Το στημένο παιχνίδι και οι αγγλικές «ιδέες» νομιμοποίησης της κατοχής

- Ιουλίου 16, 2017

Στημένο παιγνίδι Άιντα για να «μαγκώσει» τη Λευκωσία – Αγγλικές ιδέες για την Ασφάλεια

Από πρώτο χέρι γνώριζε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να κάνει την παραμικρή κίνηση για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στο Κρανς Μοντανά, καθώς θέτει ως προϋπόθεση για την ενδεχόμενη συμβολή της την εξασφάλιση των νέων ευρωδώρων που της υποσχέθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του «μυστικού» οδικού χάρτη που έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα κατέστησε κοινωνό των θέσεών της τον κ. Άιντα, ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια ενδεχόμενη κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, οπότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το σκηνικό γύρω από την προοπτική εξασφάλισης των νέων ευρωδώρων που επιδιώκει διακαώς η Τουρκία.

Εικόνα για τις προθέσεις της Άγκυρας είχε και η Αθήνα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μάλιστα ενημερώσει τον Νίκο Αναστασιάδη, στις Βρυξέλλες στις 22 Ιουνίου, για την άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση συμβιβασμού πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από την προοπτική εξασφάλισης των νέων ευρωδώρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ψηλότερα στην ατζέντα των νέων κερδών που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Ερντογάν βρίσκεται η έναρξη διαβουλεύσεων προς αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, κάτι που θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε. – Τουρκίας, ο οποίος υπολογίζεται σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το παρασκήνιο της Βρετανικής παρέμβασης υπέρ της Τουρκίας

Βρετανική φόρμουλα για το θέμα της Ασφάλειας συζητείται στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λονδίνο κινείται παρασκηνιακά προωθώντας ιδέες, οι οποίες συνιστούν εν πολλοίς παραλλαγή της τουρκικής θέσης όπως την κατέθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Πενταμερή Διάσκεψη, στο Κρανς Μοντανά.

Η βρετανική φόρμουλα περιλαμβάνει παρουσία στρατευμάτων ο αριθμός των οποίων θα προκύψει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Στο βάθος των συζητήσεων διαφαίνεται αυτό που έχει ήδη συζητηθεί, δηλαδή οι δυνάμεις να περιοριστούν στα αγήματα του 1960 (ΕΛΔΥΚ 950, ΤΟΥΡΔΥΚ 650) και η λογική που αναπτύσσεται είναι να παραμείνουν στο νησί εσαεί (στη βάση της αναθεώρησης).

Η βρετανική ιδέα σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών «δικαιωμάτων» είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο διατήρησής τους. Η διαφοροποίηση σε σχέση με την τουρκική θέση είναι πως οι Βρετανοί αφήνουν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την τελική απόφαση, εάν θα συνεχιστούν ή όχι Συνθήκη Εγγυήσεων και παρεμβατικά «δικαιώματα». Ο χρόνος επανεξέτασης παραμένει ο ίδιος, τρεις προεδρικές θητείες, δηλαδή δεκαπέντε χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που θέτουν τα ζητήματα οι Βρετανοί προωθώντας την ιδέα αυτή: «Σκεφτείτε τι έχετε τώρα και τι μετά που θα μειωθούν τα στρατεύματα». Με το δίλημμα αυτό προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητα αποδοχής της ιδέας τους, που θα συνιστά νομιμοποίηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας μέσα από μια συμφωνία.

Η Λευκωσία, όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι ευχαριστημένη από τη φόρμουλα αυτή.

Κώστας Βενιζέλος – Παύλος Ξανθούλης

philenews + hellasforce 
-->