Η εθνική κυριαρχία και η Καταλονία

- Σεπτεμβρίου 04, 2017

από Analyst Team

Ο εγκλωβισμός της Ελλάδας στο ευρώ, στο χρέος και στα μνημόνια, με τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο, είναι δεδομένος – ενώ το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Ισπανία και κατ’ επέκταση στην Ευρωζώνη.
«Τα κράτη μπορούν να διακηρύσσουν την εθνική τους ανεξαρτησία. Εν τούτοις, όταν δεν έχουν πρόσβαση στις χρηματαγορές, η ανεξαρτησία είναι μία δαπανηρή, ανόητη ουτοπία. Κυρίαρχος και ανεξάρτητος είναι μόνο εκείνος που διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα, αυτός που είναι αξιόχρεος ή δεν έχει ανάγκη να δανειστεί«.

Άρθρο

Η πικρή αλήθεια για την Ελλάδα είναι η απομόνωση της από τις χρηματαγορές – η αδυναμία της να εκδώσει ομόλογα και να δανειστεί με βιώσιμα επιτόκια, η οποία οφείλεται στο τεράστιο δημόσιο χρέος της (από τους επενδυτές τοποθετείται στην ίδια μοίρα με το Ιράκ και με την Αργεντινή). Κάτι ανάλογο ισχύει για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του ιδιωτικού της τομέα, το οποίο είναι επίσης αναξιόχρεο – οπότε, ακόμη και αν οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν δάνεια, δεν θα διενεργούνταν εγχώριες επενδύσεις, αφού υπάρχουν ελάχιστοι αξιόχρεοι οφειλέτες.

Ως εκ τούτου τόσο η Ελλάδα ως κράτος, όσο και οι Έλληνες ως άτομα δεν είναι κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι – οπότε η μεν Ελλάδα είναι προτεκτοράτο και δεν έχει κανένα νόημα να επικαλείται το Σύνταγμα της, ενώ οι δε Έλληνες σκλάβοι χρέους, με μηδενικά δικαιώματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ουτοπικά, ψευδαισθησιακά, εντελώς εκτός πραγματικότητας – ενώ ένα κράτος που ευρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να ανακτήσει την εθνική του κυριαρχία με τους εξής τρόπους:

(α) Παράγοντας πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του, τα οποία πείθουν τις αγορές ότι είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις υφιστάμενες υποχρεώσεις του και τα νέα δάνεια που συνάπτει – κάτι που επιτυγχάνεται με την αύξηση των φόρων, με τη μείωση των δαπανών του, με την πώληση των περιουσιακών του στοιχείων, με τη μεγαλύτερη κερδοφορία των δημοσίων επιχειρήσεων ή με τη βιώσιμη άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης.

Παράλληλα, οφείλει να εξασφαλίζει ένα πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έτσι ώστε να μειώνονται τα συνολικά, δημόσια και ιδιωτικά, εξωτερικά χρέη του – γεγονός που απαιτεί μία ισχυρή ανταγωνιστικότητα εκ μέρους του, η οποία του επιτρέπει να αυξήσει τις εξαγωγές μειώνοντας ταυτόχρονα τις εισαγωγές του (=αντικαθιστώντας τες με αγαθά και υπηρεσίες που παράγει το ίδιο).

(β) Χρεοκοπώντας, αθετώντας δηλαδή την εξυπηρέτηση των χρεών του, έτσι ώστε να έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές του για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους τους – κάτι που προϋποθέτει ένα δικό του νόμισμα, καθώς επίσης μία δική του κεντρική τράπεζα, η οποία να εξασφαλίζει τη εσωτερική χρηματοδότηση του εκδίδοντας χρήματα και άρα χρέος. Παράλληλα εθνικοποιημένες εμπορικές τράπεζες, οι οποίες παράγουν χρήματα με την παροχή δανείων (ανάλυση) και εξασφαλίζουν τις καταθέσεις των ιδιωτών – ενώ δίνουν τη δυνατότητα διακανονισμού του ιδιωτικού χρέους (διαγραφές, επιμηκύνσεις κλπ.), έτσι ώστε να ανακτηθεί η πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Περαιτέρω, είναι φανερό πως με την πολιτική των μνημονίων στην Ελλάδα επιδιώκεται η πρώτη λύση, η οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί – αφού η κλιμάκωση των φόρων και η μείωση των κρατικών δαπανών εμποδίζουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την άνοδο της ανταγωνιστικότητας, ενώ έχουν όρια που ήδη ξεπεράσθηκαν όπως τεκμηριώνεται από τα κόκκινα δάνεια, από την αύξηση των χρεών των ιδιωτών απέναντι στο κράτος κοκ.

Όσον αφορά τη δεύτερη λύση, την οποία υιοθέτησε η Αργεντινή με σχετική επιτυχία, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι εφικτή – επειδή δεν έχει ούτε ένα δικό της νόμισμα, ούτε μία δική της κεντρική τράπεζα. Εκτός αυτού μετά την υπογραφή του PSI, με το οποίο δόθηκε η χαριστική βολή στη χώρα αφού τότε κλείστηκε κυριολεκτικά στη φυλακή, δεν έχει τη δυνατότητα μετατροπής των χρεών της σε δραχμές, ενώ έχει υποθηκεύσει τα πάντα – οπότε τυχόν επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα θα καθιστούσε αδύνατη την πληρωμή των εξωτερικών, δημοσίων και ιδιωτικών χρεών της σε ευρώ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε βέβαια να χρεοκοπήσει εντός της Ευρωζώνης – εκδίδοντας εν πρώτοις ένα παράλληλο νόμισμα και εθνικοποιώντας την κεντρική της τράπεζα, καθώς επίσης τις εμπορικές, εάν η ΕΚΤ σταματούσε, παράνομα φυσικά, τη χρηματοδότηση της. Η δυνατότητα της όμως αυτή ουσιαστικά «κάηκε» στις αρχές του 2015, με τα λάθη που την οδήγησαν στην ήττα κατά κράτος του τρίτου μνημονίου – οπότε είναι πλέον εγκλωβισμένη στο ευρώ, στο χρέος και στα μνημόνια.

Επομένως το μόνο που της απομένει, εάν θέλει να διατηρήσει κάπως την εθνική της αξιοπρέπεια, είναι η ήπια ρήξη που πρότεινε ο κ. Οικονόμου (ανάλυση) – ελπίζοντας πως θα αλλάξουν κάποια στιγμή οι διεθνείς συνθήκες, ιδίως η στάση των Η.Π.Α. απέναντι στη Γερμανία ή/και θα οδηγηθεί η Ευρωζώνη στη διάλυση της.

Το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Εκτός τώρα από την Ιταλία, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές του 2018, εάν φυσικά κέρδιζαν τα κόμματα που επιθυμούν την υιοθέτηση της λιρέτας (αν και υποχωρούν τα ποσοστά τους, οπότε ορισμένα τοποθετούνται υπέρ ενός παράλληλου νομίσματος), υπάρχει επίσης πρόβλημα με την Ισπανία – τα χρέη της οποίας έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί λόγω των ελλειμμάτων της (γράφημα), η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι τράπεζες είναι προβληματικές, ενώ η βιομηχανική της παραγωγή έχει μειωθεί περισσότερο (-23%) ακόμη και από την Ελλάδα (-21%).

Διαβάστε τη συνέχεια στο: analyst.gr


 
-->