Κοντοσταθάκου Εύα*: 325 εκ. οφείλονται στο Δ. Αθηναίων από κλήσεις

- Ιουλίου 06, 2017

“Η πολιτική του δήμου είναι να μπορεί κάποιος να πηγαίνει στο Σύνταγμα και να μην βλέπει μηχανάκια πάνω στο πεζοδρόμιο, να μην βλέπει στα ΑΜΕΑ παρκαρισμένα, να μην βλέπει τα πεζοδρόμια γεμάτα με αυτοκίνητα”. Τα παραπάνω δήλωσε η ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΑΚΟΥ ΕΥΑ, αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Αθηναίων σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ.

Αναλυτικά:

«Σίγουρα είναι οφειλές που είναι συσσωρευμένες πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι δηλαδή τον τελευταίο χρόνο. Και πραγματικά μας απασχολεί πάρα πολύ, γιατί και τα δικά μας έσοδα είναι μειωμένα από παντού. Είναι πολλές οι προτάσεις. Το βασικό μας αίτημα στο ΥΠΕΣ, γιατί ουσιαστικά εμείς δεν νομοθετούμε, ακολουθούμε το νόμο, τον κώδικα περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε ακριβώς το νόμο, όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Αυτό, λοιπόν, που ζητάμε από το ΥΠΕΣ, είναι να κάνει ρύθμιση χρεών, που σημαίνει πάρα πολλές δόσεις. Παντού γίνονται δόσεις. Δηλαδή, υπάρχουν οφειλές, άρα ο καθένας από μας πηγαίνει, βλέπει τι οφειλές έχει, θέλει να αντεπεξέλθει. Ο καθένας από μας πληρώνει ΕΝΦΙΑ, πληρώνει εφορία, δηλαδή δεν είναι μόνο οι υποχρεώσεις που έχει στο δήμο. Άρα, η μοναδική λύση είναι οι δόσεις. Πολλές δόσεις, να φεύγουν οι προσαυξήσεις, γιατί όταν υπάρχει αυτό το ποσό συσσωρεύεται και αυξάνεται. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε μια πολιτική όπου θα δίνουμε τη δυνατότητα στον καθένα, να τον διευκολύνουμε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Δεν έχουμε δει ακόμη να γίνεται το νομοσχέδιο.

Το κυρίαρχο είναι το ΥΠΕΣ να αποφασίσει, μετά από πάρα πολύ καιρό που πραγματικά και εμείς σαν δήμος Αθηναίων, και είμαστε ένας μεγάλος δήμος με πολλές οφειλές, και οι άλλοι δήμοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, να προχωρήσει στη ρύθμιση. Δηλαδή, να γίνουν πολλές δόσεις σε όλους όσοι χρωστάνε. Μπορούν να γίνουν και δώδεκα δόσεις, αλλά δεν θα έχει καμία προσαύξηση, το ποσό παραμένει ακρβώς έτσι όπως είναι. Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τίποτα εμείς. Πάρα πολλοί άνθρωποι έρχονται και θέλουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Μας λένε, π.χ., έχω μια οφειλή, πείτε μας πόσο μπορώ να δίνω το μήνα, κάτι που να είναι βιώσιμο και γι αυτούς, να μπορούν να αντεπεξέλθουν, γιατί είναι οι εποχές με μειωμένα εισοδήματα. Επειδή δεν νομοθετούμε δυστυχώς, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα σε αυτό, θα πρέπει εμείς να ζητάμε συνέχεια από το ΥΠΕΣ να κάνει δόσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης το έχει υποσχεθεί πάρα πολλούς μήνες. Ακόμη και η ΔΕΗ κάνει δόσεις για πολύ μικρά ποσά. Πόσω δε μάλλον όταν ένας άνθρωπος έχει μεγάλες υποχρεώσεις απέναντι στο δήμο, θέλει να ανταποκριθεί, και εμείς θα πρέπει να του δώσουμε μια διέξοδο. Γιατί τα εισοδήματα ολονών έχουν μειωθεί, άρα ο καθένας δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως ίσως παλιά θα μπορούσε. Υπάρχουν και επαγγελματίες οφειλέτες για τραπεζοκαθίσματα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν οφειλέτες οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να πληρώσουν. Αυτό νομίζω συμβαίνει παντού. Τους ξέρουμε, γιατί έχουμε κάνει τα πάντα σε σχέση με τις ενέργειες τις δικές μας, με τα αναγκαστικά μέτρα που πρέπει να κάνουμε απέναντι τους, και δεν ανταποκρίνονται. Αυτό υπάρχει παντού. Όμως η πλειοψηφία δεν είναι έτσι. Όλες οι διαδικασίες εκτελούνται υποχρεωτικά, γιατί είναι ο νόμος τέτοιος που μας επιβάλλει ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Οι υποχρεώσεις γενικά τρέχουν και έχουν την ίδια σημασία και οι οφειλές στο δήμο. Οι κλήσεις στους δήμους πάνε στην εφορία. Αυτό όμως έχει να κάνει και με την παραβατικότητα. Δηλαδή, σε εμάς δεν είναι εισπρακτικό το μέτρο των κλήσεων, σε καμία περίπτωση. Η πολιτική του δήμου δεν είναι να έχουμε κλήσεις. Η πολιτική του δήμου είναι να μπορεί κάποιος να πηγαίνει στο Σύνταγμα και να μην βλέπει μηχανάκια πάνω στο πεζοδρόμιο, να μην βλέπει στα ΑΜΕΑ παρκαρισμένα, να μην βλέπει τα πεζοδρόμια γεμάτα με αυτοκίνητα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Το βλέπουμε στο Σύνταγμα να παρκάρουν αυτοκίνητα στις ράμπες. Πραγματικά, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχουμε καθόλου κλήσεις, να μην υπάρχει καμία παραβατικότητα. Είναι σε μας όλους να το κάνουμε».


aftodioikisi.gr


 
-->