Έτοιμο είναι το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμοΈτοιμο είναι το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, το James Webb Space Telescope (JWST), το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί σε δύο χρόνια προκειμένου να διαδεχθεί το πολύ επιτυχημένο Hubble, το οποίο μας χάρισε μοναδικές εικόνες από το σύμπαν.

Μετά από 20 χρόνια εργασιών, το JWST ολοκληρώθηκε και ο διευθυντής της ΝΑΣΑ Charles Bolden είπε ότι με αυτό διανοίγεται ένα νέο πεδίο στην αστρονομία.

Το νέο τηλεσκόπιο θα είναι κατά πολύ ισχυρότερο από το Hubble (θα βλέπει 100 φορές πιο μακριά), θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που θα λειτουργεί στο διάστημα και θα συλλέγει υπέρυθρη ακτινοβολία που είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση του σύμπαντος.

Προϊόν των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά, έχει στόχο να μελετήσει τους πρώτους γαλαξίες, τους εξωπλανήτες, αλλά και να αναζητήσει εξωγήινη ζωή.

Το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ψάξει και για πιθανά `βιοσημάδια` στους εξωπλανήτες που μπορούν να παράσχουν αποδείξεις ότι στους εξωπλανήτες επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.

Θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 1,500,000 χλμ από τη Γη.

Θα έχει μέγεθος όπως ένα γήπεδο τένις και βάρος 6.4 τόνους. Πήρε το όνομά του από τον πρώην διευθυντή της ΝΑΣΑ που υπηρέτησε μεταξύ 1961-1968.

Θεωρείται σίγουρο ότι το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο θα ανοίξει νέες διαστάσεις καινούργιων ανακαλύψεων σε κόσμους μακρινούς που θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.

Η κατασκευή του στοίχισε 8.7 δισ. δολάρια αντί 5 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς που σχεδόν απείλησαν να ακυρώσουν το όλο πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

politis.com.cy
Έτοιμο είναι το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο Έτοιμο είναι το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο Reviewed by Sahiel on 11/16/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.