$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$show=home

Σχοινόπρασο για δυνατή καρδιά και γερά οστά

Το σχοινόπρασο είναι ένα μικροσκοπικό λαχανικό της οικογένειας Υακινθοειδών, που παρέχει στον άνθρωπο ένα ευρύ φάσμα χρήσεων και οφελών.


Το σχοινόπρασο είναι ένα μικροσκοπικό λαχανικό της οικογένειας Υακινθοειδών, που παρέχει στον άνθρωπο ένα ευρύ φάσμα χρήσεων και οφελών. Αυτό το πολυετές και ευπροσάρμοστο φυτό που ευδοκιμεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μπορεί να αναπτύχθηκε αρχικά στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και την Ασία, όμως η πλούσια διατροφική του αξία και η λεπτή γεύση του, το έχουν καταστήσει ως μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες, σε κάθε γωνιά της γης.

Η πρώτη φαρμακευτική εφαρμογή του εκτιμάται στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές που αποδεικνύουν ότι οι ιδιότητες του είχαν αναγνωριστεί και αξιοποιηθεί, χιλιάδες χρόνια πριν. Το σχοινόπρασο έχει διακριθεί για την ικανότητα του να ενισχύει την υγεία των οστών και της καρδιάς, να παρέχει προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, να ρυθμίζει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και πολλά άλλα.

Παράλληλα, εκτός από μέσο θεραπείας στην εναλλακτική ιατρική, το σχοινόπρασο κατέχει μια ξεχωριστή θέση και στην γαστρονομία. Αν και η γεύση του δεν είναι το ίδιο έντονη με αυτήν των άλλων φυτών της ίδιας συνομοταξίας, συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου, του κρεμμυδιού και του πράσου, το σχοινόπρασο έχει μια ευχάριστη γεύση, που αναδεικνύει πολλά γαστρονομικά πιάτα. Τα φύλλα και οι φρέσκοι μίσχοι του φυτού είναι τα μέρη που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα, καθώς περιέχουν όλη την πολύτιμη θρεπτική αξία του και ψιλοκομμένα προστίθενται σε ψάρια, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που τα μπουμπούκια των λουλουδιών, αν δεν ανοιχτούν, χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα.

Διατροφική αξία
Επιπλέον, στην σύνθεση του βρίσκονται φυτοθρεπτικά συστατικά,  συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, του β-καροτένιου και της κρυπτοξανθίνης-β.

*RDA: Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης


Οι θεραπευτικές ιδιότητες του είναι παρόμοιες με αυτές του σκόρδου. Το γεγονός, όμως, ότι είναι πιο «αδύναμες» συγκριτικά με το σκόρδο, έχει ως αποτέλεσμα, το σχοινόπρασο να μην χρησιμοποιείται συχνά για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ωστόσο, οι ήπιες διεγερτικές, διουρητικές και αντισηπτικές δράσεις του, καθώς και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην σύνθεση των φύλλων του, παρέχουν στον οργανισμό μας πάρα πολλά οφέλη. Ορισμένα από τα πιο σπουδαία περιλαμβάνουν:

Σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος


Η υψηλή περιεκτικότητα του σε οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλυλο-σουλφιδίων, επιδρά ευεργετικά στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Παράλληλα, οι ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες του, μπορούν να εξαλείψουν ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων που ευθύνονται για τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος (π.χ. βακτήρια της σαλμονέλας). Τέλος, το σχοινόπρασο συμβάλλει στην άμεση απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών, γεγονός, που βοηθά στην διατήρηση της υγείας, τόσο του εντέρου, όσο και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος.

Ασπίδα προστασίας για την καρδιά


Η αλικίνη αποτελεί, ίσως, την πιο σημαντική οργανική ένωση που υπάρχει στη σύνθεση του σχοινόπρασου. Η συγκεκριμένη ουσία είναι άρρητα συνδεδεμένη με τα χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL), ενώ ο συνδυασμός της με την χημική σύσταση του καλίου, έχει την ικανότητα να μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, η κουερσετίνη (φλαβονοειδές) έχει την δυνατότητα να αποτρέπει την εναπόθεση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο, μια ασπίδα προστασίας ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών προσβολών.

Ισχυρό ανοσοποιητικό

Εκτός από τις οργανικές ενώσεις που αναφέραμε, το σχοινόπρασο περιέχει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C που υπάρχει στο φυτό, προάγει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και κολλαγόνου. Συστατικά, που είναι απαραίτητα για την δημιουργία νέων κυττάρων, αιμοφόρων αγγείων, ιστών και μυών.
Ισχυρά οστά

Άλλο ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο σχοινόπρασο και κάνει την διαφορά είναι η βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι αναγκαία, τόσο για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας, όσο και για την ακεραιότητα των οστών. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι καθώς μεγαλώνουμε η οστική μας πυκνότητα μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την προοδευτική αποδυνάμωση των οστών (οστεοπόρωση), αλλά και την πρόκληση φλεγμονής στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα). Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ δεν απαντάται σε πολλές τροφές, η τακτική κατανάλωση σχοινόπρασου χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας, καθώς τα υψηλά επίπεδα της, που «κρύβονται» στο βότανο, βοηθούν στην παραγωγή οστεοκαλσίνης, που είναι αρμόδια για την διατήρηση της οστικής μάζας.

Μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου


Τα τελευταία χρόνια, η κερκετίνη που υπάρχει σε όλα τα φυτά της οικογένειας των Άλλιον, άρα και στο σχοινόπρασο, ερευνάται εκτενώς, καθώς φαίνεται να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Αν και οι μελέτες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού έχει ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση διάφορων μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές δράσεις των βιταμινών, εκτός του ότι προλαμβάνουν αυτού του είδους τις δυσάρεστες καταστάσεις, συμβάλλουν και στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

Φυσικό αποτοξινωτικό


Το σχοινόπρασο είναι ένας θαυμάσιος τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμού. Οι ήπιες, αλλά αποτελεσματικές, διουρητικές ιδιότητες που έχει, βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες, τα άλατα και το λίπος, ενώ οι αντιβακτηριακές του δράσεις δημιουργούν ένα πέπλο προστασίας για τα όργανα, προστατεύοντας τα από οποιαδήποτε επικίνδυνη ουσία, που θα μπορούσε να τους προκαλέσει βλάβη.

Υγιή ανάπτυξη του εμβρύου


Όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μας, το φολικό οξύ διαδραματίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην υγιή εξέλιξη του εμβρύου, καθώς βοηθά τόσο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου όσο και στην κυτταρική διαίρεση και σύνθεση του DNA. Επίσης, αποτρέπει και τις γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του βρέφους. Δεδομένου, λοιπόν, ότι το σχοινόπρασο είναι κορυφαία πηγή βιταμίνης Β9, η κατανάλωση του κατά τη διάρκεια της κύησης θεωρείται ιδιαίτερα επωφελής, όχι μόνο για το έμβρυο, αλλά και για την μητέρα.
Άλλα οφέλη

Το σχοινόπρασο προσφέρει επίσης και τα ακόλουθα:


- Λαμπερή, νεανική και υγιή επιδερμίδα
- Επουλώνει άμεσα τις πληγές
- Ενυδατώνει το δέρμα
- Καταπολεμά την αυπνία
- Βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Επιλογή και αποθήκευση


Μπορείτε να προμηθευτείτε το σχοινόπρασο είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο, από τα οπωροπωλεία ή τα σούπερ μάρκετ της περιοχής σας. Επιλέξτε αυτά, που τα φύλλα τους έχουν ομοιόμορφη επιφάνεια και βαθύ πράσινο χρώμα. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, τοποθετήστε τα σε μία πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο. Τα αποξηραμένα φύλλα του σχοινόπρασου μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα αεροστεγές δοχείο και να φυλαχθούν σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Το σχοινόπρασο στην κουζίνα

Η λεπτή γεύση, καθώς και το φωτεινό πράσινο χρώμα που προσδίδει στις συνταγές, έχουν καταστήσει το σχοινόπρασο, όπως είπαμε και πριν, ως ένα από τα πιο πιο δημοφιλή και περιζήτητα συστατικά, που χρησιμοποιούνται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, ιδιαίτερα στην Γαλλική και την Μεσογειακή.

Στην Ταϊβάν, την Κίνα και την Ιαπωνία, τα φρέσκα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως άρτυμα σε σούπες και ζυμαρικά. Στην Ευρώπη, ως γαρνιτούρα σε ψητά κρέατα, ψάρια και πουρέδες, ενώ, προστίθεται σε σάντουιτς και κρύες σαλάτες. Επιπλέον, το σχοινόπρασο αποτελεί συστατικό σε πίτσες, ομελέτες και ροφήματα.

Για να καταναλώσετε το σχοινόπρασο θα πρέπει πρώτα να το πλύνετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Στην συνέχεια, να στεγνώνετε τα φύλλα του σε μία χαρτοπετσέτα και αφού τα κόψετε με προσοχή, να τα χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το λαχανικό, αφού κοπεί, χάνει γρήγορα τα θρεπτικά συστατικά του. Συνεπώς, είναι καλύτερα να προστίθεται φρέσκο, μετά το μαγείρεμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: votanonkipos.gr


ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,106,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,390,ΑΠΟΨΕΙΣ,1226,ΑΡΗΣ,173,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,543,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,745,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,116,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,188,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,317,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,35,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,30,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,633,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1310,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4445,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1383,ΕΛΛΑΔΑ,2572,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,314,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1003,ΕΣΕΙΣ,490,ΗΛΙΟΣ,102,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,241,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,56,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,96,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2085,ΚΥΠΡΟΣ,253,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,58,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,150,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,610,ΝΑΣΑ,475,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,600,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,8,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,432,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1590,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,599,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,264,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1192,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,298,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2035,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,152,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3621,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,175,ΣΕΛΗΝΗ,82,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,114,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1095,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,47,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1090,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,27,ΤΟΥΡΚΙΑ,417,ΥΓΕΙΑ,2168,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,81,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,690,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,51,LIFESTYLE,306,UFO,212,VIDEO,2900,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Σχοινόπρασο για δυνατή καρδιά και γερά οστά
Σχοινόπρασο για δυνατή καρδιά και γερά οστά
Το σχοινόπρασο είναι ένα μικροσκοπικό λαχανικό της οικογένειας Υακινθοειδών, που παρέχει στον άνθρωπο ένα ευρύ φάσμα χρήσεων και οφελών.
https://3.bp.blogspot.com/-Q1NPAPPii6k/W4mTFRgWZxI/AAAAAAABs4g/scbHqaX3MG4jWy3qdfajPTeG0JAoZr0_QCLcBGAs/s640/sxoinopraso-dynath-kardia-gera-osta.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-Q1NPAPPii6k/W4mTFRgWZxI/AAAAAAABs4g/scbHqaX3MG4jWy3qdfajPTeG0JAoZr0_QCLcBGAs/s72-c/sxoinopraso-dynath-kardia-gera-osta.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2018/08/sxoinopraso-dynath-kardia-gera-osta.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2018/08/sxoinopraso-dynath-kardia-gera-osta.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Προβολή όλων ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Table of Content