Προσοχή στις κάμερες


Mια σημαντική απόφαση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση καμερών στις πολυκατοικίες.

Η απόφαση αυτή αφορά τις καταγγελίες ενοίκων πολυκατοικίας στην οποία είχαν τοποθετηθεί κάμερες καταγραφής κλειστού κυκλώματος με την κεντρική μονάδα του συστήματος να βρίσκεται στο διαμέρισμα του διαχειριστή και διατάσει την απομάκρυνσή τους.

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπενθυμίζει ότι κατ αρχήν δεν επιτρέπεται η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με κλειστό κύκλωμα καμερών, γιατί προσβάλλει την προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή του ατόμου.

Κατ' εξαίρεση όμως, μπορεί να επιτραπεί μια τέτοια επεξεργασία, εφόσον σκοπός της είναι η προστασία προσώπων ή αγαθών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι είναι απολύτως αναγκαία η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, γιατί δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ο σκοπός της προστασίας με μέσα λιγότερο επαχθή για το πρόσωπο.

Η έρευνα που διενήργησε η Αρχή έδειξε ότι η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας είχε πάρει περίπου προ 10ετίας απόφαση να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η είσοδος του κτιρίου και των κοινόχρηστων χώρων.

Οι κάμερες επιτρέπονται να κοιτάζουν σε κοινόχρηστους χώρους και στην είσοδο της πολυκατοικίας, του ανελκυστήρα και όχι σε εισόδους διαμερισμάτων, καθώς επίσης απαγορεύεται εντελώς η ύπαρξη εξοπλισμού καταγραφής ήχου ανεξαρτήτως εάν βρίσκεται σε λειτουργία η όχι.

Επίσης οι κεντρικές μονάδες του συστήματος θα πρέπει να βρίσκονται σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση μετά από την σύμφωνη γνώμη της ΓΓ και οι εικόνες από τους κοινόχρηστους χώρους θα μπορούν να διατηρούνται το πολύ για 48 ώρες.

Θέλω να εγκαταστήσω κάμερες στο σπίτι μου για λόγους ασφαλείας. Επιτρέπεται και με τι όρους;

Εάν οι κάμερες καταγράφουν αποκλειστικά δικό σας ιδιωτικό χώρο, τότε δεν έχετε καμία υποχρέωση προς την Αρχή (ούτε καν την υποχρέωση υποβολής γνωστοποίησης). Ωστόσο, σημειώνεται ότι απαγορεύεται να λαμβάνετε εικόνα από εξωτερικό δημόσιο χώρο (π.χ. δρόμο ή πεζοδρόμιο), καθώς και από γειτονικά κτίρια (βλ. και άρθρο 3 της οδηγίας 1/2011).

Τι θεωρείται δημόσιος χώρος; Επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών σε τέτοιους χώρους;

Δημόσιοι χώροι είναι αυτοί που προορίζονται κατά την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα για κοινή χρήση π.χ. οδοί, πλατείες, άλση, αιγιαλός, παραλία, λιμάνια, όχθες λιμνών και ποταμών, δημόσια δάση. Περαιτέρω δημόσιος χώρος θεωρείται και κάθε άλλος, ανοικτός και ελευθέρως προσβάσιμος σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, χώρος ο οποίος με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο (π.χ. οικοδομική άδεια) έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να ανήκουν μεγάλα εμπορικά κέντρα, ειδικά πάρκα, χώροι αναψυχής, κ.λπ. Στους δημόσιους χώρους συγκαταλέγονται,τέλος, και οι σταθμοί διακίνησης επιβατών με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό, κτίρια επιβατών του αεροδρομίου, κ.λπ., χώροι δηλαδή προσβάσιμοι σε απεριόριστο αριθμό ατόμων, που όμως μπορεί να είναι και κλειστοί και η είσοδος σε αυτούς ελεγχόμενη.

Τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται, κατ’ αρχήν, μόνο από δημόσιες αρχές, για τους σκοπούς και υπό τις προϋποθέσεις που προσδιορίζονται στο άρθρο 14 του ν. 3917/2011. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι, κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών σε δημόσιο χώρο από ιδιώτη για το σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών (μια τέτοια τοποθέτηση μπορεί να επιτραπεί σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις – βλ. άρθρο 6 της οδηγίας 1/2011).


Προσοχή στις κάμερες Προσοχή στις κάμερες Reviewed by Sahiel on 2/03/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.