“Σφάζει” με το …βαμβάκι ο Κοτζιάς τον Έιντε: Ήταν εντελώς απροετοίμαστος στο Κραν Μοντανά

- Ιουλίου 18, 2017

Πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει μια νέα ευκαιρία στη διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού η οποία να είναι όμως καλά προετοιμασμένη, δήλωσε στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε με τον ομόλογό του της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι καταλογίζει στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ότι ήταν απροετοίμαστος στη διάσκεψη στην Ελβετία. Κληθείς να αναφέρει την εκτίμηση του κατά πόσον θα προκύψει οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία στο εγγύς μέλλον, ο κ. Κοτζιάς είπε «πρέπει να δουλέψουμε ώστε να δοθεί καινούργια ευκαιρία στη διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού αλλά αυτή η καινούργια ευκαιρία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική. Εγώ καταλογίζω στον κ. Ειντε, ανάμεσα στα άλλα, ότι ήρθε απροετοίμαστος και χωρίς να είχε επιτρέψει την απαραίτητη προεργασία στη διάσκεψη στην Ελβετία».

Ο κ. Κασουλίδης στις δικές του δηλώσεις είπε ότι στο Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ έδωσαν τη μάχη σε πεδίο που δεν δόθηκε ποτέ ξανά, εκείνο δηλαδή των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας. «Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να συνοψιστεί η ουσία του θέματος, ότι δόθηκε μια μάχη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, χέρι με χέρι με την Ελλάδα. Πρόεδρος Αναστασιάδης και Νίκος Κοτζιάς έδωσαν τη μάχη, μάλιστα, σε πεδίο που δεν δόθηκε ξανά η μάχη: στο πεδίο των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν επετεύχθη λύση «διότι έλειπαν μέσα αυτά τα στοιχεία, ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να είναι ένα φυσιολογικό κράτος –αυτά δεν είναι λόγια δικά μου, αλλά του ΓΓ ΟΗΕ-, έχει το δικαίωμα να μην περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα γιατί δεν είναι στηρίξιμα (non-sustainable) –πάλι όχι λόγια δικά μου, αλλά λόγια του ιδίου του ΓΓ ΟΗΕ- και, επομένως, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, εκεί θα δοθούν και οι επόμενες μάχες, αν θέλει η διεθνής κοινότητα, πρώτα, να πείσει την Τουρκία να δεχτεί, και αν οι Τουρκοκύπριοι προτιμούν λύση του Κυπριακού, παρά να καταστούν πλήρες υποχείριο της Τουρκίας».


Ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στη συμμετοχή του ενωρίτερα στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι είχε τη μεγάλη τιμή να προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρευρεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο λέγοντας ότι ‘είναι μια πράξη που έρχεται μετά από μια άλλη πρόσκληση προς τον Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος παρευρέθηκε σε ένα ειδικό συμβούλιο του Ειδικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που αφορούσε στο Κυπριακό, και μάλιστα ήταν ο εισηγητής για τη συζήτηση εκείνης της ημέρας’.

«Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ο τρόπος που συνεργαστήκαμε κατά απόλυτα θετικό τρόπο με την κυπριακή κυβέρνηση, και πριν από όλα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έφεραν τις δυο χώρες και τους δύο λαούς ακόμα πιο κοντά, διότι είναι δύο λαοί που έχουν κοινές αξίες, κοινές αρχές, μεγάλη κοινή ιστορία και πολιτισμό χιλιάδων ετών» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς. Πρόσθεσε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο, άκουσε με προσοχή τους Προέδρους των κομμάτων και τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, όπως και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είπα και διηγήθηκα, με ένα τρόπο, την εμπειρία που απέκτησα στο Κραν Μοντάνα.

Το τι είδαμε και πώς το είδαμε. Εκεί, είδαμε μια Τουρκία, η οποία έπαιζε με τις λέξεις, αλλά όταν ήρθε η στιγμή των αποφάσεων έδειξε ότι δεν είχε καμία διάθεση ή δεν ήταν ακόμα έτοιμη για ίσως και λύση» ανέφερε. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «εκεί, κάναμε μια μεγάλη κατάκτηση, μπορέσαμε και θέσαμε το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην ημερήσια διάταξη του Κυπριακού και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, σε κάθε μελλοντική διαπραγμάτευση, θα είναι το θέμα με το οποίο θα πρέπει να ξεκινάει αυτή η διαπραγμάτευση».

Είπε ακόμη ότι με τον κ. Κασουλίδη και τα επιτελεία των δύο Υπουργείων, συζήτησαν για το πώς θα εντατικοποιήσουν παραπέρα τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, ποια θα είναι η συνέχεια που θέλουν να δώσουν «όσον αφορά στα ζητήματα που μας πέφτει και εμάς λόγος- για τη μελλοντική τη λύση του Κυπριακού, πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε και με ποιον τρόπο να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς να αντιμετωπίσουμε την τελωνειακή ένωση που έρχεται τους επόμενους μήνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητήσαμε και για πάρα πολλές άλλες πλευρές της συνεργασίας μας». «Θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω την κυπριακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Γιάννη για τη φιλοξενία του και για τον τρόπο με τον οποίο, κάθε φορά, μας συγκινεί όταν συναντιόμαστε, για το πάθος και την αγάπη του στις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες, στην κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου και στη φιλία ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα» συνέχισε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το περί φυσιολογικού κράτους το είπε πρώτα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών και μετά το επανέλαβε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το θεωρεί μεγάλη του τιμή ότι «οι διατυπώσεις που μπορεί να είναι καθημερινές όταν τις κάνω για συγκεκριμένα μεγάλα προβλήματα ότι αυτές υιοθετούνται από σημαντικές προσωπικότητες και αποκτούν τη δική τους δυναμική». «Οι ιδέες δεν είναι για να τις κρατάει κανείς για τον εαυτό του, είναι για να μεταφέρονται, και η διατύπωση ήταν normal state, δηλαδή ένα φυσιολογικό ή θα μπορούσε κανείς να το πει νομικά, κανονικό κράτος» είπε. «Και επιτρέψετέ μου να το εξηγήσω αυτό επ’ευκαιρίας.

Πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση που άρχισαν όλοι να λένε 1, 2, 3 , 4, 18, 48 και τους είπα, ωραία, για να κρίνουμε το 1,2,4,48,18, θα πρέπει να πούμε ποιος είναι ο στόχος αυτής της διάσκεψης. Και τους έβαλα το απλό ερώτημα. Είναι κοινός μας στόχος ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ένα κανονικό, φυσιολογικό κράτος; Δηλαδή ένα κράτος, ανεξάρτητο, με εδαφική ακεραιότητα και πλήρη κυριαρχία; Και εάν συμφωνούμε σε αυτό και κανένας δεν τολμούσε να διαφωνήσει, να κουβεντιάσουμε το δρόμο με τον οποίο θα φθάσουμε εκεί και κατά τη δική μας τη γνώμη και τη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας ο δρόμος αυτός είναι η απαλλαγή της Κύπρου από τα δεσμά δύο συνθηκών, του 1959-60 Ζυρίχης – Λονδίνου, της Συνθήκης των Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να επιδείξει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό λαμβανομένων υπόψη και των προεδρικών εκλογών στη χώρα το 2019, του Κουρδικού και του θέματος της Συρίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτά είναι αιτίες / αντικίνητρα για την Τουρκία αλλά υπάρχουν και κίνητρα. Υπέδειξε ότι τα κίνητρα είναι η σχέση της Τουρκίας με τον Δυτικό κόσμο είναι τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ αυτή τη στιγμή, η Τελωνειακή Ενωση, όπως και το διεθνές περιβάλλον «στο οποίο η Τουρκία δεν είναι έτσι νικηφόρα όσο ήλπιζε, το βλέπουμε και στη Συρία όπου έχουμε σχετικά εύκολη αποδιοργάνωση των στρατιωτικών της μονάδων, ο αήττητος σε εισαγωγικά τουρκικός στρατός δεν έχει τόσο εύκολη πορεία, υπάρχουν πάρα πολλές εσωτερικές αντιθέσεις στην Τουρκία που μπορούν όταν θα εκδηλωθούν να την υποχρεώσουν να πάρει ένα διαφορετικό δρόμο και υπάρχει και ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε προκειμένου να υποχρεωθεί να πειθαρχήσει με την καλή έννοια, δημιουργικά, στο διεθνές δίκαιο».

Σε ερώτηση κατά πόσον το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα μπορεί να απελευθερώνει μια άλλη διαδικασία στο Κυπριακό που να εξυπηρετεί περισσότερο τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα εάν η Τουρκία οδήγησε σε αυτό το τέλος το άδοξο θα έλεγα τη διαπραγμάτευση, έχοντας κατά νου να παίξει με άλλα πράγματα». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι η διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντάνα που έφερε στο μυαλό της Τουρκίας «εναλλακτικές σε εισαγωγικά λύσεις, η δική μας δουλειά είναι να την εμποδίζουμε να παίζει με α, β, γ, δ λύσεις και να υποχρεώνεται να λαμβάνει υπόψη της το διεθνές δίκαιο.

Το δεύτερο, η δική μου αίσθηση από τη Γενεύη 1 ήταν ότι πολλοί διεθνείς παράγοντες, και όχι μόνο η Τουρκία, πίστευαν ή νόμιζαν, ότι αυτό που λέγαμε για εγγυήσεις ,κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, της Συνθήκης, και των παρεμβατικών δικαιωμάτων σε εισαγωγικά της Τουρκίας καθώς και η διατήρηση των στρατευμάτων πάνω στο κορμί της Κύπρου ότι αυτά τα λέγαμε για το θεαθήναι και μόλις θα μπαίναμε στις διαπραγματεύσεις θα παραδινόμαστε». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία διαπίστωσε ότι για αυτά τα θέματα όχι μόνο δεν παραδοθήκαμε, αλλά μπήκανε και θα μπούνε και σε κάθε μελλοντική διαπραγμάτευση πάνω πάνω.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι αναφορές της σε πλάνα β, γ, δ, κτλ, είναι στοιχείο της διαπραγμάτευσης για τη λύση του Κυπριακού με τον τρόπο που εκείνη καταλαβαίνει και θέλει». Στη συνέχεια προέβη σε μια διευκρίνιση γιατί όπως είπε, «εδώ στην Κύπρο άκουσα διάφορα για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και τις προσωπικές μου», και είπε ότι η διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού δεν είναι μόνο οι δέκα μέρες στο Κραν Μοντάνα, ή οι δύο μέρες στη Γενεύη. «Οι καθημερινές δηλώσεις, οι καθημερινές πιέσεις, οι εναλλακτικές λύσεις που επεξεργάζεται κανείς, ο τρόπος που πείθει τη δική του κοινωνία ή προσπαθεί να επηρεάσει την απέναντι κοινωνία, ο τρόπος που ορισμένους παίκτες προσπαθεί κανείς να τους περιορίσει ή να μην τους αφήνει αφηνιασμένους να εξυπηρετούν τρίτα συμφέροντα, όλα αυτά είναι στοιχεία διαπραγμάτευσης. Δεν είναι από εδώ η διαπραγμάτευση και από εκεί τα άλλα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «για αυτό σήμερα μιλάμε για δημόσια διπλωματία, για διπλωματία των πολιτών, όλα αυτά τα στοιχεία είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης, ο πυρήνας της είναι η καθ` αυτό διαπραγμάτευση. Κατά συνέπεια όταν διαβάζετε και τις τουρκικές δηλώσεις πάρτε το και αυτό υπόψη σας.

Διαπραγματεύεται τη θέση της και προσπαθεί να αποφύγει τον καταλογισμό ευθυνών που τις αντιστοιχούν». Ενεργειακά Σε ερώτηση κατά πόσον μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, ο κ. Κασουλίδης είπε «εμένα το μήνυμά μου είναι ότι οι προκλήσεις, όσον ενοχλητικές και εάν είναι, είναι διαχειρίσιμες» Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο διεθνές δίκαιο. «Η δουλειά των Υπουργών Εξωτερικών είναι να την βοηθήσουν να καταλάβει τις υποχρεώσεις της», κατέληξε.

mignatiou.com
 
-->