$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$show=home

Κύπρος: Τον επόμενο μήνα ανακοινώνεται ο διαγωνισμός για πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου

Τον επόμενο μήνα, το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά, μαζί με τη ΔΕΦΑ, στην ανακοίνωση του διαγωνισμού για την προμήθεια της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης φυσικού αερίου


Τον επόμενο μήνα, το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά, μαζί με τη ΔΕΦΑ, στην ανακοίνωση του διαγωνισμού για την προμήθεια της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης φυσικού αερίου και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών για το CyprusGas2EU, του έργου που θα καταστήσει δυνατή την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους, θα γίνει και η ανακοίνωση για τον διαγωνισμό για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε Ημερίδα για τη χρήση του φυσικού αερίου, με τίτλο «Φυσικό Αέριο: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου», που διοργανώθηκε στη Λευκωσία. Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Ενέργειας, υπό την ιδιότητά του ως φορέα υλοποίησης του έργου Cyprus Gas 2EU, το Υπουργείο Μεταφορών, η ΔΕΦΑ και οι συνεργαζόμενοι φορείς από την Κύπρο και Ελλάδα, που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CYNERGY μέχρι το 2020.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το CYNERGY είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού θέτει τα θεμέλια για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή της ασφάλεια και τη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου.

Στο παρόν στάδιο, το σύστημα ηλεκτρισμού της Κύπρου είναι απομονωμένο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται κατά 90% περίπου από συμβατικά καύσιμα, ενώ με τη λειτουργία του CyprusGas2EU θα γίνει πλέον ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το έργο αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεροποίησης φυσικού αερίου, η οποία και θα αγκυροβοληθεί μόνιμα στο λιμάνι Βασιλικού. Το δε υγροποιημένο φυσικό αέριο, συνέχισε, θα αεριοποιείται και θα μεταφέρεται μέσω αγωγού στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CYNERGY, συμπλήρωσε, εκπονεί ή υποστηρίζει τις τεχνοοικονομικές, εμπορικές και περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και τις μελέτες κόστους - οφέλους για την Κύπρο και την Ελλάδα, που απαιτούνται για το έργο αυτό, έχοντας λάβει για το 2017 σχετική χρηματοδότηση της τάξης των €5 εκατ.

Επιπλέον, είπε ο Υπουργός, το έργο CyprusGas2EU, με την υποστήριξη του CYNERGY, έχει λάβει σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τον μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη", της τάξης των €101 εκατ. Η εν λόγω χρηματοδότηση, που λήφθηκε με ευρωπαϊκή απόφαση τον Ιανουάριο του 2018, αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής αξίας του έργου, η οποία ανέρχεται σε περίπου €250 εκατ. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, το Υπουργείο Ενέργειας ως φορέας υλοποίησης του έργου κατάφερε από το 2013 να εντάξει το έργο CyprusGas2EU στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση της Κύπρου, συνέχισε, το έργο αυτό έχει αποδειχτεί από μελέτες του προγράμματος CYNERGY ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για την κυπριακή αλλά και την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, θα έχει επίσης σημαντικά συναθροιστικά οφέλη, υπέδειξε, σε συνδυασμό με το έργο Eastmed pipeline, τον διασυνοριακό αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Το CyprusGas2EU θα προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το εξωτερικό, και το πρόγραμμα CYNERGY θα μελετήσει τις συνέργειες της χρήσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόσο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής όσο και για άλλες χρήσεις, είπε ο κ. Λακκοτρύπης. Πρόσθεσε ότι το CyprusGas2EU είναι έργο ιδιαίτερης εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα να συνενώσουν δυνάμεις για τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, αλλά και να συνενώσουν και στην πράξη τις ενεργειακές και ναυτιλιακές τους αγορές. Συγκεκριμένα, δημιουργείται, αρχικά, σε επίπεδο μελετών και, αργότερα, σε επίπεδο περιφερειακών νομοθεσιών, ο περιφερειακός διάδρομος Ανατολικής Μεσογείου που καταλήγει στο Αιγαίο. Στον συγκεκριμένο διάδρομο θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω πλοίων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ώστε να διασφαλίζεται η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών διαμέσου της ναυτιλίας. Επί της ουσίας, θα μπορούμε, εφόσον απαιτείται, να ανταλλάξουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ των υποδομών στο Βασιλικό στην Κύπρο και στη Ρεβυθούσα στην Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο έργο, με την υποστήριξη πάντα και του προγράμματος CYNERGY, είναι ιδιαίτερα σημαντική, είπε ο Υπουργός και ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί ήδη η επίσημη έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησής του, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα από την απαίτηση του ευρωπαϊκού Κανονισμού, δηλαδή σε 1,5 έτη αντί σε 3,5. Προς τούτο, σημείωσε, έχει συσταθεί το OneStopShop4EnergyPCis στο Υπουργείο Ενέργειας, με σκοπό το CyprusGas2EU να λειτουργήσει εντός του 2020.

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου είπε στον χαιρετισμό της ότι το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή ή και σε συμπιεσμένη μορφή αποτελεί πιθανή λύση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από τα υγρά ορυκτά καύσιμα και να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών. Συνέχισε λέγοντας ότι το φυσικό αέριο θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στον τομέα των μεταφορών με οικονομικό, κοινωνικοπολιτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η Υπουργός σημείωσε ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στον τομέα των μεταφορών μπορεί να έχει ένα ισχυρό, θετικό αντίκτυπο, καθώς προσφέρει μια νέα επιλογή στον τελικό χρήστη, η οποία ενεργοποιεί την καλλιέργεια μιας μοντέρνας νοοτροπίας απέναντι στα εναλλακτικά καύσιμα, με τελικό κέρδος τον προσανατολισμό στην ενεργειακή βιωσιμότητα, την πράσινη ανάπτυξη και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής.

Η κ. Αναστασιάδου, αναφερόμενη στην εισαγωγή φυσικού αερίου στον τομέα των οδικών μεταφορών, είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να γίνουν πολλά: Να ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου και την τροφοδοσία πλοίων και οχημάτων, να οριστεί το φυσικό αέριο ως ναυτικό καύσιμο, και να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για την οδική χρήση του.

Επεσήμανε, ακόμα, τον ζωτικής σημασίας ρόλο που έχουν τα λιμάνια για τα νησιά, προσθέτοντας πως, εάν η χρήση φυσικού αερίου στον τομέα των μεταφορών είναι περιορισμένη, υπάρχει άμεση αρνητική επίπτωση στην αλυσίδα εφοδιασμού και ιδιαίτερα στο περιβάλλον.

Είναι σαφές, σημείωσε η Υπουργός, ότι για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές και για να εδραιωθεί σε αυτούς τους αναδυόμενους τομείς, θα πρέπει να βελτιώσει τις λιμενικές της υποδομές, αλλά και να παρέχει υποστήριξη για τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ναυτιλία και στην ενδοχώρα μέσω των λιμανιών. Όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση προχωρά με τις διαδικασίες βάσει των στρατηγικών σχεδιασμών για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό, τους οποίους υλοποιούν από κοινού τα Υπουργεία Μεταφορών και Ενέργειας. Συνέχισε, λέγοντας πως το Υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου που συνδέει το τερματικό Βασιλικού με το κύριο οδικό δίκτυο, με προοπτική ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020 και στην επέκταση του τερματικού Βασιλικού για την εξυπηρέτηση των χύδην φορτίων που θα μεταφερθούν από το λιμάνι της Λάρνακας και για την εξυπηρέτηση των εταιρειών για υδρογονάνθρακες με τη χρήση χερσαίου χώρου. Σύμφωνα με την Υπουργό, η επέκταση του υφιστάμενου τερματικού του Βασιλικού θα προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα ασφαλούς ελλιμενισμού του FSRU ή των δεξαμενόπλοιων εφοδιασμού του σε περίοδο ακραίων καιρικών συνθηκών, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Επίσης, το Υπουργείο προχωρά στη μελέτη δυνατότητας δημιουργίας υποδομής εφοδιασμού φυσικού αερίου απευθείας από την προβλήτα.

Η κ. Αναστασιάδου σημείωσε ότι σημαντική είναι επίσης η προοπτική εκμετάλλευσης της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου, ώστε μέσω αυτών των υποδομών και πλοίων εφοδιασμού, να λάβει ηγετική θέση στον ανταγωνισμό των λιμανιών της Μεσογείου, προσφέροντας υπηρεσίες LNG bunkering σε ευρύ αριθμό διερχομένων πλοίων της περιοχής.

Πηγή: energypress.gr

ΣΧΟΛΙΑ

BLOGGER

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου...
  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο  blog - sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων.
  • Το blog - sahiel.gr περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.
  • Εάν εντοπίσετε στο  blog - sahiel.gr κείμενα στα οποία είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων, παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας - email: sahielgr@gmail.com ... Στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Αυτή η ιστοσελίδα είναι μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

[/fa-fire/ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ]_$type=two$h=0$meta=0$rm=0$snip=0$show=home

Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,110,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,427,ΑΠΟΨΕΙΣ,1319,ΑΡΗΣ,174,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,549,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,754,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,124,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,198,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,403,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,38,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,33,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,641,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4597,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1450,ΕΛΛΑΔΑ,2619,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,318,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1019,ΕΣΕΙΣ,500,ΗΛΙΟΣ,104,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,265,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,80,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,103,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2180,ΚΥΠΡΟΣ,258,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,151,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,616,ΝΑΣΑ,481,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,615,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,8,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,437,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1645,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,611,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,271,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1219,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,300,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2108,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,154,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3772,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,179,ΣΕΛΗΝΗ,83,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,129,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1119,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,49,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1124,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,30,ΤΟΥΡΚΙΑ,473,ΥΓΕΙΑ,2218,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,87,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,55,LIFESTYLE,319,UFO,213,VIDEO,2931,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Κύπρος: Τον επόμενο μήνα ανακοινώνεται ο διαγωνισμός για πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου
Κύπρος: Τον επόμενο μήνα ανακοινώνεται ο διαγωνισμός για πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου
Τον επόμενο μήνα, το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά, μαζί με τη ΔΕΦΑ, στην ανακοίνωση του διαγωνισμού για την προμήθεια της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης φυσικού αερίου
https://4.bp.blogspot.com/-1Vc9KSoO85s/WyqYaYXFPsI/AAAAAAABrKA/spPaf6srJqsRwHxiv8h4zAipb0Ngb_2RQCLcBGAs/s640/kypros-ton-epomeno-mina-anakoinonetai.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-1Vc9KSoO85s/WyqYaYXFPsI/AAAAAAABrKA/spPaf6srJqsRwHxiv8h4zAipb0Ngb_2RQCLcBGAs/s72-c/kypros-ton-epomeno-mina-anakoinonetai.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2018/06/kypros-ton-epomeno-mina-anakoinonetai.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2018/06/kypros-ton-epomeno-mina-anakoinonetai.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Προβολή όλων ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Table of Content