Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι αποτελούν «απειλή»Η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς η συριακή πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις πτήσεις πάνω από τη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, την οποία ελέγχουν Κούρδοι αντάρτες.

Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται “απειλή και για τη Συρία”, δήλωσε ακόμη ο Γιλντιρίμ στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα.

“Είναι μια καινούρια κατάσταση” και “είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη πως, αν και ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία, δεν πρέπει να έχει ρόλο σ` αυτήν στο μέλλον.

Εξάλλου, αεροπλάνα της συριακής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν εκ νέου την Παρασκευή πάνω από τη βορειοανατολική συριακή πόλη Χασάκα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ εναντίον οποιωνδήποτε πληγμάτων στην πόλη αυτή που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους συμβούλους τους που βρίσκονται στο έδαφος, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν τα αεροσκάφη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, τα οποία πετούσαν όλη τη νύχτα πάνω από την πόλη, πραγματοποίησαν και πλήγματα, όπως έκαναν την Πέμπτη και την Παρασκευή, την ώρα που σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στο έδαφος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τα δύο τρίτα της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της, κυρίως το κέντρο της πόλης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Μολονότι οι δύο αυτές πλευρές πολεμούν τον ίδιο εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος, τώρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Χασάκα.

Toύρκος Πρωθυπουργός: Στρατηγικός μας εταίρος οι ΗΠΑ και όχι εχθρός μας

Η Τουρκία θα θέσει τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών υπό μια κοινή δομή για τον καλύτερο συντονισμό τους και σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι “στρατηγικός εταίρος μας, όχι εχθρός μας” και κάλεσε να εξαλειφθούν οι εντάσεις σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται από το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Ανάμεσα σε δύο χώρες μπορεί να υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ, όμως “οφείλουμε να εξαλείψουμε αυτό που επιδεινώνει τις σχέσεις μας”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

ΚΥΠΕ

Πηγή: dialogos.com.cy
Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι αποτελούν «απειλή» Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι αποτελούν «απειλή» Reviewed by Sahiel on 8/20/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.