$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$hide=mobile$show=home

$hide=mobile$show=home

Χορτοφαγία: Μια διατροφική «ασπίδα» προστασίας για την καρδιά!

O τρόπος ζωής και ειδικότερα οι διατροφικές συνήθειες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την έκβαση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.


του Κωνσταντίνου Κούτσικα

O τρόπος ζωής και ειδικότερα οι διατροφικές συνήθειες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την έκβαση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο. Σε πολλές έρευνες έχει φανεί ότι οι χορτοφάγοι, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σχέση με τους κρεοφάγους. Για να κατανοηθεί με ποιους ακριβώς μηχανισμούς οι χορτοφαγικές δίαιτες προστατεύουν την καρδιά, θα πρέπει να αναφερθεί εν συντομία, ο μηχανισμός με τον οποίο προκαλούνται και εξελίσσονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι είναι η αθηροσκλήρωση;

Κοινό στοιχείο όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η αθηροσκλήρωση. Αθηροσκλήρωση είναι η δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέκρωση του εσωτερικού τους χιτώνα. Οι πλάκες προοδευτικά «παχαίνουν» και στενεύουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες, δημιουργώντας ανευρύσματα, έως ότου γίνει ρήξη τους ή δημιουργηθεί θρόμβος, κλείνοντας εντελώς την αρτηρία. Εάν οι αρτηρίες είναι της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία), μπορεί να προκληθεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή στηθάγχη ή καρδιακή ανεπάρκεια. Αθηρωματικές πλάκες είναι δυνατόν να σχηματιστούν και στον εγκέφαλο (προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο), ενώ όταν προσβληθούν οι αρτηρίες των κάτω άκρων, προκαλείται πόνος και μειωμένη κυκλοφορία αίματος.

Χορτοφαγική διατροφή και μέιωση της LDL «κακής» χοληστερόλης

Ένας σημαντικός λόγος που η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την καρδιά, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα της χοληστερόλης και της LDL (κακής)-χοληστερόλης. Η LDL-χοληστερόλη, αποτελεί μια πρωτεΐνη που μεταφέρει τη χοληστερόλη στα κύτταρα. Τα κύτταρα παίρνουν τη χοληστερόλη που χρειάζονται, ενώ η περιττή παραμένει στο αίμα. Έτσι, είναι δυνατόν να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, στους χορτοφάγους, που τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης είναι χαμηλότερα, ο κίνδυνος της αθηροσκλήρωσης μειώνεται.

Επίδραση της χορτοφαγίας στην αρτηριακή πίεση

Τα μικρότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό λόγο, που οι χορτοφάγοι πρέπει να ανησυχούν λιγότερο για τις παθήσεις της καρδιάς τους. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επιταχύνει την εξέλιξη των αθηροσκλήρωσης σε όλα τα αγγεία.

Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικα για «καθαρές» αρτηρίες

Ένας ακόμη καρδιοπροστατευτικός παράγοντας της χορτοφαγίας και γενικότερα μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές, αποτελεί η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών φυτοχημικών συστατικών, που περιέχονται στις φυτικές τροφές. Τα φλαβονοειδή, μάλιστα, προστατεύουν τα αγγεία από την αθηρωματική πλάκα, διατηρώντας «καθαρές» τις αρτηρίες. Σταφύλι, φράουλες, κεράσια, μούρα, ντομάτες, πράσινο τσάι είναι κάποια από τα τρόφιμα με σημαντική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.

Το χαμηλότερο σωματικό βάρος των χορτοφάγων, αποτελεί έναν ακόμη προστατευτικό παράγοντα για την καρδιά. Το πλεονάζον σωματικό βάρος επιβαρύνει την καρδιά, με αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, η καρδιά σταδιακά να αποδυναμώνεται.


Κωνσταντινος Κουτσικας
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.
Γνωρίστε τoν αρθογράφο

Πηγή: mednutrition.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,116,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,462,ΑΠΟΨΕΙΣ,1420,ΑΡΗΣ,175,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,553,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,761,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,124,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,204,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,444,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,46,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,652,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4729,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1522,ΕΛΛΑΔΑ,2657,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,319,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1035,ΕΣΕΙΣ,504,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,292,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,88,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,132,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2304,ΚΥΠΡΟΣ,264,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,153,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,619,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,649,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,11,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,441,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1724,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,618,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,273,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1241,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,305,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2188,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,155,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3895,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,181,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,139,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1139,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1137,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,533,ΥΓΕΙΑ,2318,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,90,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,58,LIFESTYLE,329,UFO,215,VIDEO,2963,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Χορτοφαγία: Μια διατροφική «ασπίδα» προστασίας για την καρδιά!
Χορτοφαγία: Μια διατροφική «ασπίδα» προστασίας για την καρδιά!
O τρόπος ζωής και ειδικότερα οι διατροφικές συνήθειες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την έκβαση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.
https://1.bp.blogspot.com/-UhPzqxotyjU/WrZJR8_9YAI/AAAAAAABnb4/cmTQs0PlA6kpSmGGokgG7K8Ml9JNfXlEwCLcBGAs/s640/xortofagia-mia-diatrofiki-aspida-prostasias-gia-tin-kardia.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-UhPzqxotyjU/WrZJR8_9YAI/AAAAAAABnb4/cmTQs0PlA6kpSmGGokgG7K8Ml9JNfXlEwCLcBGAs/s72-c/xortofagia-mia-diatrofiki-aspida-prostasias-gia-tin-kardia.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2018/03/xortofagia-mia-diatrofiki-aspida-prostasias-gia-tin-kardia.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2018/03/xortofagia-mia-diatrofiki-aspida-prostasias-gia-tin-kardia.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων