$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$show=home

Άνοιγμα του "Τειρεσία" για τις αγορές "κόκκινων" δανείων ζητούν τα funds

Πρόσβαση στα στοιχεία του Τειρεσία για το συνολικό προφίλ των δανειοληπτών με "κόκκινα" δάνεια, ζητούν τα funds που θα αγοράσουν ελληνικά NPLs.


Της Νένας Μαλλιάρα

Πρόσβαση στα στοιχεία του Τειρεσία για το συνολικό προφίλ των δανειοληπτών με "κόκκινα" δάνεια, ζητούν τα funds που θα αγοράσουν ελληνικά NPLs.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ενόψει της ενίσχυσης των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων το προσεχές διάστημα, ειδικά από το 2019 και μετά, τα funds θέτουν ζήτημα πρόσβασής τους στα δεδομένα του Τειρεσία. Το θέμα τίθεται καθώς τα funds επιδιώκουν να αποκομίσουν το μέγιστο κέρδος από τις ρυθμίσεις που θα προτείνουν στους δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια θα αγοράσουν. Στην παρούσα φάση, η μη πρόσβασή τους στα στοιχεία των "κόκκινων" δανειοληπτών που τηρούνται στη βάση δεδομένων του Τειρεσία, εμποδίζει τα funds από το να αξιολογήσουν επακριβώς τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τιμολογούν εκ προοιμίου φθηνά τις εξαγορές πακέτων ελληνικών NPLs, προσφέροντας αντιστοίχως στις τράπεζες χαμηλά τιμήματα, καθώς δεν υπάρχει η εκ των προτέρων δυνατότητα καταγραφής του προφίλ των δανειοληπτών των μεταβιβαζόμενων δανείων. Τα funds θα υποχρεωθούν να κάνουν την ανάλυση αυτή για κάθε δάνειο ξεχωριστά, αφού πρώτα θα έχουν εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο των προβληματικών δανείων.

Το εκ των προτέρων "ξεψάχνισμα" των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχει γίνει ούτε από τις τράπεζες που βγάζουν ή θα βγάλουν πακέτα NPLs προς πώληση, καθώς αυτές δεν έχουν ούτε την εμπειρία και την τεχνογνωσία, αλλά ούτε πλέον και την πολυτέλεια του χρόνου για να το κάνουν. Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, κάθε τράπεζα συνεργάζεται με τουλάχιστον δύο διαφορετικούς διαχειριστές δανείων (προκειμένου να υπάρχει μεταξύ τους ανταγωνισμός για την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων, με τελικό αποτέλεσμα μεγαλύτερες ανακτήσεις για την τράπεζα), οι οποίοι κάνουν την "ακτινογραφία" κάθε "κόκκινου" δανείου που η τράπεζα θα βγάλει προς πώληση. Χάρις σε αυτή την εκ των προτέρων "διύλιση" των πωλούμενων χαρτοφυλακίων, τα funds προσφέρουν υψηλότερα τιμήματα και οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερα έσοδα και μικρότερες ζημίες από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Με αυτό το συνολικό σκεπτικό τίθεται από τα funds το ζήτημα της πρόσβασής τους στα δεδομένα του Τειρεσία. Σημειώνεται ότι ο Τειρεσίας διαθέτει Αρχείο Δεδομένων Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) και Αρχείο Δεδομένων Υποθηκών – Προσημειώσεων (ΣΥΠ).

Στο ΣΑΥ καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες (κατά τη λήξη τους) συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, καταγγελίες συμβάσεων πάσης φύσης χορηγήσεων δανείων και πιστώσεων προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών (κινητών και ακινήτων), κατασχέσεις και επιταγές προς πληρωμή βάσει του Ν.Δ. 1923, μετατροπές προσημειώσεων σε υποθήκες, διοικητικές κυρώσεις κατά παραβατών φορολογικών νόμων, αιτήσεις και αποφάσεις συνδιαλλαγής/ εξυγίανσης, αιτήσεις πτωχεύσεων, κηρυχθείσες πτωχεύσεις και αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτωχεύσεων λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη, αιτήσεις και αποφάσεις δικαστικής ρύθμισης χρεών και διαταγές απόδοσης χρήσης μισθίου ακινήτου.

Στο ΣΥΠ καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε δεδομένα υποθηκών και προσημειώσεων υποθηκών.

Σκοπός του ΣΑΥ είναι η εκ μέρους των αποδεκτών των δεδομένων εκτίμηση της φερεγγυότητας των υποκειμένων (ιδιωτών και επιχειρήσεων) στα οποία τα δεδομένα αφορούν ενώ του ΣΥΠ είναι η ενημέρωση αναφορικά με την εμπράγματη επιβάρυνση των ακίνητων των υποκειμένων.

Ο σκοπός αυτός επιδιώκεται με την ελεύθερη διακίνηση των δεδομένων προς ενημέρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, των χρηματοδοτικών οργανισμών και των υπηρεσιών του Δημοσίου, αλλά και μέσω του Συστήματος ΤΣΕΚ (Τειρεσίας Σύστημα Ελέγχου Κινδύνων).

Πηγή: capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,106,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,390,ΑΠΟΨΕΙΣ,1226,ΑΡΗΣ,173,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,543,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,745,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,117,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,188,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,317,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,35,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,30,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,633,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1310,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4447,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1383,ΕΛΛΑΔΑ,2572,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,314,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1004,ΕΣΕΙΣ,490,ΗΛΙΟΣ,102,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,241,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,56,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,96,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2085,ΚΥΠΡΟΣ,253,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,58,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,150,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,610,ΝΑΣΑ,475,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,600,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,8,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,432,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1590,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,599,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,264,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1192,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,298,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2035,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,152,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3621,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,175,ΣΕΛΗΝΗ,82,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,114,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1095,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,47,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1090,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,27,ΤΟΥΡΚΙΑ,417,ΥΓΕΙΑ,2170,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,82,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,690,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,51,LIFESTYLE,306,UFO,212,VIDEO,2900,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Άνοιγμα του "Τειρεσία" για τις αγορές "κόκκινων" δανείων ζητούν τα funds
Άνοιγμα του "Τειρεσία" για τις αγορές "κόκκινων" δανείων ζητούν τα funds
Πρόσβαση στα στοιχεία του Τειρεσία για το συνολικό προφίλ των δανειοληπτών με "κόκκινα" δάνεια, ζητούν τα funds που θα αγοράσουν ελληνικά NPLs.
https://4.bp.blogspot.com/-KFtfSNHUIqQ/W3_f2q6gTqI/AAAAAAABsoU/OGyqmcFV1bExIIOrSoX8LJN5FxJN9z7CACLcBGAs/s640/anoigma-tou-teiresia-gia-tis-agores-kokkinwn-daneiwn.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-KFtfSNHUIqQ/W3_f2q6gTqI/AAAAAAABsoU/OGyqmcFV1bExIIOrSoX8LJN5FxJN9z7CACLcBGAs/s72-c/anoigma-tou-teiresia-gia-tis-agores-kokkinwn-daneiwn.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2018/08/anoigma-tou-teiresia-gia-tis-agores-kokkinwn-daneiwn.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2018/08/anoigma-tou-teiresia-gia-tis-agores-kokkinwn-daneiwn.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Προβολή όλων ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Table of Content