Της Πειραιώς Τραπέζης το σκάνδαλο είναι σηματωρός

- Οκτωβρίου 31, 2017

Γράφει ο Νίκος Καραβαζάκης

1. Ο επιχειρηματικός όμιλος Libra της οικογένειας Λογοθέτη, ως γνωστόν είναι μεγαλομέτοχος της Τραπέζης Πειραιώς. Εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο το 2015, με την αύξηση κεφαλαίου που έγινε σε όλες τις τράπεζες, με 200 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 100 εκατ. ευρώ τα δανείστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς έκτοτε, έχει απολέσει το 80%. Ο όμιλος Libra που είναι και εφοπλιστικός, δανείστηκε άλλα 200 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να αγοράσει δάνεια Ελλήνων εφοπλιστών αξίας 1200 εκατ. ευρώ (1,2 δις) που του πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς στην τιμή των 300 εκατ. ευρώ.Έτσι, ως εδώ, ο όμιλος Libra έχει ξοδέψει 100+100=200 εκατ. ευρώ και έχει πάρει 100+200=300 εκατ. ευρώ μετρητά δανεικά, συν ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, συν 1,2 δις ευρώ εφοπλιστικά δάνεια. Παρεμφερή συμπτώματα εντοπίζονται και στις άλλες τράπεζες.

2. Ο πρόεδρος του ομίλου Libra κ. Γ. Λογοθέτης γνωρίστηκε με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στο Νταβός και μετέχει στην ομάδα των Ελληνοαμερικανών ομογενών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικά στις τράπεζες. Συμμετείχε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την ομογένεια στο Σικάγο, πρόσφατα. Σε αυτούς τους Ελληνοαμερικανούς ανήκει και ο κ. John Calamos, που μαζί με άλλους συμφώνησαν να αγοράσουν το 75% της «Εθνική Ασφαλιστική» (η μεγαλύτερη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, που διαθέτει και χρεόγραφα αξίας 1,6 δις) αντί 720 εκατ. ευρώ, με άμεση παρέμβαση του εδώ Αμερικανού πρέσβη. Όμως μετά από τέσσερις μήνες ακόμη δε τα έχει καταβάλει. Σύμβουλος του κ. Calamos ήταν εταιρεία του κ. Γ. Λογοθέτη.

3. Όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015, σε τιμές εξευτελιστικές (-80 έως-90%) κατ’ απαίτηση των Τροϊκανών Θεσμών, συμμετείχαν κυρίως αλλοδαποί ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές (ξεχωριστά ονόματα, οι Watsa και Paulson). Αυτοί έχουν δει έκτοτε τις μετοχές τους να χάνουν 80% και άνω. Εξαιτίας της οδυνηρής και ασφυκτικής πραγματικότητας των «κόκκινων» και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. [Τα δάνεια αυτά δόθηκαν από τις καταθέσεις που διέθεταν και όλες, πλην του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τις είχαν υπερβεί κατά 30%. Είχαν δηλ. δανείσει 30% παραπάνω από τις καταθέσεις που διέθεταν.]

4. Τώρα οι Τροϊκανοί Θεσμοί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, πιέζουν ώστε οι τράπεζες να περιορίσουν τα δάνεια που έχουν σε καθυστέρηση και αυτά που δε πληρώνονται ώστε αυτές να «εξυγιανθούν». Αυτό σημαίνει εκποίηση δανείων και ενεχύρων τους. Αυτά τα δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά) είτε θα διαγραφούν-οπότε οι τράπεζες θα χάσουν αντίστοιχες αξίες στο ενεργητικό τους- είτε θα εξαγοραστούν, οπωσδήποτε σε κατώτερες τιμές από τις ονομαστικές τους, οπότε και πάλι οι τράπεζες θα χάσουν κεφάλαια. Οι τράπεζες λοιπόν βρίσκονται δέσμιες των δανείων που έχουν δώσει. Χειρότερα όμως πάνε τα πράγματα όταν τα ενέχυρα ακίνητα εκποιηθούν μαζικά οπότε θα πιέσουν την ήδη καθημαγμένη αγορά των ακινήτων (-40~-60% οι αξίες σε σχέση με το 2008) και τα απομένοντα ακίνητα στους ισολογισμούς των τραπεζών υποτιμηθούν και αυτά. Οι τράπεζες τότε θα προσπαθήσουν να αγοράσουν αυτές τα ενέχυρα ακίνητα για να μη εγγράψουν ζημιές αλλά θα τα φορτωθούν οι ίδιες, γνωρίζοντας πως είναι υποτιμημένα (και πρόκειται να υποτιμηθούν επιπλέον και κατά τις δικές τους εκτιμήσεις).

5. Έτσι οι εξελίξεις οδηγούνται σε συνενώσεις των τεσσάρων τραπεζών σε δύο, με κλείσιμο κατ/των και απολύσεις υπαλλήλων, με διαγραφές ή μειώσεις των δανείων, με μείωση του ενεργητικού τους και της κεφαλαιοποίησής τους. Οπότε και γίνονται εκ νέου εύκολα εξαγοράσιμες και μάλιστα σε συνθήκες καθίζησης και πανικού τελείως εξευτελιστικά. Εδώ καιροφυλακτούν οι παρόντες επενδυτές, αλλοδαποί και ομογενείς, να εμφανιστούν ως «λευκοί ιππότες». Και εδώ υπάρχει ενδιαφέρον και για την κυβέρνηση: σε ποιους θα δώσει τα κλειδιά. Βέβαια στη μέση βρίσκεται και ο κ. Ι. Στουρνάρας, με διαφορετική αφετηρία. Οι ΗΠΑ ή η Γερμανία θα ελέγξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

6. Το ενδιαφέρον της όλης σύγκρουσης και σκληρότατης έως εξοντωτικής αυτής διαμάχης απορεί κανείς πού να ευρίσκεται. Καθόσον τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και η ελληνική Αγορά, βρίσκονται στην ιστορικά αθλιότερη κατάστασή τους μετά τον πόλεμο. Αλλά, το τραπεζιτικό σύστημα είναι ο αγωγός κίνησης των κεφαλαίων σε μια καπιταλιστική οικονομία. Όποιος το ελέγξει απολαμβάνει προνόμια και εξουσία. Μήπως όλοι αυτοί προσβλέπουν στα … τρυπάνια στις θάλασσές μας; Όπου τα μελλούμενα (εντός 5~10 ετών) κεφάλαια που θα κυκλοφορήσουν είναι εκτιμώμενης αξίας χιλιάδων δισεκατομμυρίων; Πολλαπλάσια του –μη επαληθευμένου- δημοσίου χρέους μας.

7. Συγκεντρώνοντας την όλη εικόνα βλέπουμε πως, με τα λεφτά των πολιτών ως καταθετών (αιχμάλωτα των capital controls) ή ως φορολογουμένων, με την τρομοκρατία εκποίησης σπιτιών και περιουσιών των δανεισμένων, με ισοπέδωση του δημοψηφίσματος «ΟΧΙ» της 5/7/2015 από μια ΣΥΡΝΕΛ που αδιαφορεί αν καταστρέφονται οι «καπιταλιστικές» τράπεζες (οι οποίες όμως ανήκουν-κυριολεκτικά και πραγματικά, πια, στον λαό και στα χρήματά του και στα δανεικά του) και πριμοδοτεί ομογενείς «πατριώτες» «επενδυτές», εγκαθίστανται οι διαπλεκόμενοι ως βδελυροί δεσμοφύλακες της κοινωνίας μας. Για να κουρσέψουν την κοιμισμένη υποθαλάσσια προαιώνια κληρονομιά μας. Οι λακέδες είτε των Αμερικανών είτε των Γερμανών.

Νίκος Καραβαζάκης

Υ/Γ: Τι θέλουν να προσφέρουν στον Σουλτάνο και τον προσκαλούν ενώ τον φτύνει όλη η Δύση; Γιατί ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία ενώ η Γερμανία πιέζει να περικοπούν; Να έχει σχέση η ΑΟΖ του Καστελόριζου τώρα που η Κύπρος οριοθετεί την δική της με της Τουρκίας;

Σημ.: Το σύνολο των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» ανέρχεται σε 105 δις περίπου ενώ η χρηματιστηριακή αξία των 4 τραπεζών είναι 7,5 δις περίπου. Δηλαδή η Αγορά αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες στο 7% των δανείων που δεν εισπράττουν, δηλαδή η αποτιμημένη αξία των 105 δις κόκκινων δανείων είναι 7,5 δις. Και ακόμη κατώτερη βέβαια καθώς η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών συμπεριλαμβάνει και το σύνολο της περιουσίας τους (εξυπηρετούμενα δάνεια, ακίνητα, μετοχές, συνάλλαγμα, ομόλογα κλπ).

Πηγή: vimasaronikou.wordpress.com


 
-->