Ο ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣΣτοιχεία για την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία...

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Ασχέτως του ότι δεν έπεσε ούτε ντουφεκιά, αφού η Τζαραμπλούζ στην ουσία παραδόθηκε στους ενόπλους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (ΕΣΣ) με βάση συμφωνία που έκανε ο Ερντογάν με το σύμμαχο Ι.Κ., πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση και έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία της.

Μετά τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και τα σχέδια που έγιναν σε υπηρεσιακό επίπεδο, η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» άρχισε στις 04.00 της 24ης Αυγούστου 2016, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τουρκικά F-16, ενώ συμμετείχαν και δύο μαχητικά των ΗΠΑ.
Στις 10.00 άρχισε η είσοδος των αρμάτων του τουρκικού στρατού, με αμερικανικά βομβαρδιστικά A­10 να «ανοίγουν» τον δρόμο για ασφαλή προέλαση.

Σε πρώτη φάση εισήλθαν στο έδαφος της Συρίας 16 άρματα (αργότερα προστέθηκαν άλλα 10) και 14 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Τις απογευματινές ώρες εισήλθαν στο έδαφος της Συρίας από την Τουρκία περίπου 2.000 ένοπλοι του ΕΣΣ, ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονταν ήδη μέσα στην πόλη, κατόπιν προηγηθείσας συνεννόησης με το Ι.Κ.
Επίσης, στην κωμόπολη βρίσκονταν περίπου 180 στελέχη των ειδικών δυνάμεων, καθώς και στελέχη της ΜΙΤ, που συνεργάστηκαν με τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. οι οποίοι κατείχαν την πόλη, για να γίνει ομαλή αντικατάσταση δυνάμεων.
Την όλη επιχείρηση υποστήριζαν αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.

Αυτά όσον αφορά το μέχρι τούδε σκέλος της επιχείρησης. Αυτή ήταν αναίμακτη και είχε διπλό στόχο: ο πρώτος ήταν να δείξει στη Δύση, και κυρίως στις ΗΠΑ, ότι η Τουρκία για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος ενεργά στον αγώνα εναντίον του Ι.Κ. και στεγανοποιεί μέρος των συνόρων της.
Ο δεύτερος, να αποτρέψει την απελευθέρωση της πόλης από τους Κούρδους και να δημιουργήσει μια βάση μέσα στο έδαφος της Συρίας, η δύναμη της οποίας θα αποτρέψει οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσής της στο μέλλον, γιατί τους ενόπλους του ΕΣΣ οι εμπειροπόλεμοι και πειθαρχημένοι Κούρδοι τούς έχουν για... ορντέβρ.

Οσον αφορά τον στρατηγικό στόχο της επιχείρησης, σε πρώτη φάση είναι να αποτρέψει την απελευθέρωση της κωμόπολης Αλ Μπαμπ από τους Κούρδους και την ένωση των καντονιών Κομπάνι - Αφρίν, και, σε δεύτερη, η εξάλειψη όλων των καντονιών, που αποτελούν κοινή απειλή για Τουρκία και Συρία.
Φυσικά, το ερώτημα που ήδη πλανάται πάνω από την περιοχή, είναι: «Καλά όλους τους άλλους -Ρώσους, Σύρους, Ιρανούς και Αμερικανούς-, αλλά τους Κούρδους τούς ρώτησαν;»

Πηγή

Ο ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Reviewed by Sahiel on 8/28/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.