«Βόμβα» από Γερμανία: Δεν ήταν ο Γκιουλέν πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία

- Μαρτίου 19, 2017

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND φαίνεται πως δεν έχει πιστέψει το «αφήγημα» του Ερντογάν πως ο εξόριστος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ο «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής της BND, μιλώντας στο Spiegel, κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ τον Ερντογάν ότι, «η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να μας πείσει σε κάθε επίπεδο πως ο Γκιουλέν ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά απέτυχε».

Ερωτηθείς για την ιδεολογική ταυτότητα του Γκιουλέν, δηλαδή για το εάν ο ιμάμης είναι ακραίος ισλαμιστής ή τρομοκράτης, ο ίδιος δήλωσε πως τον θεωρεί «ηγέτη μιας κοινωνικής οργάνωσης που στόχο έχει να παράσχει περαιτέρω θρησκευτική και κοσμική εκπαίδευση».

Ο επικεφαλής της BND δεν πιστεύει πως η τουρκική κυβέρνηση ήταν πίσω από το πραξικόπημα, καθώς, όπως σημειώνει, «η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ξεκίνησε από την κυβέρνηση. Πριν τις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη εκκαθάριση άρα μέρη του στρατού θεώρησαν πως θα έπρεπε να κάνουν γρήγορα πραξικόπημα πριν τους πιάσει και αυτούς».

Πηγή


 
-->