Πανηγυρίζουν το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία

- Σεπτεμβρίου 26, 2017

Πανηγυρισμοί για την επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας και στην κυρίως κουρδική πόλη Καμισλί της βόρειας Συρίας (συριακό Κουρδιστάν).

Η πόλη Καμισλί θεωρείται η «πρωτεύουσα» της ντε φάκτο ομόσπονδης βόρειας Συρίας, μιας επικράτειας που ανακήρυξαν οι Κούρδοι με τους Άραβες και Ασσύριους δημοκρατικούς συμμάχους τους και έχει καταγγελθεί τόσο από την κυβέρνηση της Δαμασκού όσο και από την ένοπλη ισλαμιστική αντιπολίτευση.

Ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ανέδειξε τους Κούρδους ως τους μόνους αξιόπιστους εταίρους του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, δηλαδή της συμμαχίας των δυτικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών.

Οι Κούρδοι της Συρίας συγκρότησαν της Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες εντάχθηκαν δημοκρατικές αραβικές και ασσυριακές ένοπλες οργανώσεις. Στόχος αυτών είναι η δημιουργία ενός κοσμικού αμεσοδημοκρατικού κράτους στη Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υποστηρίζονται σθεναρά από τις ΗΠΑ. Παράλληλα οι Αμερικανοί υποστηρίζουν και τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ.

Το Ιράκ, σύμμαχος των ΗΠΑ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, περιήλθε πλέον στη σφαίρα επιρροής του Ιράν.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης είναι φιλοϊρανική, όπως το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Το Ιράν κατάφερε -εκμεταλλευόμενο τις άγαρμπες επεμβάσεις και αλαζονικές πολιτικές των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή- να θέσει υπό τον έλεγχο της νέας περσικής αυτοκρατορίας που οραματίζεται Βαγδάτη, Δαμασκό και όπως λέγεται και τη Βηρυτό του Λιβάνου.

Οι Αμερικανοί, αλλά κυρίως οι Ισραηλινοί, αναγνωρίζουν στο κουρδικό έθνος έναν πολύτιμο σύμμαχο ικανό να αναχαιτίσει τόσο την ιρανική επέκταση όσο και τον νεο-οθωμανισμό.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος προχωρούσε ασταμάτητο, υποστηριζόμενο από την Τουρκία και το Κατάρ, και οι αραβικοί στρατοί σκόρπιζαν μπροστά στην ορμή του, μόνο οι Κούρδοι στάθηκαν να το πολεμήσουν.

Όταν ο ιρακινός στρατός διαλυόταν δίχως μάχη μπροστά στα «αγροτικά» των τζιχαντιστών και οι συριακές πόλεις έπεφταν η μία πίσω από την άλλη, ήταν οι Κούρδοι στην Κόμπανι που κράτησαν τις δικές τους Θερμοπύλες.

Οι Κούρδοι, ένα έθνος 35-40 εκ. ανθρώπων, είναι διαμελισμένο μεταξύ Συρίας, Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν. Είναι ένα μεγάλο αρχαίο έθνος χωρίς πατρίδα.

Το αίτημα των Κούρδων για μια δική τους πατρίδα είναι δίκαιο και το κέρδισαν στα πεδία των μαχών. Ούτε οι Άραβες, που το έβαλαν στα πόδια, ούτε οι Τούρκοι που υποστήριζαν το Ισλαμικό Κράτος, έχουν το δικαίωμα να τους το στερήσουν.


Δείτε φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στην πόλη Καμισλί του συριακού Κουρδιστάν τη Δευτέρα το βράδυ:


Πηγή: tribune.gr

 
-->