Post/Page

NEWS - TOP

{latest}

Η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης - Ποιος θέλει να ανατινάξει ξανά τα Βαλκάνια

© AFP 2018 / Armend Nimani Σκισμένη αφίσα του Σέρβου Πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς. 16 Ιανουαρίου 2018 ΜΟΣΧΑ, 21 Ιανουαρίου - RIA N...

© AFP 2018 / Armend Nimani

Σκισμένη αφίσα του Σέρβου Πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς. 16 Ιανουαρίου 2018

ΜΟΣΧΑ, 21 Ιανουαρίου - RIA Novosti, Philip Prokudin. Η δολοφονία του Σέρβου πολιτικού Oliver Ivanovich στο Κοσσυφοπέδιο έδειξε ότι τα Βαλκάνια είναι έτοιμα να εκραγούν ξανά. Η ήδη δύσκολη κατάσταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί.

Ο Ιβάνοβιτς ενσωμάτωνε όλες τις ελπίδες της Σερβικής κοινότητας, αν και απατηλές – ότι δεν είχαν χαθεί όλες , είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε. Τώρα δεν υπάρχει ελπίδα. Σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί μετά από αυτή τη δολοφονία - στο υλικό της RIA Novosti.

"Η κατάσταση έχει αλλάξει καταστροφικά" Η δολοφονία του Ivanovich είχε μια έντονη ηχώ όχι μόνο στα Βαλκάνια -αλλά σε όλες τις χώρες με τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Στο Κοσσυφοπέδιο και πέρα από αυτό, ο Ιβάνοβιτς θεωρείτο ανεξάρτητος πολιτικός που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Σερβικής κοινότητας. "Ξέρετε τι συνέβη χθες, υπήρξε πυροβολισμός, μια βολή και η κατάσταση άλλαξε καταστροφικά", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο οποίος σήμερα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη δολοφονία του Ιβάνοβιτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα διεξαγάγουν εμπεριστατωμένη έρευνα για το τι συνέβη. "Η μείωση των πολιτικών λογαριασμών με αυτόν τον τρόπο είναι γεμάτη με την κλιμάκωση της ατμόσφαιρας τρομοκρατίας, την υποτροπή της διεθνοτικής σύγκρουσης στην περιοχή", αναφέρει η δήλωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος εκφράστηκε πιο σκληρά. «Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το έδαφος της Παλαιάς Σερβίας (Κόσοβο και Μετόχια - Ed ...) Ο Ιβάνοβιτς υποβλήθηκε σε πίεση, υπέστη σοβαρές δοκιμασίες Θα μπορούσε να αφήσει τη γη του, αλλά δεν ήθελε να το κάνει με κάθε κόστος Δυστυχώς, δεν το έπραξε, ακόμη και ... με το κόστος της ζωής του », είπε ο κληρικός.

Ο Σέρβος πολιτικός Βόισλαβ Σέσελ πιστεύει ότι οι δυτικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται στο έγκλημα. «Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς ήταν Πρόεδρος, σε γενικές γραμμές, ενός μικρού πολιτικού κόμματος, αλλά κάτι πολύ περίεργο συνέβη. Τρία χρόνια πέρασε στη φυλακή, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου. Απολύτως όλοι <.....> γνώριζαν ότι δεν συμμετείχε καθόλου σε καμία θηριωδία ", - είπε ο Sheshel. Υπενθύμισε ότι το 2017 άγνωστα πρόσωπα πυρπόλησαν το ιδιωτικό αυτοκίνητο του Ivanovich.

Η αντιπροσωπεία της Σερβίας αρνήθηκε να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας στις Βρυξέλλες λόγω της δολοφονίας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

© AP Photo / Visar Kryeziu

Η Αστυνομία στο χώρο της πολιτικής δολοφονίας του Oliver Ivanovich στην Kosovska Mitrovica. 16 Ιανουαρίου 2018

Γκρίζα περιοχή

Ο Ιβάνοβιτς, όπως πολλοί άλλοι βαλκανικοί πολιτικοί, είχε στρατιωτικό εθνοτικό «υπόβαθρο»: κατηγορήθηκε ότι σκότωσε Αλβανούς. Το 2016, το δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου τον βρήκε ένοχο για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε το 1999. Η δευτεροβάθμια υπόθεση το Φεβρουάριο του 2017 απελευθέρωσε τον Ivanovich σε υπό κατ 'οίκον περιορισμό. Όλο αυτό το διάστημα ο πολιτικός εργάστηκε ενεργά. Πρέπει να πω ότι ο Ιβάνοβιτς ακολουθούσε μετριοπαθείς απόψεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Σερβικής κοινότητας. Αυτό ήταν άβολο για το επίσημο Βελιγράδι - ο πολιτικός επέκρινε το σχέδιο "του Σερβικού ψηφοδελτίου" λόγω των δεσμών με έναν εγκληματία.

Και η Πρίστινα δεν ήταν ευχαριστημένη μαζί του.

Τα Βαλκάνια είναι ήδη μια ταραγμένη περιοχή και ο Ιβάνοβιτς ήταν ενεργός στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου επιδεινώνονται οι εθνοτικές αντιφάσεις. Η περιοχή αυτή δεν ελέγχεται πλήρως από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου ή το Βελιγράδι. Κατά συνέπεια, στη γκρίζα ζώνη ανθίζει το έγκλημα και το λαθρεμπόριο.

Φωνή για αλήθεια και δικαιοσύνη

Το κέντρο Τύπου του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων "Russia Today" φιλοξένησε την προβολή του ντοκιμαντέρ "Το παρόν του Κοσσυφοπεδίου στον πολιτισμό". Η ταινία ασχολείται με την καταστροφή των Σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών στην επαρχία - οι εξτρεμιστές θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που συνδέεται με την μακρά ιστορία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, την περιοχή, η οποία έχει γι 'αυτούς μια ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία. Η δολοφονία του Oliver Ivanovich βρίσκεται στην ίδια σειρά. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Boris Malagursky σημείωσε τη φοβερή εντύπωση που προκάλεσε ο θάνατος του πολιτικού στην Σερβική κοινότητα της περιοχής.

© RIA Novosti / Vladimir Trefilov

Ο Σκηνοθέτης Boris Malagursky κατά τη διάρκεια της παράστασης του ντοκιμαντέρ «το παρόν του Κοσσυφοπεδίου στον πολιτισμό» στο κέντρο τύπου της MIA «Η Ρωσία σήμερα». 18 Ιανουαρίου 2018

«Η μεγάλη φωνή για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη έχει σταματήσει. Αυτός δεν αγαπήθηκε από πολλούς πολιτικούς, ειδικά στο Βελιγράδι, αλλά στους απλούς ανθρώπους άρεσε, εκτίμησαν την παθιασμένη επιθυμία του να παραμείνει στη γη του <... > Θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλες τις γενιές και πολλοί άλλοι πολιτικοί, (θα τον έχουν σαν παράδειγμα) για το πώς αυτοί θα μάχονται για την ελευθερία, παρά τον κίνδυνο για τη ζωή τους» — είπε ο Malagursky.

Ξεχασμένη ευπρέπεια

«Η Δολοφονία του Ιβάνοβιτς ρίχνει μια σκιά στο Βελιγράδι, δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση εξαπέλυσε μια εκστρατεία εναντίον του, ακόμη και παρήγαγε ένα απαράδεκτο βίντεο. Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι φοβόταν δολοφονία. Τώρα, σε μια ευάλωτη θέση είναι προσωπικά ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σε συνέντευξη Τύπου που είχε υποστηρίξει έναν δημοσιογράφο από την Kosovska-Mitrovica ", δήλωσε ο Stevan Gayich, ειδικός στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βελιγραδίου.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών πρωτοβουλιών στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Μίτιτς δηλώνει ότι σε οποιοδήποτε περιβάλλον και σε οποιαδήποτε κατάσταση η δολοφονία Ivanovich θα δώσει μια σαφή επίδραση στην εντατικοποίηση της ανησυχίας μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. «Η επικρατούσα αίσθηση — «αν αυτό συνέβη με τον Όλιβερ Ιβάνοβιτς, μπορεί να συμβεί σε κάθε έναν από εμάς,» — είπε ο εμπειρογνώμονας.

Ο Μίτιτς εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η δολοφονία του Ιβάνοβιτς ήταν η πιο εκρηκτική στιγμή στο πολιτικό περιβάλλον. «Το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον σταθερά ασκούν πίεση προς το Βελιγράδι να αποδεχθεί τη συμφωνία για «εξομάλυνση» των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό θα επιτρέψει το Κοσσυφοπέδιο να γίνειι μέλος του ΟΗΕ. <... > Και τους ηγέτες του για τον αποσχιστικό παραστρατιωτικό “απελευθερωτικό στρατό του Κοσυφοπεδίου”(ΑΣΚ) να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η έναρξη των εργασιών του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου του (ΑΣΚ) και να αποφευχθεί η δημιουργία Σερβικών κοινοτήτων και δήμων στην περιοχή”, εξηγεί ο ίδιος.

© REUTERS / Djordje Kojadinovic

Η κηδεία του Oliver Ivanovich στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. 17 Ιανουαρίου 2018

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας, οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν να υλοποιήσουν το έργο της δημιουργίας του δικού τους πλήρους στρατού αντί των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου ".

Ίσως, μετά το θάνατο του Σέρβου πολιτικού, τίποτα ιδιαίτερο δεν θα συμβεί ακόμα. Οι επιμελητές της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν ενδιαφέρονται για το ξέσπασμα βίας στο Κοσσυφοπέδιο.
Το Βελιγράδι εξωθείται σε διαπραγματεύσεις πολλών σταδίων και η επιβεβαίωση ότι η εμπιστοσύνη σε εξωτερικούς παίκτες - που είναι συνηθισμένοι εξτρεμιστές κανείς δεν τους χρειάζεται.

Αλλά είναι προφανές ότι η δολοφονία Όλιβερ Ιβάνοβιτς έκοψε σχεδόν για πάντα τις ελπίδες του ότι οι πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν τουλάχιστον επάνω στον τύπο που λέει ότι “η κακή ειρήνη είναι καλύτερη από μια καλή διαμάχή.”
Οι Ανεξάρτητοι πολιτικοί έμειναν στη γκρίζα ζώνη - αυτή ήταν η τήρηση τουλάχιστον κάποιας αξιοπρέπειας. Όλοι υπεστήριξαν ότι η κατάσταση απέχει πολύ από μια έκρηξη. Τώρα η ευπρέπεια δεν μπορεί να παρατηρηθεί.

Πηγή: ria.ru Από tokoutsavaki.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

- Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
- Tο Sahiel.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
- Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Sahiel.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.