Ο Κοτζιάς αναγνώρισε στο NATO ότι “η ρωσική συμπεριφορά δημιουργεί προκλήσεις”!Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετείχε στις συνεδριάσεις της πρώτης ημέρας της εαρινής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών χωρών-μελών Συμμαχίας.

Η πρώτη συνεδρίαση είχε ως αντικείμενο τη συμβολή του ΝΑΤΟ στις διεθνείς προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας. Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων της Συμμαχίας, καθώς και της συμβολής της στις προσπάθειες οικοδόμησης θεσμών ευάλωτων χωρών, στον αμυντικό τομέα (Defence Capacity Building-DCB). Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου και ιδίως με την Αίγυπτο.

Ως προς την πρόταση στήριξης του Ιράκ, μέσω παροχής βοήθειας για την ανάπτυξη αμυντικών θεσμών (DCB), ο κ. Υπουργός υποστήριξε τη διοργάνωση διερευνητικής αποστολής για την εξέταση των επί τόπου συνθηκών και τη διακρίβωση των αναγκών, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει ληφθεί μέριμνα ώστε η μάχη κατά της τρομοκρατίας να μην μετατραπεί σε μάχη μεταξύ μουσουλμάνων και δύσης.

Ο κ. Υπουργός έκανε, επίσης, αναφορά και στη δραστηριότητα της Συμμαχίας στο Αιγαίο, τονίζοντας τη σημασία της για την δραστική μείωση αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, η δυσλειτουργία της νατοϊκής αποστολής, μειώνει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της Συμμαχικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια, το βράδυ της ίδιας ημέρας, αντάλλαξε απόψεις με τους ομολόγους του των χωρών-μελών Συμμαχίας για το μέλλον των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι, η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε συστήματος αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη. Aναγνωρίζοντας ότι η ρωσική συμπεριφορά δημιουργεί προκλήσεις, σημείωσε πως η Ρωσία αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα και της λύσης. Υπό το φως αυτό, υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών της Συμμαχίας για την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου με τη ρωσική πλευρά με στόχο, την ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στην από κοινού αντιμετώπιση σοβαρών διεθνών προκλήσεων ασφαλείας, όπως π.χ η τρομοκρατία.

Υπό το φως αυτό, πρότεινε συχνότερες συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στη βάση της απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας του Απριλίου 2014. Περαιτέρω, σημείωσε ότι, προκειμένου ο διάλογος αυτός να είναι αποτελεσματικός, θα πρέπει η κάθε πλευρά να ακούει και να κατανοεί τις ανησυχίες, καθώς και τις νόμιμες και θετικές προσδοκίες της άλλης.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι, μέτρα μείωσης κινδύνων και προώθησης διαφάνειας πρέπει, οπωσδήποτε, να συμπεριλαμβάνονται στον διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών αύξησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο πλευρών. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα όπως η Ρωσία συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του Κειμένου της Βιέννης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Ο Κοτζιάς αναγνώρισε στο NATO ότι “η ρωσική συμπεριφορά δημιουργεί προκλήσεις”! Ο Κοτζιάς αναγνώρισε στο NATO ότι “η ρωσική συμπεριφορά δημιουργεί προκλήσεις”! Reviewed by Sahiel on 5/20/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.