Δικαστήρια ξεκίνησαν να δίνουν την επιμέλεια παιδιών σε πατεράδες

Στην πρώτη περίπτωση, στην Αθήνα, η μητέρα υποχρεώνεται και σε καταβολή διατροφής - Στη δεύτερη, στην Πάτρα, η επιμέλεια δόθηκε γιατί η μητέρα προκαλούσε «ανασφάλεια και αβεβαιότητα» στο παιδί


Στην πρώτη περίπτωση, στην Αθήνα, η μητέρα υποχρεώνεται και σε καταβολή διατροφής - Στη δεύτερη, στην Πάτρα, η επιμέλεια δόθηκε γιατί η μητέρα προκαλούσε «ανασφάλεια και αβεβαιότητα» στο παιδί

Δυο πρωτοποριακές δικαστικές αποφάσεις αλλάζουν τα δεδομένα στο θέμα της επιμέλειας των παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης. Με την πρώτη δικαστική απόφαση δίνεται προσωρινά η επιμέλεια ανήλικου στον πατέρα και η μητέρα του αφενός υποχρεώνεται να καταβάλλει στον εν διαστάσει σύζυγό της διατροφή για την ανατροφή του παιδιού τους αφετέρου να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία ώστε σε αυτή να παραμείνουν ο εν διαστάσει σύζυγός της με το παιδί τους! Με τη δεύτερη δικαστική απόφαση η επιμέλεια ενός μικρού κοριτσιού που γεννήθηκε εκτός γάμου ανατίθεται - «κόντρα» στη σχετική νομοθεσία – στον πατέρα, καθώς η μητέρα κρίνεται ακατάλληλη από το δικαστήριο να μεγαλώσει εκείνη το παιδί της!

Η πρώτη περίπτωση που έφτασε στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείο της Αθήνας αφορά σε ζευγάρι, που είχε παντρευτεί το 2010 και από το γάμο του απέκτησε δυο παιδιά ηλικίας σήμερα τεσσάρων και έξι ετών. Ωστόσο, από το περασμένο καλοκαίρι το ζευγάρι ήρθε σε διάσταση με το σύζυγο να αποχωρεί από την οικογενειακή εστία – ένα διαμέρισμα που ο ίδιος είχε αγοράσει – και να μετακομίζει στο σπίτι της μητέρας του.

Παρά το χωρισμό, η ένταση που χαρακτήριζε την σχέση του ζευγαριού συνεχίζονταν με τη σύζυγο να τηλεφωνεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στον πατέρα των παιδιών της και να «ωρύεται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δικαστική απόφαση, «ότι δεν αντέχει άλλο, ότι είναι τρελή, ότι θα πάρει ναρκωτικά και ότι θα κάνει κακό στα παιδιά». Η γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση ζήταγε από τον εν διαστάσει σύζυγό της να σπεύσει άμεσα στο σπίτι τους και να πάρει τα παιδιά, διότι εκείνη «έφτιαχνε βαλίτσες για να φύγει οριστικά».

«Μάρτυρες» όλου αυτού του σκηνικού ήταν τα ανήλικα παιδιά: «Τα παιδιά άκουγαν από μέσα. Έκλαιγαν και παρακαλούσαν την μητέρα τους να μην τα αφήσει». Αμέσως μετά τα τηλεφωνήματα ο πατέρας των παιδιών έσπευσε στο σπίτι «για να ηρεμήσει τα παιδιά και βρήκε την μητέρα τους έτοιμη στην πόρτα με την βαλίτσα στο χέρι και τα παιδιά σε κατάσταση σοκ...», αναφέρει η απόφαση.


Προβλήματα εξάρτησης

Κομβικής σημασίας ώστε το δικαστήριο να καταλήξει στη χορήγηση της επιμέλειας των παιδιών στον πατέρα, να υποχρεώσει τη μητέρα τους να αποχωρήσει από το σπίτι και να καταβάλλει και διατροφή, ήταν η κατάθεση που έδωσε στο ακροατήριο μάρτυρας, γιατρός στο επάγγελμα και φίλος του πατέρα.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατέθεσε πως η σύζυγος του φίλου του «δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί στον γονεϊκό της ρόλο, δεν επιδείκνυε το απαιτούμενο ενδιαφέρον προς τα τέκνα της και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους κατά τρόπο σταθερό και συνήθη, όπως απαιτεί η ηλικία τους δηλαδή να τα φροντίζει εξίσου αποτελεσματικά όσο ο πατέρας τους, γεγονός που σχετίζεται με πρόβλημα εξάρτησης που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν».

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η μητέρα των παιδιών είχε υπάρξει εξαρτημένη από ναρκωτικές ουσίες και είχε μάλιστα παρακολουθήσει συνεδρίες Ναρκομανών Ανώνυμων για περισσότερα από δέκα χρόνια. Μάλιστα, είχε μιλήσει για την εξάρτησή της αυτή στον διαστάσει σήμερα σύζυγό της λίγους μήνες μετά την γνωριμία τους.

Εξ αυτού του λόγου, προφανώς, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα η μητέρα των ανήλικων «εμφάνιζε ανησυχία και ξεσπάσματα νεύρων διαρκούσης της έγγαμης συμβιώσεως, διέβαλε τον σύζυγό της στα μάτια των παιδιών της, καθώς του καταλόγιζε ερωτικές σχέσεις και με άνδρες, παρεμπόδιζε την επικοινωνία τους και ίσως ο πατέρας να είχε δεχθεί επίθεση από την σύντροφό του και σωματικές βλάβες».

Το δικαστήριο σταθμίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία έκρινε ότι το «συμφέρον των ανήλικων όχι μόνο το ψυχικό αλλά και το συναισθηματικό, υπαγορεύει να αφαιρεθεί η επιμέλειά τους από την μητέρα τους και να αναταθεί προσωρινά στον πατέρα».

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή την οποία η σύζυγος υποχρεώνεται να καταβάλει στον πατέρα των παιδιών της το δικαστήριο έκρινε πως: «...Τα δυο ανήλικα τέκνα δεν θα πρέπει να αντιληφθούν τη μεταβολή της επιμέλειας από τον περιορισμό των παροχών που μέχρι σήμερα απολάμβαναν πλουσιοπάροχα και ότι η ζωή τους θα πρέπει να είναι από υλικής απόψεως εξίσου ευτυχισμένη όπως και πρότερον». Με το σκεπτικό αυτό και σταθμίζοντας την οικονομική κατάσταση της συζύγου, - «είναι προγραμματίστρια και σε θέση να καταβάλλει το ποσό της διατροφής» - το δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλλει κάθε μήνα στον πατέρα τους το ποσό των 400 ευρώ.

Επιμέλεια για παιδί εκτός γάμου

Με τη δεύτερη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών η επιμέλεια ανήλικου κοριτσιού, γεννημένου εκτός γάμου, ανατίθεται στον πατέρα του, ο οποίος το είχε αναγνωρίσει. Το δικαστήριο έκρινε πως στην συγκεκριμένη υπόθεση ο πατέρας είναι εκείνος που πρέπει να αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού, καθώς είναι εκείνος που φρόντιζε για τη σωστή ανατροφή του, σε αντίθεση με τη μητέρα «που μετέβαλλε συνεχώς γνώμη ως προς τη διαβίωση της ανήλικης προκαλώντας της ανασφάλεια και αβεβαιότητα».

Όπως προκύπτει από το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, η μητέρα, βουλγαρικής καταγωγής, συχνά άλλαζε «εστίες» με αποτέλεσμα το μικρό κορίτσι να βρίσκεται σε σπίτια στην Αθήνα αλλά και τη Βουλγαρία και να μεγαλώνει δίπλα σε συγγενείς ή ακόμη και υπό την επίβλεψη του νέου συντρόφου της μητέρας της, η οποία για ένα χρονικό διάστημα διατηρούσε μπαρ στην Πάτρα.

«Η μητέρα της ανήλικης που εκ του νόμου έχει την άσκηση της γονικής μέριμνας με την συμπεριφορά την οποία επέδειξε έναντι της ανήλικης κόρης της, παρέπεται ότι δεν είναι διατεθειμένη αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η γονική μέριμνα του τέκνου της και συνεπώς δεν παρέχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που απαιτούνται ώστε να κριθεί από το δικαστήριο ότι είναι καταλληλότερη γονέας, αφού συχνά εγκατέλειπε την κόρη της», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

ksipnistere.com

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,105,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,368,ΑΠΟΨΕΙΣ,1188,ΑΡΗΣ,172,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,538,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,740,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,109,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,184,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,283,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,31,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,30,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,627,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1307,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4363,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1353,ΕΛΛΑΔΑ,2546,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,308,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,986,ΕΣΕΙΣ,483,ΗΛΙΟΣ,102,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,232,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,50,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,92,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2029,ΚΥΠΡΟΣ,245,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,58,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,148,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,607,ΝΑΣΑ,471,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,593,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,7,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,430,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1563,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,593,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,263,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1176,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,297,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,1990,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,148,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3575,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,172,ΣΕΛΗΝΗ,82,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,111,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1086,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,45,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1083,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,26,ΤΟΥΡΚΙΑ,391,ΥΓΕΙΑ,2148,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,80,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,690,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,50,LIFESTYLE,298,UFO,209,VIDEO,2888,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Δικαστήρια ξεκίνησαν να δίνουν την επιμέλεια παιδιών σε πατεράδες
Δικαστήρια ξεκίνησαν να δίνουν την επιμέλεια παιδιών σε πατεράδες
Στην πρώτη περίπτωση, στην Αθήνα, η μητέρα υποχρεώνεται και σε καταβολή διατροφής - Στη δεύτερη, στην Πάτρα, η επιμέλεια δόθηκε γιατί η μητέρα προκαλούσε «ανασφάλεια και αβεβαιότητα» στο παιδί
https://1.bp.blogspot.com/-cVw8eBVSTPI/Wq23GqNgMDI/AAAAAAABnQk/G4oV8ujeICs97s8n6pN3WuOmNur8X-L3gCLcBGAs/s640/Dikasthria-ksekinhsan-na-dinoun-thn-epimeleia.jpeg
https://1.bp.blogspot.com/-cVw8eBVSTPI/Wq23GqNgMDI/AAAAAAABnQk/G4oV8ujeICs97s8n6pN3WuOmNur8X-L3gCLcBGAs/s72-c/Dikasthria-ksekinhsan-na-dinoun-thn-epimeleia.jpeg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2018/03/Dikasthria-ksekinhsan-na-dinoun-thn-epimeleia.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2018/03/Dikasthria-ksekinhsan-na-dinoun-thn-epimeleia.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Προβολή όλων ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή