Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης - 4 φάκελοι στο τραπέζι Αθήνας και δανειστώνΠρόκειται για θέματα πρώτης προτεραιότητας για την ελληνική πλευρά, που θέλει να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων και να μην περιοριστεί στον στενό πυρήνα της αξιολόγησης.

Ουσιαστικά τέσσερα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης: το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης για την εκταμίευση 2,8 δισεκατομμυρίων, η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, το χρέος και το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018 (θέμα που δεν επιθυμούν να συζητήσουν σε αυτήν τη φάση οι Ευρωπαίοι).

Τις επόμενες 40 ημέρες η ελληνική πλευρά θα κάνει έναν μαραθώνιο για να εκπληρώσει τα 13 προαπαιτούμενα που μένουν, θέμα για το οποίο οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή. Αλλωστε μέχρι την 31η Οκτωβρίου η δόση μπορεί να δοθεί χωρίς διοικητικές δυσκολίες, ενώ μετά την 1η Νοεμβρίου πρέπει να αποφασίσουν ξανά τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Αύριο φτάνει στην Αθήνα η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της οποίας ηγείται η επικεφαλής του κλιμακίου Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του Ταμείου θα ζητήσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να ασχοληθούν με τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους στη βάση του άρθρου 4.

Η υπόθεση του χρέους απασχολεί τα μέγιστα την ελληνική κυβέρνηση, διότι έχει πληροφορηθεί ότι οι διαφορές των δανειστών μεταξύ τους μπορεί να είναι και αγεφύρωτες. Παράλληλα υπάρχει και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, με την ελληνική πλευρά να ζητά μείωση κάτω από το 3,5% και τους Ευρωπαίους να διαφωνούν.

Διαφωνίες με Ευρωπαίους

Πηγές εκτός Ταμείου μιλούσαν μάλιστα για νέο γύρο σύγκρουσης του ΔΝΤ με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Από τη μία πλευρά νέες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων καταδεικνύουν τουλάχιστον απροθυμία να συζητήσουν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο, για το ΔΝΤ η μείωση αυτή είναι σχεδόν αδιαπραγμάτευτη, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είναι ανυποχώρητη, και αρνείται να διαπράξει το λάθος του 2010 όταν αποκλείστηκε η αναδιάρθρωσή του, που έτσι και αλλιώς δεν ήθελε η τότε ελληνική κυβέρνηση και απέρριπταν Γερμανία και Γαλλία.

Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος και θα προτιμούσαν η συζήτηση για την ελάφρυνση να αναβληθεί καθώς στη Γαλλία και τη Γερμανία διεξάγονται κρίσιμες εκλογές. Ομως το ΔΝΤ δεν προτίθεται αυτήν τη φορά να ενδώσει στις πιέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει ότι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.

Η ανάλυση θα γίνει και από το Ταμείο και από τους Ευρωπαίους δανειστές και αναμένεται να υπάρξει διαφωνία στους αριθμούς. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αντίθετα από τους Ευρωπαίους που ισχυρίζονται πως είναι.

Στο μικροσκόπιο η οικονομία

Στην τελευταία ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέφρι Ράις, είπε ότι τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Καταστατικού του ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας. Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας αναμένεται εκτός απροόπτου να αρχίσει στις 19 Σεπτεμβρίου, εφόσον έχει προχωρήσει η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα.

Αναμένεται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες και πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, όποτε και αρχίζει στην Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι αποφασισμένο ότι η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο πριν από την 7η Οκτωβρίου, και για να συντάξει την έκθεση του άρθρου 4. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ, θα κρατήσει περίπου άλλες τέσσερις εβδομάδες. Οταν η έκθεση είναι έτοιμη, θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και μετά θα δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, η αποστολή του ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει την έκθεση για το άρθρο 4 για να συντάξει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Το Ταμείο δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει ανάλογες εκθέσεις που θα προέλθουν από την Ευρώπη, καθώς οι αξιωματούχοι του έχουν αποφασίσει να τηρήσουν απόλυτα το Καταστατικό.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, επειδή ο χρόνος σύνταξης της έκθεσης του άρθρου 4 εγείρει ερωτήματα, δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό τον έλεγχο τώρα, ύστερα από τρία χρόνια, για να περάσει στους Ευρωπαίους με τον πλέον επίσημο τρόπο το μήνυμα ότι η ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που απαιτεί τεράστιες παρεμβάσεις τόσο στο χρέος όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την έκθεση του άρθρου 4 και την ανάλυση βιωσιμότητας ανά χείρας, το ΔΝΤ θα διαθέτει τα πιο πειστικά και αποστομωτικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων.

Μια πρώτη μάχη αναμένεται να δοθεί από τις 7 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα βρεθούν όλοι οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ που καταφθάνει αύριο στην Αθήνα είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου. Το Ταμείο θα ζητήσει τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για να συντάξουν αργότερα την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ethnos.gr
Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης - 4 φάκελοι στο τραπέζι Αθήνας και δανειστών Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης - 4 φάκελοι στο τραπέζι Αθήνας και δανειστών Reviewed by Sahiel on 9/12/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.