Τι τρέχει μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας; Ήρθε η ώρα της ρήξης με αφορμή τη Συρία;

- Ιανουαρίου 25, 2018

Του Άρη Δημόπουλου

Ένα από τα ζητήματα τα οποία κυριαρχούν στην παγκόσμια ειδησεογραφία τις τελευταίες μέρες είναι η νέα εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, η οποία αψηφώντας την στάση ουδετερότητας του ΝΑΤΟ, επιτίθεται κατά Κούρδων αλλά και δυνάμεων του Άσαντ.

Η επίθεση του τουρκικού στρατού που άρχισε από το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχει ήδη θορυβήσει τους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ νέα δεδομένα υπάρχουν και μετά από τις χθεσινές συνομιλίες Ερντογάν και Τραμπ.

Πληροφορίες από ξένα πρακτορεία ενημέρωσης αλλά και από τον Λευκό Οίκο, θέλουν τους δύο ηγέτες να συνομιλούν τηλεφωνικά σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα από την στιγμή που η Ουάσινγκτον ξεκάθαρα προειδοποίησε την Άγκυρα να ΜΗΝ χτυπήσει τους Κούρδους συμμάχους της.


Ακριβώς 4 μήνες μετά τις αποτυχημένες εκλογές των Κούρδων στο Β.Ιράκ αλλά και τις αυτονομιστικές κινήσεις των Κούρδων της Συρίας, η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της και υπό την ανοχή των Ρωσία και ΗΠΑ συνεχίζει τις εκτεταμένες επιχειρήσεις στην επαρχία Αφρίν.

Πέρα από τον Λευκό Οίκο που ζήτησε ευθέως από τον Ερντογάν την απόσυρση του τουρκικού στρατού, θέση στο ζήτημα πήρε για πρώτη φορά και το γερμανικό Υπ.Εξωετρικών, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημ απου επηρεάζει τους κόλπους της Συμμαχίας.

Χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας σημείωσε:

«Ζητάω από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη Συρία και στο βόρειο τμήμα της χώρας στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

Θυμίζουμε πως πρώτη η Γαλλία είχε αντιδράσει και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, ενώ για πρώτη φορά κι άλλες χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλούν σε συμμόρφωση την μουσουλμανική χώρα.

Μένει να δούμε την στάση που θα κρατήσουν οι Σύμμαχοι μπροστά στις ορέξεις των Τούρκων, που για πολλοστή φορά παίζουν με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή, μη διστάζοντας μέσω του Ερντογάν να απαιτήσουν την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων.


Πηγή: el.gr 
-->