$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$hide=mobile$show=home

$hide=mobile$show=home

Πως οι βολεμένοι κρατικοί υπάλληλοι ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ τον ιδιωτικό τομέα και καταδικάζουν τους άνεργους

Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει στις δημόσιες τοποθετήσεις και μελέτες που έχει διενεργήσει ο ΣΕΒ, η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την περίοδο της κρίσης και να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης.


Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει στις δημόσιες τοποθετήσεις και μελέτες που έχει διενεργήσει ο ΣΕΒ, η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την περίοδο της κρίσης και να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης.

Μόνο που για να συμβεί αυτό θα πρέπει εγγενείς αδυναμίες και σοβαρά αντικίνητρα που σχετίζονται με το επενδυτικό περιβάλλον να θεραπευτούν.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις συγκεκριμένων απτών προβλημάτων που έχουν καταγγελθεί από επιχειρήσεις στο ΣΕΒ ή έχουν διαπιστωθεί από τις πρόσφατες μελέτες και καταγραφές για το εγχώριο περιβάλλον στο επιχειρείν, τα προβλήματα στην αδειοδότηση και τα φορολογικά αντικίνητρα.

Ο ΣΕΒ αναφέρθηκε σε τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα επενδυτικού παραλογισμού και αντικινήτρων:

Παράδειγμα πρώτο: Την ώρα που το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο, κυριότερο ακόμη και από το ύψος των φορολογικών συντελεστών για σοβαρούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές (όπως τουλάχιστον δείχνει το γεγονός ότι στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων βρίσκονται χώρες που δεν έχουν απαραίτητα μικρή φορολογία όπως η Σουηδία και το Βέλγιο), στην Ελλάδα οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.

Όπως καταγράφει ο ΣΕΒ, από το 2005 έως σήμερα μέσα σε μόλις 13 χρόνια έχουν ψηφιστεί 25 φορολογικοί νόμοι και έχουν εκδοθεί 100 φορολογικές εγκύκλιοι.

Κατά μέσο όρο, δηλαδή, κάθε χρόνο ψηφίζονται 2 φορολογικοί νόμοι και εκδίδονται 7 φορολογικές εγκύκλιοι.

Παράδειγμα δεύτερο: Για την αδειοδότηση μεγάλης επένδυσης ζητήθηκαν δοκιμές που θα ήταν δυνατές μόνο ως αποτέλεσμα της αδειοδότησης.

Συμβολικά το αίτημα αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει τον ίδιο ή και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τα διαστημικά ταξίδια, για τα οποία ζητούνται από τη… NASA δοκιμαστικές μη επανδρωμένες πτήσεις, για να δοθεί τελικά η άδεια για το κανονικό ταξίδι.

Παράδειγμα τρίτο: Εταιρεία που έχει νόμιμη άδεια εγκατάστασης και λειτουργεί κανονικά επί 8 συναπτά έτη αποφασίζει να προσθέσει στο κτίριό της ένα επιπλέον πατάρι.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες δηλώθηκε ότι για να δοθεί η άδεια για το πατάρι θα πρέπει να γίνει προηγουμένως έλεγχος από την… αρχαιολογία, προφανώς υπό τον φόβο ανακάλυψης αρχαιοτήτων στον… αέρα του κτιρίου.

Παράδειγμα τέταρτο: Βιομηχανία με μονάδα παραγωγής σε κανονική λειτουργία που διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες και εγκρίσεις αποφασίζει να αγοράσει νέο μηχάνημα.

Προφανώς ο πρώτος γολγοθάς αδειοδότησης και γραφειοκρατίας δεν ήταν αρκετός και όταν αποτάνθηκε αρμοδίως διαπίστωσε ότι θα χρειαστεί 7 διαφορετικές άδειες από υπηρεσίες προκειμένου να εκδοθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Προφανώς οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι δεν είχαν πληροφορηθεί ότι έχει απλοποιηθεί η αδειοδότηση και ότι οι εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν από τα one stop shop, που έχουν φτιάξει τουλάχιστον 5 υπουργοί την τελευταία 15ετία, άδεια για το μηχάνημά τους από μία υπηρεσία σε 24 ώρες.

Τα παραδείγματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά ότι οι δεκάδες αδειοδοτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολυάριθμες διακηρύξεις για σταθερό φορολογικό περιβάλλον παραμένουν ακόμη και σήμερα ευχολόγια ή, στην καλύτερη περίπτωση, πέτυχαν ελάχιστα πράγματα.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα παραδείγματα.

Η πρακτική εμπειρία των ανθρώπων που ασχολούνται με το επιχειρείν δείχνει ότι η απόσταση από τη θεωρία, ή ακόμη και τις καλές προθέσεις, μέχρι την πράξη και την αποτελεσματικότητα παραμένει τεράστια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά την τελευταία ή την προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις μεγάλες λίστες ανταγωνιστικότητας που καταρτίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς φορείς που μετρούν την ελκυστικότητα των κρατών για επενδύσεις.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,116,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,462,ΑΠΟΨΕΙΣ,1420,ΑΡΗΣ,175,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,553,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,761,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,124,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,204,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,445,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,46,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,652,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4729,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1522,ΕΛΛΑΔΑ,2657,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,319,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1036,ΕΣΕΙΣ,504,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,292,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,89,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,132,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2306,ΚΥΠΡΟΣ,264,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,153,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,619,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,649,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,11,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,441,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1727,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,618,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,273,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1241,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,306,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2189,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,155,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3896,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,181,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,139,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1139,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1137,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,534,ΥΓΕΙΑ,2318,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,90,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,58,LIFESTYLE,329,UFO,215,VIDEO,2963,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Πως οι βολεμένοι κρατικοί υπάλληλοι ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ τον ιδιωτικό τομέα και καταδικάζουν τους άνεργους
Πως οι βολεμένοι κρατικοί υπάλληλοι ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ τον ιδιωτικό τομέα και καταδικάζουν τους άνεργους
Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει στις δημόσιες τοποθετήσεις και μελέτες που έχει διενεργήσει ο ΣΕΒ, η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την περίοδο της κρίσης και να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης.
https://3.bp.blogspot.com/-oeNQH1VaEEY/WtyidCH8c2I/AAAAAAABoXk/oFFHoQTz8kA-BHme8C7J7AAEAAdka8Y0wCLcBGAs/s640/Pws-oi-bolemenoi-kratikoi-ypallhloi.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-oeNQH1VaEEY/WtyidCH8c2I/AAAAAAABoXk/oFFHoQTz8kA-BHme8C7J7AAEAAdka8Y0wCLcBGAs/s72-c/Pws-oi-bolemenoi-kratikoi-ypallhloi.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2018/04/Pws-oi-bolemenoi-kratikoi-ypallhloi.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2018/04/Pws-oi-bolemenoi-kratikoi-ypallhloi.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων