Αγωνία για την απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά

- Μαρτίου 18, 2017

Aπό το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το πρωί της Παρασκευής αποβιβάστηκαν σε Χίο και Οινούσσες 190 πρόσφυγες και μετανάστες

Την ανησυχία των αρχών της Χίου προκαλεί η απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες, αφού από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το πρωί της Παρασκευής αποβιβάστηκαν σε Χίο και Οινούσσες 190 πρόσφυγες και μετανάστες. η αγωνία αυτή εντείνεται βέβαια και από τις εντεινόμενες απειλές της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις οποίες η γειτονική μας χώρα θα ακυρώσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα ωθήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο νέα καραβάνια προσφύγων.

Τα περιστατικά

Σύμφωνα με τον ιστότοπο politischios.gr η αύξηση των μεταναστευτικών ροών ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης με δεκάδες μετανάστες να αποβιβάζονται στην νησίδα Παναγιά Οινουσσών. Η συνέχεια δόθηκε σήμερα το πρωί όταν το Κροατικό σκάφος της Frontex εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή των Νενήτων μία λέμβο με 66 άτομα τα οποία διέσωσε ασφαλώς. Στην επιστροφή του με προορισμό το λιμάνι της Χίου, ειδοποίησε για την ύπαρξη ακόμας μία λέμβου με ακόμα 64 άτομα στην περιοχή της Αγίας Ελένη, τα οποία διέσωσε το Ρουμάνικο σκάφος της Frontex.

Όλα τα άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου και από εκεί στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. για καταγραφή και ταυτοποίηση.


Μετανάστες… ασαφούς εθνικότητας

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός στην πλειονότητά τους οι αφιχθέντες είναι άτομα από αφρικανικές κυρίως χώρες αλλά και μετανάστες ασαφούς εθνικότητας, σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμεναρχείου Χίου.

Δεν είμαστε κάτω από τα 2.000 άτομα

Παράλληλα τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου διαψεύδουν τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Δήμου ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών σε όλες τις δομές φιλοξενίας (Σούδα, ΒΙ.ΑΛ., Ξενοδοχεία) είναι στα 1.500 άτομα, αφού η καταγραφή του Λιμεναρχείου δείχνει ότι στη Χίο βρίσκονται 2.436 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή Politischios.gr


Πηγή
 
-->