$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$hide=mobile$show=home

$hide=mobile$show=home

Τετραπλό «σοκ» για 6 εκατ. πολίτες το 2020

Τετραπλό «σοκ» για 6 εκατ. πολίτες το 2020


Τετραπλό χτύπημα, που θα σαρώσει 6 εκατ. φορολογουμένους και δανειολήπτες, αφήνει ως… δώρο στην επόμενη κυβέρνηση η σημερινή!

Από το 2020 είναι δρομολογημένες αποφάσεις οι οποίες θα επιδράσουν αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα κάθε ελληνικής οικογένειας, μειώνοντας τις μηνιαίες απολαβές αλλά και αυξάνοντας τις επιβαρύνσεις. Ακόμη και η έλευση μιας πλήρως φιλικής κυβέρνησης ως προς το επιχειρείν, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να απέχει σημαντικά από όλα όσα έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, τον λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες ως φορολογούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, άνεργοι και δανειολήπτες.

Ο τετραπλός συνδυασμός μείωσης συντάξεων, αφορολόγητου ορίου, τεκμηρίων και αυξημένων φόρων και τελών στην περιουσία αναμένεται να πλήξει περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους, 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, τουλάχιστον 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και 500.000 δανειολήπτες. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των αυξημένων τεκμηρίων, θα πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν και στην ουσία θα χάσουν και μια σειρά από προνόμια ως προς τις κοινωνικές παροχές.

Τα παραπάνω αποτελούν προσάρτημα και προαπαιτούμενα της συμφωνίας που συνήψε η κυβέρνηση με τους δανειστές για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους έως το 2031. Ουσιαστικά, το… τέλος των μνημονίων σηματοδοτεί την έναρξη ενός μαρτυρίου για εκατομμύρια πολίτες και το μόνο που μπορεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι να μειώσει μερικώς τις τεράστιες επιβαρύνσεις, που είναι προ των πυλών. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσει ένα επιθετικά αναπτυξιακό περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς από την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση.

Με δεδομένες τις επιβαρύνσεις λόγω αντικειμενικών αξιών και των τεκμηρίων, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να μείνουν ανέπαφες οι συντάξεις με την προσωπική διαφορά, αλλά ούτε και οι μισθοί μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Δηλαδή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μετάθεση της εφαρμογής των δύο μέτρων για το 2021. Όπως και να ’χει όμως, είναι δρομολογημένες αποφάσεις οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να ανατραπούν μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έχει πάρει παράταση για ένα έτος, λόγω επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων κυρίως μέσω των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι η δαπάνη για συντάξεις κινείται στο 16,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 10%, όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για να μην περικοπούν οι συντάξεις πρέπει να περιοριστεί δραστικά η δαπάνη λόγω εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου και ταυτόχρονα να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 80 δισ. ευρώ μέσα σε πολύ λίγο χρόνο! Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ η έλευση μιας νέας δεν θα έχει τον χρόνο να πραγματοποιήσει το… απίθανο.

Τέλος, η μείωση του αφορολόγητου ορίου μπορεί να συνοδευτεί, στην καλύτερη περίπτωση, από μια μικρή μείωση του φορολογικού συντελεστή, ώστε οι απώλειες να περιοριστούν σε έναν πολύ μικρό βαθμό. Το ίδιο και η μείωση των συντάξεων, που θα μπορούσε απλά να περιοριστεί σε ένα ποσοστό.

Ποιοι κινδυνεύουν με… σοκ!

Σχεδόν 8.500.000 οφειλέτες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή με την… πλάτη στον τοίχο και αναμένεται να υποστούν πολλαπλά σοκ από το 2020 και μετά, λόγω των αποφάσεων της σημερινής κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

1. Τουλάχιστον 1.700.000 φορολογούμενοι επί συνόλου 4.100.000 θα δουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να «ξαλαφρώνουν», καθώς η Εφορία θα προχωρήσει σε κατάσχεση χρηματικών ποσών, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ένα τεράστιο κοινωνικό σοκ, ενώ η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, θα προσθέσουν και άλλες… φουρνιές οφειλετών.

2. Σχεδόν 1.400.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά θα βρεθούν από το 2020 εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή, λόγω μείωσης των ποσών που λαμβάνουν. Ακόμη και αν υπάρξει μικρότερη μείωση από τα ποσοστά 2%-18%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν 20-250 ευρώ μηνιαίως, μέσα στην επόμενη τριετία.

3. Περίπου 2.500.000 μισθωτοί και 2.000.000 συνταξιούχοι θα δουν το 2020 να επιβαρύνονται με επιπλέον 660 ευρώ ετησίως, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Ακόμη και αυτοί που θα λάβουν αύξηση στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα δουν ότι θα χάσουν σχεδόν όλο το ποσό, λόγω αυξημένης παρακράτησης.

4. Ένας μεγάλος αριθμός από τους 1.000.000 άνεργους και τους 1.000.000 χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα πληρώσουν το 2020 φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν, καθώς θα πέσουν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

5. Τουλάχιστον 2.500.000 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών, θα δουν την περιουσία τους να… αυξάνεται για δεύτερη φορά την 1/1/2020! Συνεπώς, όλοι όσοι κατέχουν ακίνητα σε φθηνές και λαϊκές περιοχές θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα έξοδα για φόρους μεταβίβασης, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. ή για τέλη συμβολαίων.

6. Από την 1/1/2020 θα βρεθούν στο κενό όσοι προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη (σχεδόν 170.000) αλλά και περίπου 300.000, οι οποίοι βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής για πάνω από 90 ημέρες. Ο… διάδοχος νόμος του νόμου Κατσέλη θα εκπνεύσει στο τέλος του έτους και από την 1/1/2020 χιλιάδες δανειολήπτες θα υποστούν ένα πολυεπίπεδο σοκ, καθώς θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να χάσουν το ακίνητο που απέκτησαν με τραπεζική χρηματοδότηση.

Παράδειγμα 1ο

Έστω συνταξιούχος με σημερινές αποδοχές 1.100€, ο οποίος λόγω της προσωπικής διαφοράς θα χάσει έστω 10%, δηλαδή 110€ μηνιαίως. Οι απώλειες σε ετήσια βάση για το 2020 ανέρχονται σε 1.320€, ενώ αν υπάρξει και μείωση του αφορολόγητου ορίου θα χάσει επιπλέον 660€ 2020 λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου πρέπει να υπολογίσει επιπλέον απώλειες 660€ ή 55€ μηνιαίως. Συνολικά θα χάσει 1.980€ το 2020 και θα του… λείπουν τα επόμενα χρόνια έως το 2032. Αν ο συνταξιούχος του παραδείγματος κατοικεί σε λαϊκή συνοικία και καταγραφεί και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2020, τότε θα πληρώσει άμεσα υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, δημοτικό φόρο και δημοτικά τέλη, ενώ εξυπακούεται ότι θα είναι και αυξημένοι μελλοντικά οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικών παροχών, δωρεών και τα λοιπά έξοδα.

Παράδειγμα 2ο

Έστω ζευγάρι συνταξιούχων του Δημοσίου με μηνιαία σύνταξη 1.200€ που χάνουν λόγω προσωπικής διαφοράς το 15%, δηλαδή μηνιαίως 180€ ο καθένας ή 360€ μηνιαίως μαζί. Έτσι, το 2020 θα έχουν απώλειες μόνο από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς 4.320€. Αν μειωθεί και το αφορολόγητο όριο στα 5.685€, τότε θα χάσουν ο καθένας 660€ ή 1.320€ σαν ζευγάρι. Έτσι, σε έναν χρόνο θα έχουν υποστεί απώλειες 5.640€ λόγω μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου ορίου.

Παράδειγμα 3ο

Έστω ζευγάρι μισθωτών του ιδιωτικού τομέα με σημερινές ετήσιες αποδοχές 640€ έκαστος. Σήμερα είναι αφορολόγητοι για τους 14 μισθούς που λαμβάνουν (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας). Το 2020, με τη μείωση του αφορολόγητου, ο καθένας θα χάσει από 660€ ή 1.320€ ως ζευγάρι.

Παράδειγμα 4ο

Έστω ζευγάρι μισθωτού και άνεργου με ετήσιο εισόδημα 8.600€ για τον πρώτο και 4.900€ για τον δεύτερο ως επίδομα. Σήμερα και οι δύο είναι αφορολόγητοι. Από το 2020, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ο μισθωτός θα χάσει 650€ ετησίως. Αν το συγκεκριμένο ζευγάρι έχει ένα σπίτι 80 τ.μ. σε μέση περιοχή, ένα ακίνητο 75 τ.μ. στο χωριό και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών 15 ετών, τότε θα έχει τεκμαρτό εισόδημα από τα ακίνητα 7.000€, συν 2.500€ από το αυτοκίνητο και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα είναι 5.000€. Συνεπώς, το τεκμαρτό εισόδημα διαμορφώνεται στα 14.500€, ενώ το πραγματικό είναι 13.500€. Εκτός από την απώλεια λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου και αν έχουν καλύψει την ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, τότε για τα επιπλέον 1.000€ της διαφοράς ανάμεσα σε τεκμαρτό και πραγματικό εισόδημα, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 220€.

Παράδειγμα 5ο

Έστω οικογένεια με ένα παιδί και μοναδικό εισόδημα τα 650 ευρώ του εργαζόμενου συζύγου στον ιδιωτικό τομέα. Οι ετήσιες αποδοχές μαζί με τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας, διαμορφώνονται στα 9.200€. Σήμερα ο φόρος που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ποσό είναι 132€ και από την 1/1/2020 εκτοξεύεται στα 792€, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.685€ και επιπλέον επιβάρυνσης 660€. Αν η οικογένεια έχει ένα σπίτι 80 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών, συν τις δαπάνες διαβίωσης, τότε το τεκμαρτό εισόδημα διαμορφώνεται στα €11.200. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μισθωτός εκτός από τα 792€ της παρακράτησης θα έχει και επιπλέον φόρο 440€, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο κατά 2.000€ από το πραγματικό.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

toxrima.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,116,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,462,ΑΠΟΨΕΙΣ,1420,ΑΡΗΣ,175,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,553,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,761,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,124,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,204,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,444,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,46,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,652,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4729,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1522,ΕΛΛΑΔΑ,2657,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,319,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1035,ΕΣΕΙΣ,504,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,292,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,88,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,132,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2304,ΚΥΠΡΟΣ,264,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,153,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,619,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,649,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,11,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,441,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1724,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,618,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,273,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1241,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,305,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2188,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,155,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3895,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,181,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,139,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1139,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1137,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,533,ΥΓΕΙΑ,2318,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,90,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,58,LIFESTYLE,329,UFO,215,VIDEO,2963,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Τετραπλό «σοκ» για 6 εκατ. πολίτες το 2020
Τετραπλό «σοκ» για 6 εκατ. πολίτες το 2020
Τετραπλό «σοκ» για 6 εκατ. πολίτες το 2020
https://2.bp.blogspot.com/-Xo6V0WfLVBE/XIg_4c9feyI/AAAAAAABykQ/HdVDBypTvO4p0oGfb7r6YhPerTuooYrYgCLcBGAs/s640/tetraplo-sok-gia-6-ekat-polites-to-2020.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-Xo6V0WfLVBE/XIg_4c9feyI/AAAAAAABykQ/HdVDBypTvO4p0oGfb7r6YhPerTuooYrYgCLcBGAs/s72-c/tetraplo-sok-gia-6-ekat-polites-to-2020.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/03/tetraplo-sok-gia-6-ekat-polites-to-2020.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/03/tetraplo-sok-gia-6-ekat-polites-to-2020.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων