Περιφέρεια Δαμασκού: τα ελληνορθόδοξα παιδιά κρύφτηκαν στη ντουλάπα, να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

- Μαρτίου 14, 2017

Περιφέρεια Δαμασκού: τα ελληνορθόδοξα παιδιά κρύφτηκαν στη ντουλάπα, να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές. Ο στρατός έκανε επιχείρηση να τα γλιτώσει. Πέθαναν στην αγκαλιά του στρατιώτη διασώστη τους μαζί με αυτόν από τους τρομοκράτες.

Δαμασκός… η χριστιανική συνοικία Nτουάλα κοντά στη γραμμή πυρός της Jaramana άδειασε από χριστιανούς. Έφυγαν και αποικηθήκε από άλλους ανθρώπους εσωτερικούς μετανάστες κι εκτοπισμένους που κατά ορδές έχουν καταφύγει στη συριακή πρωτεύουσα. Και όμως αυτή η περιοχή που μαζικά εγκαταλείφθηκε έχει ορθόδοξους ναούς και τον εφημέριο της τον π.Ι. Υπάρχουν κάποιοι τελευταίοι χριστιανοί που επέλεξαν να μένουν στην πρώτη γραμμή λόγω φθηνού ενοικίου.

Στη Δαμασκό έχουν ωστόσο καταφύγει και χριστιανοί από άλλες περιοχές και κυρίως από την περιφέρειά της.

Δραματικές είναι αφηγήσεις ελληνορθοδόξων που έφυγαν εν μια νυκτί από το Eρμπίν της Σαιντανάγια. Μας πρόδωσαν λένε. Τους είχαμε μέσα στα σπίτια μας, ήταν φίλοι μας βγαίναμε οικογενειακούς με τα παιδιά και τις γυναίκες μας, είμασταν στις δουλειές μαζί αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος μας είπαν φύγετε αμέσως ή θα σας σκοτώσουμε. ΄Ελεγαν και το γνωστό »οι αλαουίτες στο χώμα και οι χριστιανοί στο Λίβανο ». Επιτέθηκαν με μαχαίρια μέσα στα σπίτια μας. Έκαναν πλιάτσικο. Έσφαξαν.

Τραγική είναι η ιστορία μιας ελληνορθόδοξης. Τη διηγείται η αδερφή της.Έλειπε από το σπίτι μπήκαν αυτοί με μαχαίρια. Τα 2 ανήλικα παιδιά ήταν στο σπίτι. Κρύφτηκαν στη ντουλάπα κράταγαν την ανάσα τους.


Όταν συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί ειδοποιήθηκε ο στρατός έγινε ολόκληρη επιχειρήση με τεθωρακισμένο. Ο στρατός έκανε έφοδο. Μπήκε στο σπίτι ένας στρατιώτης βγήκε κρατώντας τα 2 παιδιά τα ελληνορθόδοξα στην αγκαλιά. Την ώρα που έβγαινε τον σκότωσαν κι αυτόν και τα παιδιά.

Είχαμε συνάντηση με τον επίσκοπο Δαμασκού Λούκα Κούρι.Μόλις είχε δεχθεί την επίσκεψη ενός βουλευτή. Ο επίσκοπος δήλωσε απογοητευμένος από την Ελλάδα, το Φανάρι…… Ήρθε 2 φορές στην Ελλάδα στο Υπ. Εξωτερικών Επισκεφθήκαμε το καθεδρικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η παλιά πόλη της Δαμασκού είναι γραφική και πανέμορφη.Ωστόσο υπάρχει μεγάλη φτώχεια στη μεγαλούπολη που βάλεται από 6 ετών ολοκληρωτικό πόλεμο.

(Τα τοπωνύμια ίσως να μην αποδίδονται επακριβώς λόγω προφοράς και οι πρωταγωνιστές για ευνόητους λόγους μιλούν υπό την κάλυψη της ανωνυμίας).

dimpenews.com
 
-->