Αερομαχίες Ιράν-ΗΠΑ

- Σεπτεμβρίου 04, 2017

Για παραβίαση του εναέριου χώρου της από αμερικανικά αεροσκάφη, έκανε λόγο η κυβέρνηση του Ιράν, γνωστοποιώντας την αναχαίτιση από την αεροπορία της ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους τύπου U2 και ενός drone.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ιράν, τους τελευταίους έξι μήνες, η αεροπορία της χώρας έχει αναγκαστεί να αναλάβει δράση προκειμένου να αναχαιτίσει κατασκοπευτικά αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία κινούνται πολύ κοντά στον εθνικό ενεάριο χώρο τους. Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αεροπορίας του Ιράν, Φαράζ Εσμαϊλί, την προηγούμενη εβδομάδα αναχαιτίστηκε ένα drone, ενώ τον Μάρτιο, υπήρξε προειδοποίηση σε ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό U2.

«Όταν απευθύναμε την προειδοποίηση, ο πιλότος του U2 γνώριζε ότι είχε λοκαριστεί από ραντάρ και δύο αντιαεροπορικά συστήματα», τόνισε χαρακτηριστικά, προκειμένου να προσδώσει τη σημασία του επεισοδίου. «Το Ιράν δεν θα επιτρέψει ποτέ σε τέτοια εχθρικά αεροπλάνα να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο του και δεν θα διστάσουμε να τα καταρρίψουμε αν κριθεί απαραίτητο», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιρανικής αεροπορίας.

Είχε προηγηθεί μία σειρά σοβαρών επεισοδίων στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου, μεταξύ ιρανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Η Τεχεράνη υποστήριξε ότι είναι δικαίωμά της να διαφυλάξει τα εδαφικά της όρια, θεωρώντας προκλητική και εχθρική την παρουσία αμερικανικών σκαφών στην περιοχή.

Πηγή: hellasforce.com 
-->