Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις


Ανοίγει τυπικά ο δρόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολύκροτη προσφυγή της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του υπουργείου Εργασίας.

Δέχεται ότι το ελληνικό κράτος διατηρεί και μπορεί να τοποθετείται σε υποθέσεις ομαδικών απολύσεων, σημειώνει όμως ότι δεν μπορεί να επικαλείται οικονομική κρίση ή αύξηση της ανεργίας για να εξαιρείται από το κοινοτικό δίκαιο.

Αναφέρει ότι το ελληνικό πλαίσιο είναι ασαφές και στέλνει πίσω στο εθνικό δικαστήριο την υπόθεση της ΑΓΕΤ.

Ουσιαστικά το ευρωπαϊκό δικαστήριο τάσσεται έμμεσα υπέρ της απελευθέρωσης στο όριο των ομαδικών απολύσεων και το υπουργικό βέτο.

Συνεπώς, τα κριτήρια που θέτει η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιούν την αρχή της αναλογικότητας και δεν δίνουν σε εργοδότες σαφή εικόνα για ποιοι είναι οι πάγιοι κανόνες στην αγορά εργασίας όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις.

Το πρώτο κριτήριο, που απορρίφθηκε, ορίζει ότι οι ομαδικές απολύσεις δύναται να εμποδιστούν εάν είναι στο συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Τα δύο που κρίθηκαν ανακριβώς διατυπωμένα αφορούν την κατάσταση της επιχείρησης και συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Την υπόθεση της ΑΓΕΤ κατά Δημοσίου είχε παραπεμφθεί στο Λουξεμβούργο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να διευκρινιστεί η συμβατότητα των ελληνικών κανόνων με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Πηγή


Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις Reviewed by Sahiel on 12/21/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.