$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$hide=mobile$show=home

Ελλάδα - Τουρκία: Μπορεί να γίνει πόλεμος; Πού και πότε

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των νησίδων "Ρώ - Μεγίστης (Καστελόριζο) και Στρογγύλης", είναι σήμερα το πλέον επίμαχο ελληνικό έδαφος στις εριστικές και όχι μόνο προθέσεις και βλέψεις


Γράφει ο Πολυχρόνης Ρουσσάκης*

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των νησίδων "Ρώ - Μεγίστης (Καστελόριζο) και Στρογγύλης", είναι σήμερα το πλέον επίμαχο ελληνικό έδαφος στις εριστικές και όχι μόνο προθέσεις και βλέψεις, σε ενδεχόμενες και πιθανές επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν, για αρκετούς λόγους!

1. Διασπά την συνέχεια της Ενιαίας Αμυντικής Γραμμής μας με την Κύπρο απέναντι στην δική του Αμυντική Παράκτια Συνοριογραμμή.

2. Είναι αρκετά μακριά από άλλες δικές μας νήσους και δεν μπορεί να υποστηριχθεί με πυρά Πυροβολικού, με μετάγγιση δυνάμεων ή πυρομαχικών και μέσων, δηλαδή η άμυνα όποιας από τις 3 νήσους, θα βασισθεί στις περιορισμένες δυνατότητές της. Ήτοι, στοιχειώδης και περιορισμένη (αυτο)άμυνα.

3. Αυτονόητο, ότι και η υποστήριξη τους εκ μέρους μας με αεροπορικά και ναυτικά μέσα κατά την θερμή αντιπαράθεση, είναι αρκετά δύσκολη αν όχι απαγορευτική, αφενός λόγω απόστασης, που σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής των Α/Φ στην περιοχή θα είναι πολύ περιορισμένος, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις μας θα βρίσκονται στο έλεος της τουρκικής αεροπορίας, των ναυτικών μονάδων της και του παράκτιου μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς πυροβολικού της.

4. Επίσης, η ενίσχυση των νήσων με σημαντικές δυνάμεις στρατού, κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων -πλην ειδικών και επιλεγμένων δυνάμεων- είναι σοβαρά προβληματική για εμάς, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία εύκολα μπορεί να συνδυάζει μορφές πολεμικών δράσεων, να υποστηρίζει ικανά αυτές και να αναπληρώνει απώλειες -έμψυχου δυναμικού και άψυχου υλικού- τάχιστα, λόγω εγγύτητας με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

5. Εύκολα απομονώνεται το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες αποκτούν από την πρώτη στιγμή "Αεροπορική Υπεροχή" και "Ναυτική Κυριαρχία", με ότι αυτό ήθελε σημάνει.

6. Εύκολα επίσης, από στρατιωτικής άποψης και γρήγορα χρονικά, μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία "τετελεσμένο στρατιωτικό γεγονός" - δηλαδή πλήρη κατάληψη και των τριών νησιών. Αυτό φυσικά και από στρατιωτική, αλλά και από χρονική άποψη την εξυπηρετεί απόλυτα, αφενός γιατί σύντομα εξοικονομεί δυνάμεις επ΄ ωφελεία των ήδη ανοιγμένων πολεμικών μετώπων της και αφετέρου μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα στα ανατολικά της σύνορα.

7. Εκτός από την υποστήριξη των πολεμικών ενεργειών από τα μέσα που θα ενεργήσουν, επίγειες - θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, μπορεί να υποστηρίζει σε συνεχή βάση, από τα τουρκικά παράλια με πυρά αντιαεροπορικού και επίγειου πυροβολικού τις επιχειρήσεις, προ - κατά και μετά την εκδήλωσή τους!

8. Πετυχαίνοντας την κατάληψη, αυτόματα αποκτά έξοδο στην Μεσόγειο, άμεση εγγύτητα και δικαιώματα στα επίμαχα οικόπεδα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής νότια της Κύπρου και ενώνοντας επιχειρησιακά την νεοκαταληφθείσα αυτή περιοχή με την ήδη εκείνη της τουρκοκατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, δημιουργεί μια νέα δεδομένου πολιτικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και φυσικά, θα αξιώσει διέξοδο προς όφελος οικονομικό, με την κήρυξη ΑΟΖ.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη άνοιξη έχει ο Ερντογάν εκλογές και εφόσον έχει ντοπάρει και ντοπάρει καθημερινά τον λαό του με τον Μωαμεθανικό Εθνικισμό, δεδομένης και της πολιτικής από τώρα συμμαχίας του με γνωστό ηγέτη εθνικιστικού χώρου και εφόσον βασίζει την εκμαίευση ψήφων εκ τούτης της δράσης του, εκτιμώ ότι ο χρόνος εκδήλωσης θα είναι η προς το τέλος θερινή περίοδος!

Αφενός, γιατί τον εξυπηρετούν οι καιρικές συνθήκες και η κατά κανόνα ανθρώπινη χαλάρωση λόγω καλοκαιριού και αφετέρου, γιατί θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τον "γιατρό χρόνο" για να επιτύχει μέχρι την περίοδο των εκλογών, την εξιλέωση της εθνικής κατακραυγής και το κατευνασμό της στο εσωτερικό της χώρας του λογικής αγανάκτησης, από τις τυχόν απώλειες του ανθρώπινου δυναμικού του!

Αν όμως υπάρχει κάτι το απαγορευτικό σε όλο τούτο το σκεπτικό μιας πιθανής στρατιωτικής του δράσης, είναι η παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή και οι εν δεδομένο χρόνω σχέσεις, μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ, ΗΠΑ- Ρωσίας και Τουρκίας - Ρωσίας!

Θα περιοριστώ μόνο σε αυτά τα εξόφθαλμα δεδομένα και όχι σε άλλα καθαρά στρατιωτικής ανάλυσης και επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, γιατί πιθανόν να περάσω σε μη ανακοινώσιμα στοιχεία!

*Ρουσσάκης Σαρ. Πολυχρόνης
Ταξίαρχος ε.α
Έλλην το γένος
Πατριώτης κατά το ήθος
Σκεπτόμενος κατά το έθος

armyvoice.grΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,116,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,462,ΑΠΟΨΕΙΣ,1418,ΑΡΗΣ,175,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,553,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,760,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,124,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,204,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,442,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,45,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,652,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4724,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1520,ΕΛΛΑΔΑ,2657,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,319,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1035,ΕΣΕΙΣ,504,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,290,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,87,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,131,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2299,ΚΥΠΡΟΣ,264,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,152,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,619,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,649,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,11,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,441,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1723,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,616,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,273,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1240,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,305,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2184,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,155,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3893,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,181,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,138,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1139,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1137,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,530,ΥΓΕΙΑ,2315,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,90,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,58,LIFESTYLE,329,UFO,215,VIDEO,2963,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Ελλάδα - Τουρκία: Μπορεί να γίνει πόλεμος; Πού και πότε
Ελλάδα - Τουρκία: Μπορεί να γίνει πόλεμος; Πού και πότε
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των νησίδων "Ρώ - Μεγίστης (Καστελόριζο) και Στρογγύλης", είναι σήμερα το πλέον επίμαχο ελληνικό έδαφος στις εριστικές και όχι μόνο προθέσεις και βλέψεις
https://2.bp.blogspot.com/-cOsPG91EF_0/WsEKxpcv8JI/AAAAAAABnrI/DgF5F6Y41N4MUaFVIYQwxkR1TrOzr5j1ACLcBGAs/s640/ellada-tourkia-bori-na-gini-polemos-pou-ke-pote.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-cOsPG91EF_0/WsEKxpcv8JI/AAAAAAABnrI/DgF5F6Y41N4MUaFVIYQwxkR1TrOzr5j1ACLcBGAs/s72-c/ellada-tourkia-bori-na-gini-polemos-pou-ke-pote.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2018/04/ellada-tourkia-bori-na-gini-polemos-pou-ke-pote.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2018/04/ellada-tourkia-bori-na-gini-polemos-pou-ke-pote.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων