Μεγάλο κατάστημα της Σκλαβενίτης «έσπασε» την κυριακάτικη αργία!!! – Πώς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι…

- Αυγούστου 05, 2017

Είναι σπάνιες οι εικόνες εργαζόμενοι να διαμαρτύρονται έξω από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, καθώς η εταιρεία έχει καταφέρει και έχει διαμορφώσει ένα σχετικά φιλεργατικό προφίλ. Τηρεί τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, είναι από τους λίγους πλέον εργοδότες στην Ελλάδα που πληρώνει στην ώρα της τους υπαλλήλους της και βέβαια συνέβαλε στο να μην μπει λουκέτο σε εκατοντάδες καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος, δίνοντας μάλιστα και αυξήσεις στους χαμηλόμισθους της πτωχευμένης εταιρείας που πλέον είναι δικοί της εργαζόμενοι.

Ωστόσο σε ένα από τα παλιότερα «αποκτήματα» της Σκλαβενίτης, τα πρώην Μάκρο και νυν «The Mart», το πρωί της Κυριακής 30 Ιούλη διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα σ/μ «Σκλαβενίτης», καθώς, όπως αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους 4ωροι και 6ωροι κλήθηκαν από την εργοδοσία να εργαστούν Κυριακή «για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους», όπως τους ειπώθηκε!

«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» εργοδότες, υπάρχουν εργοδότες που μπροστά στα κέρδη τους ισοπεδώνουν κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση των εργαζόμενων όπως είναι η Κυριακάτικη Αργία», επισημαίνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε εξόρμηση και στα καταστήματα της Ερμού, καλώντας τους εργαζόμενους «να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας, να οργανωθούν στο κλαδικό τους σωματείο και να παλέψουν συλλογικά απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Να δυναμώσει η πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών, όσων δικαιωμάτων και μισθών χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων πάνω στη βάση των σημερινών οξυμένων αναγκών μας».


Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα σ/μ «Σκλαβενίτης» αναφέρει τα εξής:

«Η Κυριακή αργία είναι δικαίωμα της εργατικής τάξης το οποίο κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες. Αυτό το δικαίωμα, από τα τελευταία που μας έχουν απομείνει, έχει μπει στο στόχαστρο της εργοδοσίας, των κυβερνήσεών της και της ΕΕ με σκοπό να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η άνοδος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η Κυριακή αργία χτυπιέται ιδιαίτερα στο Εμπόριο με στόχο να καταργηθεί και στους υπόλοιπους κλάδους. Όλοι οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας συμμετέχει στην επίθεση αυτή ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η εργοδοσία του ομίλου «Σκλαβενίτης». Με πρόσχημα τη συμφωνία με το Εκπτωτικό Χωριό ανοίγει και λειτουργεί το κατάστημα στο «MacArthur» και τώρα το «THE MART», με κλειστές βέβαια τις πόρτες, χρησιμοποιώντας ως τυράκι την αύξηση του εισοδήματος των χαμηλοαμοιβόμενων εργαζομένων.

- Συναδέλφισσες - φοι, η δουλειά την Κυριακή δεν αποτελεί μέτρο αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανέχειας στην οποία μας καταδικάζουν οι κατώτεροι και υποκατώτεροι μισθοί, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με μισό μισθό και μισά δικαιώματα. Όλα αυτά εφαρμόζονται και με το παραπάνω και στον επιχειρηματικό όμιλο «Σκλαβενίτης» ο οποίος γιγαντώνεται καθημερινά αποτελώντας το παράδειγμα της “δίκαιης ανάπτυξης”. Ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους χτισμένη πάνω στα αποκαΐδια της εργατικής τάξης.

- Συναδέλφισσες - φοι, ο δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, δικαίωμα στην εργασία και στις διακοπές για όλους, για δωρεάν Υγεία – Παιδεία, δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, είναι ο δρόμος της οργάνωσης του αγώνα και της διεκδίκησης. Οργανωνόμαστε στα ταξικά κλαδικά σωματεία του Εμπορίου Αθήνας και Πειραιά, ενισχύουμε την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και δημιουργούμε νέες επιτροπές ανά κατάστημα. Γυρνάμε την πλάτη στα εργοδοτικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στον όμιλο και προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Ενωμένοι κάτω από τη δική μας σημαία μπορούμε να νικήσουμε».

Πηγή 902.gr

Πηγή: makeleio.gr


 
-->