Η υποθαλάσσια σπηλιά που οδηγεί στην άβυσσο!Κανείς δεν γνωρίζει που είναι ο βυθός στην υποθαλάσσια σπηλιά, η οποία βρίσκεται στην Τσεχία και θεωρείται η μεγαλύτερη του κόσμου!

Οι δύτες που την εξερευνούν, εκτιμούν πως το βάθος της ξεπερνά τα 400 μέτρα και κανείς δεν γνωρίζει ποιες άλλες εκπλήξεις κρύβει.

Δικαιολογημένα το ονόμασαν Hranice Abyss (σύνορα της αβύσσου), γιατί ούτε το ειδικά σχεδιασμένο υποβρύχιο, κατάφερε να βρεί το βυθό, αν και έφτασε μέχρι τα 400 μέτρα.

Η ανακάλυψη έγινε από τον Πολωνό εξερευνητή Κριστόφ Σταρνάφσκι (Krzysztof Starnawski), ο οποίος άρχισε καταδύσει στην «άβυσσο» το 1999. Το 2014 έφτασε τα 200 μέτρα και το 2015, τα 265 μέτρα βάθος.


Τότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ρομποτικό υποβρύχιο για να βρει που τελειώνει αυτή η σπηλιά. Κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Αντίθετα, το μυστήριο μεγαλώνει.

«Το σπήλαιο αυτό είναι μοναδικό γιατί είναι σαν ένα ηφαίστειο, που σχηματίζεται από από κάτω προς τα πάνω, σε αντίθεση με τα άλλα σπήλαια», λέει ο Starnawski και προσθέτει: «Υπάρχουν πιθανώς μόνο τρία σπήλαια όπως αυτό στον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο και σε κάθε κατάδυση κάνουμε νέες ανακαλύψεις».


Hranicka Propast: 217m from Starnawski on Vimeo.

(με πληροφορίες και εικόνες από National Geographic και Mother Nature Network / Βίντεο Krzysztof Starnawski)

Πηγή
Η υποθαλάσσια σπηλιά που οδηγεί στην άβυσσο! Η υποθαλάσσια σπηλιά που οδηγεί στην άβυσσο! Reviewed by Sahiel on 10/10/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.