλαγόνου θα έπρεπε να συγκρίνονται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων, όχι με τα αποτελέσματα μιας φυσικής, ισορροπημένης και υγιεινής φυσικής διατροφής και ενός τρόπου ζωής που εμπεριέχει την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα, μέσω της οποίας αναπλάθονται όλοι οι ιστοί του σώματος.
Συμπληρώματα διατροφής
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε καταλληλότερος για να σας βοηθήσει στην επιλογή συμπληρώματος είναι ο γιατρός σας ή ο φαρμακοποιός σας. Ο κατάλογος με τα συμπληρώματα που περιέχουν γλυκοσαμίνη και χονδροϊτίνη είναι μεγάλος.Τα συμπληρώματα αυτά καθαυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε και από το internet, αν και θα συνιστούσα μόνο από μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα και μόνο για γνωστές εταιρείες συμπληρωμάτων. Ενδεικτικές περιπτώσεις:
Solgar, Glucosamine Chondroitin Complex (150 tablets), το οποίο περιέχει και βιταμίνη C και μαγγάνιο
Solgar, Glucosamine Hyaluronic Acid Chondroitin MSM (120 tablets), το οποίο περιέχει και BioCell Collagen Type II
(παρένθεση) Πληροφορίες για όσους αγοράζουν ή ενδιαφέρονται να αγοράσουν συμπληρώματα:
Οι παραπάνω σύνδεσμοι οδηγούν στο κατάστημα iHerb.com, ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα παγκοσμίως.Τα συγκεκριμένα προϊόντα προέκυψαν ως αποτελέσματα ενδεικτικής αναζήτησης στο website, για προϊόντα μιας εταιρείας που είναι δημοφιλής στην Ελλάδα. Δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή, ούτε πρόταση αγοράς. Για παράδειγμα, πατήστε εδώ για να ψάξετε για θειική γλυκοζαμίνη. Ή μπορείτε για δοκιμή να αναζητήσετε προϊόντα που ήδη παίρνετε.
«Τροφή»: Ίσως να ήταν χρήσιμο για όποιον έγραψε το άρθρο, αλλά και για όσους το αναπαρήγαγαν, να μας πουν τελικά: είναι η Solgar ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ (μίας από τις πλέον καταστροφικές εταιρίες στον πλανήτη) ή όχι; Καθώς προσωπικά όσο θα υπάρχει έστω και η υπόνοια να συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν νιώθω ΚΑΜΙΑ ασφάλεια να καταναλώνω προϊόντα της..
Ωστόσο, εάν τελικά αποφασίσετε να πάρετε οτιδήποτε από την iHerb, συγκρίνετε τις τιμές, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι έχετε σημαντικό κέρδος στο τελικό κόστος σε σχέση με την Ελλάδα. Τα έξοδα αποστολής, για παραγγελίες μεταξύ 40 και 80 δολαρίων, ανέρχονται περίπου στα 4 δολάρια (3 ευρώ). Δε συνιστώ μεγαλύτερης αξίας μεμονωμένη παραγγελία, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ασφάλισης της αξίας του περιεχομένου για αποστολές στην Ελλάδα. Όταν παίρνω πχ βιταμίνες, τις παραγγελίες μεγαλύτερης αξίας τις σπάω σε μικρότερες. Η παραλαβή γίνεται μέσω ΕΛΤΑ (παραλαμβάνετε από το ταχυδρομείο). Συνιστώ απαραιτήτως να διαβάσετε και τις οδηγίες που παρέχονται για διεθνείς παραγγελίες.Τέλος, σημειώστε πως εάν στην πρώτη παραγγελία σας (για οποιοδήποτε προϊόν) βάλετε κωδικό σύστασης (reference code) CEZ461, τότε η iHerb θα σας κάνει έκπτωση 5 ή 10 δολάρια σε αυτή την πρώτη παραγγελία. Επιπλέον, θα λάβετε δικό σας προσωπικό κωδικό σύστασης, τον οποίο μπορείτε να δώσετε σε φίλους και γνωστούς. Οι παραγγελίες τους θα σας χαρίζουν κάποια έκπτωση στις επόμενες αγορές σας (τέλος παρένθεσης)
«Τροφή»: Δεν καταλαβαίνω τον λόγο να μπαίνω στην διαδικασία να ψωνίζω από e-shop του εξωτερικού πράγματα που μπορώ να βρω κι εδώ, και μάλιστα σε πολύ ανώτερη ποιότητα, αν μπω στην διαδικασία απλώς να το ψάξω. Μήπως, αναρωτιέμαι, ο αρθρογράφος έχει κάνει συμφωνία με το e-shop που αναφέρεται παραπάνω και καρπώνεται κάποιο όφελος; Και αν συμβαίνει αυτό, καλά κάνει, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος, αλλά χάθηκαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ e-shops ή οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρίες παραγωγής;

Φυσικές λύσεις

Εάν δεν αντιμετωπίζετε όντως κάποιο πρόβλημα υγείας (πχ οστεοαρθρίτιδα), τότε συνιστώ να προσπεράσετε τα καλέσματα του μάρκετινγκ και να μην πάρετε κανένα σχετικό συμπλήρωμα. Οι εναλλακτικές προτάσεις που αναφέρουμε παρακάτω είναι κομμάτι μια ευρύτερης αντίληψης περί διατήρησης της υγείας και της ομορφιάς, η οποία παρουσιάζεται και σε άλλα άρθρα μας, αναλυτικότερα. Δεν αποσκοπεί στη θεραπεία καμμίας συγκεκριμένης ασθένειας ή παθολογικής κατάστασης – αν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Όσο για τις προτάσεις, είμαι σίγουρος ότι θα προτιμήσετε τις παρακάτω πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, τόσο λόγω γεύσης, όσο και λόγω κόστους. Και σε ό,τι αφορά στη δοσολογία, με μόλις 100 γραμμάρια από αυτές τις τροφές, παίρνετε τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερες πρωτεΐνες απ” ό,τι με μία δόση 10ml από τα συμπληρώματα! Και σας περισσεύουν και χρήματα! Άντε, καλή όρεξη!

Αυγά, λιπαρό ψάρι, γιαούρτι (ειδικά στραγγιστό)
Σολομός
Γαλοπούλα
Τυρί cottage
Στραγγιστό γιαούρτι
Τόνος
Φακές
Φασολάκια
Μοσχαράκι φιλέτο

«Τροφή»: Πόσοι έχουν πρόσβαση στα παραπάνω τρόφιμα που να είναι αγνά και άρα να έχουν εξ ολοκλήρου τις ιδιότητες που διαθέτουν; Π.χ. πόσοι από εσάς έχουν αυγά από κότες ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΣΚΉΣ, που τρέφονται σε χωράφια και άρα σίγουρα είναι μόνο ωφέλιμα: Αυγά: Φάρμακο ή Δηλητήριο, ανάλογα με τον τρόπο που θα το φάτε.
Και ένα δεύτερο παράδειγμα, πόσοι από εσάς που νομίζετε πως κάνετε καλό στην υγιεία σας, ψωνίζοντας σολομό από τις λαϊκές, πόσοι λοιπόν, έχετε πρόσβαση σε ΆΓΡΙΟ σολομό που έχει τις απαραίτητες ιδιότητες και όχι το χάλι που κυκλοφορεί; 9 λόγοι για να απορρίψετε τα ψάρια των ιχθυοτροφείων
Εξάλλου, υπάρχει λόγος που τα συμπληρώματα είναι πλέον απαραίτητα και απλός: Χρειάζεστε 10 Μερίδες Λαχανικών για να πάρετε τα Ίδια Θρεπτικά Συστατικά που θα παίρνατε από Μια Μερίδα 50 Χρόνια Πριν!
ΌΧΙ όμως όλα τα συμπληρώματα, αλλά αποκλειστικά και ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ, όπως είπαμε και παραπάνω.

Επίσης, όσοι πιστεύετε ότι από τα κόκκαλα που βράζετε θα πάρετε το κολλαγόνο που χρειάζεστε, ίσως θα έπρεπε να αναλογιστείτε

1ον, την ποσότητα που χρειάζεστε σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση, για να αναπληρώσετε την φθορά του και κυρίως,

2ον, την ποιότητα των οστών που καταλήγει στην κατσαρόλα σας, καθώς ξέρουμε πολύ καλά πως μεγαλώνουν όλοι οι έμποροι τα ζώα τους σήμερα (αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες, αντικαταθλιπτικά και ένα σωρό ακόμη, που βρίσκονται κυρίως στα οστά και δεν νομίζω ότι είναι και ότι καλλίτερο για την υγιεία σας)..
Για την δε ζελατίνη, απλώς γελάω, καθώς ακόμη και αν είχε της ιδιότητες που περιγράφονται και δεν ήταν απλώς ένα μέσο πηκτικότητας, θα έπρεπε να την καταναλώνετε με τους κουβάδες, για απορροφήσετε την χρειαζούμενη ποσότητα.

Τώρα, όσον αφορά τα διάφορα κολλαγόνα: Υπάρχουν, όπως σε όλα τα πράγματα, τα δήθεν και τα πραγματικά, το πως θα ξεχωρίζετε τα μεν από τα δε, σας το έχω ήδη πει και το επαναλαμβάνω:

Θα σας πω κάποια, ας το πούμε «μυστικά» ώστε να διασφαλίσετε πως αυτό που πρόκειται να ψωνίσετε είναι ότι καλλίτερο για εσάς:

– Για αρχή απορρίψτε συλλήβδην όλα τα υγρά κολλαγόνα, καθότι έχουν συντηρητικά και όπως είναι φυσικό δεν θέλουμε κάτι που παράλληλα να βλάπτει.
– Ταυτόχρονα σε υγρή μορφή κάποιες βιταμίνες, όπως η C, δεν είναι ενεργές. Προτιμήστε το σε σκόνη, λοιπόν για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να ενεργοποιούνται οι βιταμίνες όταν έρθουν σε επαφή με το νερό, που θα το διαλύσετε, οπότε και θα διατηρούν τα οφέλη τους.
– Επίσης τα υγρά έχουν συνήθως μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, οπότε φροντίστε να ΑΝΑΓΡΆΦΕΤΑΙ στην ετικέτα του (είτε είναι υγρό, είτε είναι σε σκόνη), ότι ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΆΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΎΣ, καθώς αρκετοί μπορεί να είμαστε σε προ-διαβητικό στάδιο, χωρίς να το γνωρίζουμε.
– Φροντίστε επίσης να αναφέρει στην ετικέτα του πως είναι ασφαλές για την νεφρική λειτουργία.
– Τέλος να σιγουρευτείτε πως αυτό που θα διαλέξετε, είναι μικρότερο ή το πολύ ίσο με 2000 Dalton (μικρού μοριακού βάρους), που σημαίνει ΥΨΗΛΉ ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΌΤΗΤΑ.

ΑΝ λοιπόν, θέλετε να χρησιμοποιήσετε κολλαγόνο και βρείτε κάποιο που να πληρεί όλα τα παραπάνω γραπτώς, αγοράστε το ανεπιφύλακτα και να είστε σίγουροι πως πολύ σύντομα θα δείτε και αποτελέσματα!!

Πείτε μου τώρα, ΈΧΕΤΕ ΒΡΕ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΈΝΑ που να πληρεί τα παραπάνω;
Τέλος, τώρα που έχετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, για τα διάφορα κολλαγόνα, σας προκαλώ, ειδικούς και μη, πριν βιαστείτε να βγάλετε τα όποια συμπεράσματα, να γνωρίσετε το μοναδικό που διαθέτει όλες τις αναφερόμενες προϋποθέσεις και ακόμη καλλίτερα; Να το βάλετε στα εργαστήριά σας, όσοι διαθέτετε ή έχετε πρόσβαση και να ΕΛΈΓΞΕΤΕ την αποτελεσματικότητά του!!

Προσωπικά, λοιπόν και παίρνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του έχω να σας προτείνω ΤΟ Νο 1 Κολλαγόνο Mε θρεπτική αξία, το οποίο έχω διασφαλίσει πως είναι μακράν το καλλίτερο που κυκλοφορεί στην αγορά, γι` αυτό και το φιλοξενώ στην σελίδα μου, το χρησιμοποιώ και σας το προτείνω. Το πόσο εξαιρετικό είναι μπορείτε να το διαπιστώσετε διαβάζοντας τις ιδιότητές του, αλλά και τις 45 ΠΑΓΚΌΣΜΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΈΣ ΜΕΛΈΤΕΣ που αφορούν το συγκεκριμένο.

Είναι τύπου 1, που σημαίνει πως καλύπτει την δράση και των επόμενων 3 τύπων και τέλος είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να «ξεγελάει» τον οργανισμό και να νομίζει πως πρόκειται για το ίδιο το δικό του!!!

laspas.gr
Γκρεμίζοντας τον μύθο του υγρού κολλαγόνου: Αλήθειες και Ψέματα Γκρεμίζοντας τον μύθο του υγρού κολλαγόνου: Αλήθειες και Ψέματα Reviewed by Sahiel on 3/16/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.