ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!!Έντονο ενδιαφέρον για την Αθήνα έχει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στην Ελλάδα, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και η σημασία της είναι αυτονόητη για τη χώρα μας. Εως αυτήν τη στιγμή η Άγκυρα έχει κρατήσει σαφώς χαμηλούς τόνους έναντι της Αθήνας (ξεχνάνε εσκεμμένα τις συνεχείς προκλήσεις σε ΑΙΓΑΙΟ και ΚΥΠΡΟ), διαχωρίζοντας την Ελλάδα πλήρως από άλλες χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες η Τουρκία έχει πολλάκις συγκρουστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο το βασικό πρόβλημα της Αθήνας εντοπίζεται στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία έχει έως τώρα ανακουφίσει την Ελλάδα από πιθανώς αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει συνδέσει απολύτως την παραχώρηση βίζας από την Ε.Ε. προς Τούρκους πολίτες με την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, είναι κατανοητό ότι η Αθήνα δεν θα επιθυμούσε να βρεθεί μετέωρη ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων, κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο, όταν και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Στην Αθήνα αναμένουν πιέσεις για το ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα.

Εκείνο, πάντως, που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό στην ελληνική πλευρά είναι οι αιτήσεις ασύλου που κατατίθενται από Τούρκους πολίτες που δεν έχουν το αρνητικό προφίλ που διαθέτουν οι στρατιωτικοί που χειρίζονταν όπλα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που είχε στόχο την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Προφανώς για την Αθήνα είναι εξίσου σημαντικό να αποκτήσει αντίληψη για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Συρία, έπειτα από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στα βόρεια της χώρας.

Πηγή
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!! ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!! Reviewed by Sahiel on 8/27/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.