Απειλούν ανοιχτά με γεωτρήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο οι Τούρκοι

- Ιουλίου 30, 2017

Απειλές εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλπαϊράκ, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο για την πολιτική εθνικής ενέργειας ανέφερε ότι η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός και ότι η Τουρκία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μόνη της γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου με γεωτρύπανο, το οποίο θα αγοράσει σύντομα.

“Κάποιοι θυμώνουν αλλά να μας συγχωρέσουν. Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Εμείς ως Τουρκία θα έχουμε πιο ενεργή δραστηριότητα. Θα κάνουμε λεπτομερείς αναλύσεις, θα κάνουμε μόνοι μας γεώτρηση, τη γεώτρηση και την έρευνα θα την κάνουμε μόνοι μας”, ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το τελευταίο τετράμηνο αυτού του έτους “θα κάνουμε μόνοι μας ως Τουρκία δραστηριότητες γεώτρησης με το γεωτρύπανο που θα πάρουμε και με τους μηχανικούς μας”.

Μάλιστα, ο Αλπαϊράκ σχολίασε και την πορεία της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Τόνισε πως μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουν να βάλουν τον θεμέλιο λίθο, ενώ για τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο. “Η διαδικασία θα αρχίσει το 2023 με τη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα και μακάρι μέχρι το 2030 να λειτουργήσουν και οι τρεις μας αντιδραστήρες.

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό εκπαιδεύοντας τους μηχανικούς μας που θα λειτουργήσουν τον πυρηνικό αντιδραστήρα”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι όλες οι εκθέσεις του κόσμου λένε ότι ο 19ος αιώνας ήταν ο αιώνας του άνθρακα, ο 20ος ήταν αιώνας ο του πετρελαίου και ο 21ος θα είναι αιώνας του φυσικού αερίου.

“Επομένως εμείς ως Τουρκία που βρισκόμαστε στον τομέα του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου); Ως Τουρκία πρέπει να κάνουμε επενδύσεις στην αγορά του LNG”, σημείωσε.

Πηγή


 
-->