Σε ενδεχόμενο πόλεμο ΗΠΑ – Β. Κορέας το Πεντάγωνο προβλέπει 20 χιλιάδες θύματα

- Σεπτεμβρίου 26, 2017

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των θυμάτων στη Νότια Κορέα σε ενδεχόμενο πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Πιονγκγιάνγκ θα είναι εξαιρετικά μεγάλος εξέφρασε ένας απόστρατος Αμερικανός στρατηγός με γνώση των θεμάτων της κορεατικής χερσονήσου.

Ο ίδιος μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ επικαλέστηκε ένα σενάριο πολέμου του Πενταγώνου το οποίο προβλέπει ότι ενδεχόμενος πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα προκαλούσε 20 χιλιάδες θύματα την ημέρα στη Νότια Κορέα.

"Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι θα είναι όπως η εισβολή στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν ή σαν τις επιχειρήσεις στη Λιβύη ή τη Συρία, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με όλα αυτά", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο ένας τέτοιος πόλεμος θα τελειώσει μόνο με ήττα της Βόρειας Κορέας, "αλλά με ποιο κόστος", αναρωτήθηκε.

Με την σειρά του ένας άλλος συνταξιούχος ναύαρχος εκτίμησε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα για σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα ενώ λιγότερο πιθανό εκτιμά ότι είναι το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου.Μιλώντας πάντως στο CNBC εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι "Προφανώς η Βόρεια Κορέα αποτελεί απειλή" και υποσχέθηκε ότι ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί την πατρίδα και τους συμμάχους της έναντι αυτής της απειλής.

Σύμφωνα με αναλυτές μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει η Νότια Κορέα καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το πεδίο βολής του βορρά που είναι σε θέση να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στη χώρα.

Σεούλ: Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε νέο πόλεμο

Την ίδια ώρα μια πουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα κάλεσε την Ουάσινγκτον να αποφύγει την περαιτέρω "κλιμάκωση" των εντάσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό πως θα υπάρξουν "νέες προκλήσεις" από τη Βόρεια Κορέα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι της "κήρυξε τον πόλεμο", τόσο με την απειλή του να "καταστρέψει τελείως" τη Βόρεια Κορέα, όσο και στέλνοντας αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πετάξουν κοντά στις ακτές της. Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα λάβει "αντίμετρα" και αυτά θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και στην "κατάρριψη των στρατηγικών βομβαρδιστικών" των ΗΠΑ στο μέλλον.


"Είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις", προέβλεψε η επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας μετά τις τοποθετήσεις αυτές από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

"Είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα" σε μια γενικευμένη σύρραξη, συνέχισε η ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies.

"Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε νέο πόλεμο", επέμεινε η Κανγκ.

Η υπουργός αναγνώρισε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει να έχει επιτύχει προόδους, και μάλιστα αισθητά "ταχύτερες από ό,τι προβλεπόταν", στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. "Η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει γοργά τον διακηρυγμένο σκοπό της", την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, συμπλήρωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Κανγκ, η Βόρεια Κορέα "πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά" και "το πρώτο βήμα θα είναι να σταματήσει τις προκλήσεις".

Η νοτιοκορεάτισσα πολιτικός κάλεσε να ασκηθεί η "μέγιστη" πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων και την αξιοποίηση κάθε "διπλωματικού εργαλείου" για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της "πλήρους, επαληθεύσιμης κι αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης" της κορεατικής χερσονήσου.

Με πληροφορίες από CNBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: capital.gr

 
-->