Τα αδέσποτα σκυλιά του Τσερνόμπιλ

- Αυγούστου 28, 2017

Εκτιμάται ότι περίπου 900 ζουν στην ζώνη του αποκλεισμού και ορισμένα από αυτά βοηθούν τους επιστήμονες να μετρούν τα επίπεδα της ραδιενέργειας.

Όταν το 1986, 120.000 άνθρωποι πληροφορήθηκαν ότι έπρεπε να φύγουν από τις εστίες τους μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, πολλοί άφησαν πίσω τα σκυλιά τους.

Σήμερα, οι απόγονοί τους περιπλανιούνται στη ζώνη αποκλεισμού, επιβιώνοντας μέσα και γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Τα έχουν φροντίσει κάποιοι από τους ανθρώπους που μετακινούνται καθημερινά -κάπου 3.500- για να εργαστούν στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Ομως, δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά και εθελοντές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Σκύλοι του Τσερνόμπιλ», που ξεκίνησε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Clean Futures Fund, με έδρα το Μίτσιγκαν.

Ανάμεσα στους εθελοντές είναι κτηνίατροι και εμπειρογνώμονες ραδιενέργειας, οι οποίοι παρακολουθούν τους σκύλους για ερευνητικούς λόγους.

Μελετούν την ακτινοβολία, τα εμβολιάζουν από παράσιτα και ασθένειες, ανάμεσά τους και η λύσσα, τα καταχωρούν με ετικέτες και τα ελευθερώνουν ξανά στη ζώνη αποκλεισμού.

Ορισμένα από τα αδέσποτα φέρουν ειδικά περιλαίμια με αισθητήρες για τη ραδιενέργεια και δέκτες GPS, προκειμένου να καταγράφονται τα επίπεδα ακτινοβολίας στη ζώνη.snoopit24.com


 
-->