2/05/2018

Επίκειται πόλεμος στη Β.Κορέα;

Επίκειται πόλεμος στη Β.Κορέα;


Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ έδωσε γενικές υποδείξεις για τη Βόρεια Κορέα και τις προοπτικές στρατιωτικής δράσης. Ταυτόχρονα, η ρητορική του Τραμπ έχει αποκρυσταλλωθεί από την προηγούμενη ομιλία του προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη των προθέσεων του Tραμπ.

Μια άλλη προοπτική είναι να εξετάσουμε τις άλλες κινήσεις που πραγματοποιούνται από την Κίνα, όπως η πίεση για την ενεργοποίηση της στρατιωτικής ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ του Πενταγώνου και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, η οποία ήταν κορυφαία προτεραιότητα για την επίσκεψη στην Κίνα από την Αμερικανική Ένωση,με τον Αρχηγό του Προέδρου, Τζον Ντάουνφορντ, τον περασμένο Αύγουστο.

Η εξασφάλιση των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ είναι ένα ζήτημα που η Κίνα παραδοσιακά αρνήθηκε να συζητήσει μέχρι πρόσφατα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Ρεξ Tίλερσον, αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό τον Δεκέμβριο περιλαμβάνουν δέσμευση, ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τη Βόρεια Κορέα και στη συνέχεια θα υποχωρήσουν μετά από οποιαδήποτε εισβολή.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης συζητήσεις μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τα θέματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις.
Ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν διακριτικές συναντήσεις μεταξύ του στρατηγού H R McMaster και των ομολόγων του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.Η «αιματηρή μύτη» δεν αποτελεί επιλογή.

Ο Λευκός Οίκος είναι αναμφισβήτητα δυσαρεστημένος με τις τρέχουσες στρατιωτικές επιλογές του Πενταγώνου και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί για μια μεγάλη εκστρατεία στην Κορέα. Η επιλογή "αιματηρή μύτη" δεν είναι βιώσιμη. Η εναλλακτική λύση είναι ένας πόλεμος που πιθανόν θα απαιτούσε την κατοχή της Βόρειας Κορέας, ο οποίος θα απαιτούσε εκτεταμένη προετοιμασία.

Η ετοιμότητα και η καταλληλότητα των αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων μετά από χρόνια κατασχέσεως (περικοπές του προϋπολογισμού) και καταπολέμηση των πολέμων χαμηλής έντασης δεν μπορούν να ξαναχτιστούν εν μία νυκτί για αυτό που είναι πιθανό να είναι μια έντονη, δύσκολη, επικίνδυνη και μακρά καμπάνια. Οι προετοιμασίες αυτές συμβαίνουν παρά τους περιορισμούς του προϋπολογισμού.
Οι προετοιμασίες για στρατιωτική δράση γίνονται ήσυχα. Τα αποθέματα πυρομαχικών σε τοποθεσίες όπως η βάση αεροπορικής δύναμης Andersen στο Γκουάμ έχουν αυξηθεί.

Οι επισκέψεις στην περιοχή από πολλές ομάδες , πυρηνικά υποβρύχια,βομβαρδιστικά αεροσκάφη, μαχητικά αεροπλάνα,και αμφίβια πλοία επιθέσεων με πεζοναύτες είναι μερικά μόνο από τα σημάδια προετοιμασίας για δράση.
Η ενεργοποίηση των κέντρων κινητοποίησης, η εκπαίδευση των αμερικανικών στρατευμάτων για καταστάσεις που αφορούν ειδικά το κορεατικό θέατρο, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς ανάκτησης, απενεργοποίησης και χειρισμού πυρηνικών όπλων, καθώς και η καταπολέμηση των σηράγγων, είναι μερικές μόνο από τις ασκήσεις που είναι γνωστές.
Παραγγελίες για στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως γέφυρες, πυρομαχικά ακριβείας, πυραύλους και άλλα αναλώσιμα, καθώς και σχέδια έκτακτης ανάγκης για απώλειες, εκκενώσεις και ανακούφιση, γίνονται ήσυχα. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εκπληρωθούν οι εντολές.


Σενάρια εκκένωσης.

Πολλοί παρατηρητές έχουν υποστηρίξει ότι η εκκένωση μη στρατιωτικού προσωπικού, ιδιαίτερα των Αμερικανών, θα είναι ένα σαφές σημάδι της επικείμενης σύγκρουσης. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τάμι Ντάκγουορθ πρότεινε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για εκκενώσεις "δεκάδων εκατομμυρίων"πολιτών.Το ζήτημα αυτό, ωστόσο, έχει διαιρέσει τη διοίκηση Tραμπ.Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει η υλικοτεχνική ικανότητα να διεξάγεται οποιαδήποτε νόμιμη εκκένωση περισσότερων από ένα μικρό αριθμό μη μαχητών.

Ας υποθέσουμε ότι οι προσπάθειες εκκένωσης των ΗΠΑ περιορίζονταν σε μη αμερικανούς υπηκόους από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, το Γκουάμ και αλλού στην άμεση περιοχή. Μια τέτοια εκκένωση θα συνεπαγόταν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες από τη Νότια Κορέα μόνο. Όταν συμπεριλαμβάνονται Αμερικανοί υπήκοοι στην Ιαπωνία, το Γκουάμ και αλλού, οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί.

Μεγαλύτερη ερώτηση είναι το είδος του μηνύματος που μια τέτοια εκκένωση θα έστελνε στους πιο κοντινούς συμμάχους της Αμερικής που δεν μπορούν να φύγουν.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να θυμούνται τις χαοτικές τελευταίες μέρες του Σαϊγκόν, όταν οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εκκενώσουν όλες τις τελευταίες μέρες της Δημοκρατίας του Βιετνάμ, παρά ένα μικρό κλάσμα Αμερικανών υπηκόων -ιδιαίτερα διπλοί Βιετναμέζοι-Αμερικανοί.

Εάν η μαζική εκκένωση διαταχθεί πριν από τη σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο, θα ήταν η προειδοποίηση που δεν θα μπορούσε να χάσει η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία και θα μπορούσε να προκαλέσει ένα προληπτικό κτύπημα στις αμερικανικές βάσεις και εγκαταστάσεις, όπως ακριβώς και η στρατιωτική συγκέντρωση και εκκένωση θα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα για ένα τέτοιο κτύπημα, για να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα να σταματήσει μια επίθεση των ΗΠΑ.

Ενώ οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμποδίσουν μη στρατιωτικούς υπηκόους και συμμάχους να ταξιδεύουν ιδιωτικά από την περιοχή πριν από μια σύγκρουση, μια επίσημη εκκένωση - η οποία θα πρέπει να περιοριστεί από λογοτεχνική άποψη στους υπηκόους των ΗΠΑ και στα εξαρτώμενα μέλη - θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα στους ιαπωνέζους και Συμμάχους της Νότιας Κορέας.

Η απόφαση να μην εκκενωθούν αμερικανοί μη μαχητές θα ήταν μια σημαντική απόφαση για τη διοίκηση του Tραμπ, καθώς μερικοί, αν όχι πολλοί, θα γίνουν θύματα, καθώς οι αμερικανικές βάσεις και εγκαταστάσεις είναι πρωταρχικοί στόχοι για κτυπήματα της Βόρειας Κορέας.

Το αδιαμφισβήτητο σημάδι ότι ο πόλεμος έρχεται είναι στις επιχειρησιακές προετοιμασίες που γίνονται, οι οποίες είναι απαραίτητες για κάθε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. Οι προετοιμασίες που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, υπερβαίνουν κατά πολύ την εκστρατεία "περιορισμένης αεροπορικού κτυπήματος" και υπαινίσσονται τη σημαντική κινητοποίηση πόρων των ΗΠΑ και των συμμάχων ισοδύναμων ή μεγαλύτερων από εκείνους κατά τη διάρκεια του Κορεατικού πολέμου στη δεκαετία του 1950.

Κρατώντας τη Ρωσία και την Κίνα στον κόλπο.

Οι διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στη διατήρηση της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και των συμμάχων της Βόρειας Κορέας όπως το Πακιστάν και το Ιράν, υπονομεύουν την επανάληψη των «εθελοντών κινεζικών λαών» ή των σοβιετικών ενισχύσεων, υποστηριζόμενων από το πλήρες φάσμα των συμμαχικών δυνατοτήτων από διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτική δύναμη που είναι εφικτή.

Οι Κινέζοι μπορεί να προσφερθούν να πολεμήσουν εθελοντικά σε ένα τέτοιο πόλεμο,ενώ η Ρωσία μπορεί να στηρίξει με οπλικά συστήματα.
Οι πολιτικές συνέπειες μαζικών ατυχημάτων που προκύπτουν από μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν την ΑΕΑ, και μαζί της το κράτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος στο στρατό.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ότι η Κίνα θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικός παίκτης από ό, τι την τελευταία φορά, αν οι ΗΠΑ ασκήσουν στρατιωτική επιλογή να αποπυρηνικοποιήσουν τη Βόρεια Κορέα.

Οι προετοιμασίες που έγιναν στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά υποδηλώνουν ότι η σκηνή καθορίζεται για την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τον Tραμπ, ο οποίος θα γίνει ο πιο επακόλουθος Αμερικανός πρόεδρος του αιώνα, ανεξάρτητα από την επιλογή που κάνει.

http://www.atimes.com/mistakable-unmistakable-signs-impending-korean-war/

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ASIA TIMES : Corfiatiko.blogspot.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ...

© Copyright 2019 Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι! | Κατοχυρωμένα Πνευματικά Δικαιώματα
-->