Σκόπια: Επεισόδια και πολιτική αβεβαιότητα


Σε πολιτικό αδιέξοδο έχουν μπει τα Σκόπια, όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο της χώρας.- Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στα Σκόπια, την επομένη της εισβολής οπαδών του απερχόμενου Πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Μάλιστα, στη διάρκεια των πρωτοφανών επεισοδίων τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. «70 πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, ενώ άλλοι επτά άνθρωποι δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, που χτυπήθηκε στο πρόσωπο.

Οι δρόμοι γύρω από το κοινοβούλιο είναι αποκλεισμένοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων τα καφέ και τα εστιατόρια είναι γεμάτα με κόσμο που φαίνεται ν' απολαμβάνει το ηλιόλουστο μεσημέρι. Στην ερώτηση πώς βλέπουν τα χθεσινά επεισόδια, αποφεύγουν να απαντήσουν μ' ένα ζεστό χαμόγελο και επικαλούμενοι το «φράγμα της γλώσσας».
Η Μόσχα «βλέπει» ξένο δάκτυλο πίσω από τα επεισόδια

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στα Σκόπια, καλεί τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις και να δώσουν την δυνατότητα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν το μέλλον της χώρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα αυτή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση για την οποία αναφέρει ότι «στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες».


«Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση "ξένων συμβούλων" της σκοπιανής αντιπολίτευσης και «επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στα Σκόπια είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι «ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να αντρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση».

Πόποσκι: Καταδικάζουμε τη χρήση βίας, μόνη διέξοδος ο διάλογος

«Πρώτον πρέπει να καταδικάσουμε όλοι τη χρήση βίας η οποία είναι απαράδεκτη. Και όσοι συμμετείχαν σε πράξεις βίας πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Δεύτερον -και πολύ σημαντικό, πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις νόμιμες διαδικασίες, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητας της χώρας που είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, προσερχόμενος στη συζήτηση για την Παγκόσμια Στρατηγική και την Ασφάλεια των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία συμμετέχουν και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

«Μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την πολιτική κρίση η οποία δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους», προσέθεσε, τονίζοντας ότι τα Σκόπια «είναι μία πολύ σημαντική χώρα για τη σταθερότητα της περιοχής, και πρέπει να διαλέξουμε το μονοπάτι του διαλόγου».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο τα χθεσινά επεισόδια κλείνουν την πόρτα της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Πόποσκι είπε ότι «λιγότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι η κατάλληλη απάντηση για τα Σκόπια. Πρέπει να έχουμε περισσότερη ολοκλήρωση και περισσότερη βεβαιότητα για την ευρωπαϊκή μας ένταξη αν θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή μας ειρηνική και οπωσδήποτε για να σταθεροποιήσουμε τα Σκόπια».


Σχετικά με την επόμενη μέρα στα Σκόπια είπε: «Πιστεύουμε ότι πρώτα από όλα οι θεσμοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι για να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα, και αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας βήμα, και αμέσως μετά να ανοίξουμε τον διάλογο προκειμένου να διερευνήσουμε την προοπτική πώς να ξεπεράσουμε τη σημερινή κατάσταση χωρίς βία αλλά με σεβασμό στη νομιμότητα, το Σύνταγμά μας και τους νόμους της χώρας».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ο κ. Πόποσκι είπε ότι «αυτό πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τους νόμους και τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Μέχρι χθες το Κοινοβούλιο ακολουθούσε τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν χρειάζεται να έχουμε περισσότερες μονομερείς ενέργειες».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αποδέχεται η κυβέρνηση τη χθεσινή εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου ο κ. Πόποσκι τόνισε ότι «δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το Κοινοβούλιο δεν ήταν σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Δεν πιστεύουμε ότι προσέφερε περισσότερη σταθερότητα, αλλά το αντίθετο. Πρέπει να έχουμε νομιμότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε κάθε περίπτωση ό,τι συνέβη θα πρέπει να καταδικαστεί σε σχέση με τη χρήση βίας και από την άλλη πλευρά ο διάλογος είναι η μόνη οδός που έχουμε μπροστά μας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα «ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, αλλιώς ο καθένας θα αρχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις του έξω από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ σοβαρές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, αλλά όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται μέσα στο νόμιμο πλαίσιο».
Το χρονικό της εισβολής

Ειδικότερα, εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newsbomb.gr
Σκόπια: Επεισόδια και πολιτική αβεβαιότητα Σκόπια: Επεισόδια και πολιτική αβεβαιότητα Reviewed by Sahiel on 4/28/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.