Όσοι τρώνε πρόχειρο φαγητό έχουν επικίνδυνα χημικά στο αίμα τουςΌλοι μας τρώμε junk food. Δεν υπάρχει κανείς που να μην φάει ένα κομμάτι πίτσα ή ένα σουβλάκι με τηγανητές πατάτες που και που. 

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος τρώει συνέχεια πρόχειρο φαγητό. Νέα έρευνα δείχνει πως τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες δύο συγκεκριμένων χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στα πλαστικά υλικά και οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για ορμονικές διαταραχές και ίσως και καρκίνο.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Milken στο Πανεπιστήμιο George Washington των Ηνωμένων Πολιτειών, αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Surveys την περίοδο 2003-2010. Οι εθελοντές είχαν δώσει στοιχεία για την κατανάλωση fast food, το είδος του και την περιεκτικότητα της διατροφής τους σε λιπαρά το προηγούμενο 24ωρο. Επίσης, στη δημοσκόπηση περιλαμβάνονται και μετρήσεις των φθαλικών εστέρων σε δείγματα ούρων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives έδειξε πως ότι τα άτομα που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού είχαν 39% περισσότερες ποσότητες δύο φθαλικών εστέρων στο αίμα τους, συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο fast food ή καθόλου.

Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Δρ Είμι Ροτα και οι συνεργάτες της. οι φλαθικοί εστέρες ή φθαλικές ενώσεις είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές και πρωτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό. Όσο αυξανόταν η καταναλισκόμενη ποσότητα πρόχειρου φαγητού, τόσο αυξανόταν και η παρουσία των φθαλικών εστέρων στα ούρα των συμμετεχόντων.
Η έκθεση του ανθρώπου στους φθαλικούς εστέρες μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και υγρών που έχουν έρθει σε επαφή με πλαστικά δοχεία.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν λάβει πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των θερμίδων τους από πρόχειρο φαγητό την προηγούμενη ημέρα, είχαν 24% περισσότερο DEHP και 39% περισσότερο DINP στα ούρα τους, από τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου fast food.

Αν και δεν έχει μελετηθεί πλήρως η επίδραση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών στην υγεία του ανθρώπου, πειράματα έχουν δείξει ότι επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς μιμούνται τις ορμόνες του σώματος, ενώ θεωρούνται ύποπτοι και για καρκινογένεση.
Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύουν όρια ασφαλείας στην χρήση των φθαλικών εστερών στην τροφική αλυσίδα.

Οι συγκεκριμένες δύο χημικές ουσίες φάνηκαν να σχετίζονται με την ποσότητα των πρόχειρων φαγητών με βάση τα σιτηρά ή το κρέας είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες στη μελέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, το οικογενειακό εισόδημα και άλλες διατροφικές πηγές φθαλικών εστέρων, όπως τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης σνακ, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Όπως εξήγησε η Δρ. Ρότα «αν και η μελέτη δε μπορεί να στοιχειοθετήσει υπαιτιότητα, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά από στατιστική άποψη. Πιθανές πηγές επαφής της τροφικής αλυσίδας με τις φθαλικές ενώσεις θεωρούνται οι διάφορες συσκευασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής του τελικού προϊόντος ή και τα γάντια που φορούν οι εργαζόμενοι κατά την παρασκευή των γευμάτων. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη δείχνει ότι αν θες να περιορίσεις την έκθεσή σου στα χημικά αυτά, είναι περιορίζοντας την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και κατεργασμένων τροφίμων γενικώς».

Πηγή

Όσοι τρώνε πρόχειρο φαγητό έχουν επικίνδυνα χημικά στο αίμα τους Όσοι τρώνε πρόχειρο φαγητό έχουν επικίνδυνα χημικά στο αίμα τους Reviewed by Sahiel on 4/25/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.