$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$show=home

Πλήρης αποδοχή των θέσεων της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ερντογάν έφυγε χθες από τη σύνοδο της Βάρνας έχοντας πετύχει το βασικό του στόχο. Να πάρει τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία για την πολιτική διεύρυνση, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Του Δημήτρη Καζάκη

Ο Ερντογάν έφυγε χθες από τη σύνοδο της Βάρνας έχοντας πετύχει το βασικό του στόχο. Να πάρει τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία για την πολιτική διεύρυνση, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα ήταν σοβαρό λάθος για την Ευρώπη, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι μια παγκόσμια δύναμη, να απομακρύνει την Τουρκία από την πολιτική επέκτασής της», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-ΕΕ στη βουλγαρική πόλη Βάρνα.

«Οι επιχειρήσεις μας κατά της τρομοκρατίας όχι μόνο συμβάλλουν στην ασφάλεια του εαυτού μας και των Συρίων, αλλά και στην ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε. «Αναμένουμε τώρα ισχυρή υποστήριξη [από την Ευρώπη] σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντί της περιπλάνησης και της άδικης κριτικής», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τουσκ με τη σειρά του δήλωσε σχετικά: «Ως υποψήφια χώρα της ΕΕ, η Τουρκία δεσμεύτηκε να αναπτύξει και να υποστηρίξει τα υψηλότερα πρότυπα δημοκρατίας.» Αυτό το τελευταίο περί των προτύπων δημοκρατίας της Τουρκίας είναι μάλλον ένα από τα κακόγουστα κλισέ που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ όταν πρόκειται να παρέχουν κάλυψη στην δικτατορία Ερντογάν.

«Είχαμε επίσης μια συζήτηση απόψε το βράδυ για να συνεργαστούμε στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε σχέση με τους ξένους τρομοκράτες μαχητές – έναν άλλο τομέα στον οποίο μοιραζόμαστε από κοινού σημαντικά συμφέροντα ασφαλείας,» δήλωσε επίσης ο Τουσκ.

«Εξέφρασα επίσης την ανησυχία μας για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, ιδίως για την κατάσταση στην Αφρίν. Πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας και του εκτοπισμού σε μια ήδη τραγική και ασταθή κατάσταση. Και υπενθυμίσαμε την ευθύνη της Τουρκίας να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσους έχουν ανάγκη.»

Με άλλα λόγια ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο αναγνωρίζει το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας για τα συμφέροντα των Βρυξελλών, αλλά θεωρεί τον Ερντογάν και τις πολεμικές του επιχειρήσεις ως σύμμαχο στον από κοινού πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας». Αρκεί να μην δημιουργηθεί νέο κύμα εκτοπισμού αμάχων που θα έχει κατεύθυνση προς την Ευρώπη.

Ποια είναι λοιπόν τα σύνορα της Ευρώπης; Τα ζωτικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο ως προς την επιδιωκόμενη διεύρυνσή της, όσο και ως προς τον κλιμακούμενο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά και της διαχείρισης των τεράστιων εγκλωβισμένων μαζών από ξεριζωμένους, βρίσκονται στην Τουρκία. Στην Τουρκία βρίσκονται τα σύνορα της ΕΕ κι όχι στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό κι ο Τουσκ πέρασε στα γρήγορα και χωρίς να δώσει καμιά σημασία τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο: «Οι καλές διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν επίσης σημαντική δέσμευση στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης. Χαιρετίζουμε τη θετική πρόοδο τους τελευταίους μήνες με ορισμένα κράτη μέλη μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά, μεταξύ άλλων, με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς και με την κράτηση πολιτών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά το δικαίωμά της να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό είναι σημαντικό και ενόψει του κοινού στόχου μας για την επιτυχή επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δύο πληθυσμών της νήσου, της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.»

Προσέξατε πώς από τις επίσημες δηλώσεις του Τουσκ οι «παράνομες ενέργειες» της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μετατράπηκαν σε απλές «τουρκικές ενέργειες» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Και όπως ήταν απολύτως φυσικό ο Τουσκ «ξέχασε» να αναφέρει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατά ως ομήρους η Τουρκία. Το όλο ζήτημα έκλεισε ως τέτοιο για την ΕΕ μέσα στη γενική και άνευ αντικειμένου αναφορά για «την κράτηση πολιτών της ΕΕ».

Μια επίσης σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να μας διαφύγει είναι ότι στις δηλώσεις του Τουσκ δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην Ελλάδα και στις σχέσεις με την Τουρκία. Για τον επικεφαλής της ΕΕ δεν υφίσταται ζήτημα προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Δεν υφίσταται ούτε καν ζήτημα Ελλάδας.

Μόνο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου νοιάζεται ο Τουσκ, την εκμετάλλευση της οποίας δεν θεωρεί ούτε καν ως κυριαρχικό δικαίωμά της, όπως ανέφερε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Για τον Τουσκ η ΑΟΖ της Κύπρου είναι διαπλέκεται οργανικά όχι με τα κυριαρχικά δικαιώματα της ελεύθερης Κύπρου, αλλά της επανένωσης του νησιού προς όφελος και των δυο πληθυσμών. Με άλλα λόγια αναγνωρίζει ότι η ΑΟΖ της Κύπρου δεν ανήκει μόνο και αποκλειστικά στη δημοκρατία της Κύπρου, αλλά και στις δυο κοινότητες. Κι επομένως έχει κάθε δικαίωμα σ’ αυτήν η Τουρκία, είτε μέσω των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, είτε μέσω των κατεχομένων της Κύπρου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά να δείτε ότι η Σύνοδος στη Βάρνα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο παραμεθοριακών προβλημάτων για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά και με τη Βουλγαρία, η οποία απ’ ότι φαίνεται σπρώχνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τεθεί στην τροχιά της Τουρκίας.

Τώρα, αν μ’ όλα αυτά πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα γλυτώσει τον εθνικό ακρωτηριασμό και μάλιστα με όρους διάλυσης και πολεμικών απειλών από την Τουρκία, τότε σηκώνουμε ψηλά τα χέρια.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.

epamhellas.gr

[/fa-fire/ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ]_$type=two$h=0$meta=0$rm=0$snip=0$show=home

Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,110,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,425,ΑΠΟΨΕΙΣ,1318,ΑΡΗΣ,174,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,548,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,753,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,124,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,197,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,400,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,38,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,33,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,641,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4595,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1447,ΕΛΛΑΔΑ,2618,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,318,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1019,ΕΣΕΙΣ,500,ΗΛΙΟΣ,104,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,264,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,80,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,103,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2180,ΚΥΠΡΟΣ,258,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,58,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,151,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,616,ΝΑΣΑ,481,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,614,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,8,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,436,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1645,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,609,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,270,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1217,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,300,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2105,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,154,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3767,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,178,ΣΕΛΗΝΗ,83,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,129,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1118,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,49,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1124,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,29,ΤΟΥΡΚΙΑ,468,ΥΓΕΙΑ,2216,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,87,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,55,LIFESTYLE,319,UFO,213,VIDEO,2931,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Πλήρης αποδοχή των θέσεων της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Πλήρης αποδοχή των θέσεων της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Ερντογάν έφυγε χθες από τη σύνοδο της Βάρνας έχοντας πετύχει το βασικό του στόχο. Να πάρει τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία για την πολιτική διεύρυνση, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
https://3.bp.blogspot.com/-2SDHVf6G2lY/WuXF3VbQnWI/AAAAAAABo8I/2ucfo6gELbwYqnTmlXZx-9eJGBOAkM13QCLcBGAs/s640/Plhrhs-apodoxh-twn-thesewn-ths-Tourkias-apo-thn.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-2SDHVf6G2lY/WuXF3VbQnWI/AAAAAAABo8I/2ucfo6gELbwYqnTmlXZx-9eJGBOAkM13QCLcBGAs/s72-c/Plhrhs-apodoxh-twn-thesewn-ths-Tourkias-apo-thn.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2018/04/Plhrhs-apodoxh-twn-thesewn-ths-Tourkias-apo-thn.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2018/04/Plhrhs-apodoxh-twn-thesewn-ths-Tourkias-apo-thn.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Προβολή όλων ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Table of Content