$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$show=home

Ιμάμογλου: "Μακάρι να μην γινόταν πόλεμος στην Κύπρο"

Ιμάμογλου: "Μακάρι να μην γινόταν πόλεμος στην Κύπρο"


“Μακάρι να μην γινόταν πόλεμος” στην Κύπρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο στην Τουρκία αυτή την στιγμή, προσθέτοντας ότι “πρέπει να διασφαλιστεί ειρήνη”.

Τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με τον όρο “να προστατεύονται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων”. Το ερώτημα που όλοι θέτουν τώρα στον δήμαρχο που κατάφερε να εκλέξει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια η τουρκική αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη, είναι αν θα επιδιώξει να γίνει Πρόεδρος της Τουρκίας. “Το μόνο που θέλω αυτή τη στιγμή είναι να είμαι επιτυχημένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης”, απάντησε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό τι θα πράξει στο μέλλον.

“Δεν είναι καθόλου σωστό ο άνθρωπος να κάνει σχέδια καριέρας από πολιτικής άποψης. Γιατί αυτός δεν είναι ένας οδικός χάρτης που μπορείτε να τον σχεδιάσετε μόνοι σας. Επομένως, πρώτα πρέπει να επιτελέσω αυτό το καθήκον του δημάρχου για το οποίο αποφάσισε ο λαός. Αργότερα, και πάλι ο λαός θα αποφασίσει. Έναν τέτοιο στόχο δεν τον βάζω σήμερα. Είναι αντίθετος με το πραγματικό πνεύμα της πολιτικής. Το μόνο που θέλω αυτή την στιγμή είναι να είμαι επιτυχημένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Δεσμοί με Ελλάδα

Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει δημιουργήσει και δεσμούς με την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της καταγωγής του από την Τραπεζούντα, αλλά και επειδή διετέλεσε δήμαρχος του Μπεϊλίκτουζου από όπου είχαν μεταναστεύει Έλληνες κατά την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών. “Στην Ελλάδα έκανα δύο ταξίδια, το ένα ως Δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζού. Ήρθαν οικογένειες που μετανάστευσαν από εδώ στο Μπεϊλίκντουζου στην Ελλάδα. Στο Μπεϊλίκτουζου υπήρχε ένα χωριό με το όνομα Ανάσσα, φυσικά τώρα έγινε περιφέρεια μέσα στην πόλη. Οι άνθρωποι εκείνου του χωριού ήρθαν να επισκεφθούν τα χώματα των προγόνων τους και εγώ ήμουν ο οικοδεσπότης. Για μένα ήταν μια πνευματική συνάντηση. Τελικά, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν και από την Ελλάδα οικογένειες που μετανάστευσαν στην Τουρκία. Υπάρχουν οικογένειες που μετανάστευσαν από την Θεσσαλονίκη εδώ. Εμείς τους φέραμε μαζί αυτούς. Και ο (Οικουμενικός Πατριάρχης) Βαρθολομαίος συμμετείχε σε αυτή την συνάντηση. Ήταν μια ωραία συνάντηση. Ευχάριστη. Μετά τους έδωσα τον λόγο μου και επισκέφθηκα τα Γιαννιτσά, εκεί που είχαν μεταναστεύσει οι οικογένειες που βρίσκονταν εδώ. Με φιλοξένησε ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Κι έτσι άρχισε ένας δεσμός μαζί τους. Πέρα από αυτό, φυσικά πήγα και εκεί που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, στην Θεσσαλονίκη. Και πάλι μαζί με την οικογένειά μου πήγα κοντά σε ένα μέρος στην Θεσσαλονίκη για διακοπές. Είμαστε γείτονες. Στην πραγματικότητα όλα μεταξύ μας είναι ίδια. Η κουζίνα μας, η μουσική μας είναι πολύ κοντά, η κουλτούρα μας είναι κοντά. Δηλαδή, αν πάτε, δεν αισθάνεστε ξένοι. Υπάρχουν δεσμοί. Δεσμοί που είναι ιστορικοί. Είναι πολύ αξιόλογοι για την ενδυνάμωση της φιλίας. Πιστεύω ότι τις σχέσεις που δημιουργήσαμε με αυτό τον τρόπο ο ελληνικός λαός τις ενστερνίστηκε και τις παρακολούθησε”, ανέφερε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Δεν μιλάω ελληνικά

Ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης μίλησε και για τον Πόντο της Τουρκίας. “Από τη Μαύρη Θάλασσα είναι οικογένειες που μετανάστευσαν στην Ελλάδα επίσης. Από παλιά μέχρι τώρα ασφαλώς παρακολουθώ από πολύ κοντά την παράδοση, την μουσική. Το να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη η ίδια κουλτούρα εκεί. Και μάλιστα είμαι από την Τραπεζούντα και υπάρχουν κάποια άτομα ενώσεων που έχουν δεσμούς με την Τραπεζούντα. Αυτά είναι ωραία πράγματα, διότι οι κουλτούρες είναι μόνιμες. Είναι πολύ πολύ αξιόλογο να αισθάνεσαι αυτή την κουλτούρα, που συνεχίζεται και στις δύο περιοχές. Η πολιτιστική αδελφοσύνη και αυτές οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι πλούτος για τις κοινωνίες. Ο “χορός” (το λέει ελληνικά) μου είναι ωραίος και έχουμε στιγμές με πολίτες της Ελλάδας που συναντηθήκαμε και κάνουν ωραίο ‘χορό’ (πάλι στα ελληνικά)”, ανέφερε.

Ωστόσο, αυτούς τους δεσμούς δεν τους ανακάλυψε από τα παιδικά του χρόνια, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ. “Όχι από τα παιδικά μου χρόνια ή εκεί που γεννήθηκα, αλλά αργότερα κατάλαβα ότι οι άνθρωποι που έχουν δεσμούς, που πηγαινοέρχονται, και αυτοί που πάνε εκεί και εκείνοι που έρχονται εδώ, οι πολιτιστικές συναντήσεις. Αυτά τα παρακολουθούσα από μακριά, αλλά σημαίνει ότι ως άνθρωποι της ίδιας περιοχής είναι αξιόλογο από συμβολικής άποψης το συναπάντημα του πολιτισμού και της μουσικής”, ανέφερε. Θυμάται όμως τα παιδικά του χρόνια: “Ήμουν ένα παιδί σε χωριό στην αγροτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με οικογένεια που ασχολείτο με την γεωργία. Κάναμε παραγωγή και καπνού και φουντουκιών, αλλά σπούδασα στην πόλη. Αυτό διασφάλισε τη δημιουργία των δεσμών μου με όλο το πνεύμα της Μαύρης Θάλασσας, τον αθλητισμό και τη μουσική της. Όντας από την Τραπεζούντα, είναι πολύ σημαντικός και ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Αυτός ο ενθουσιασμός που έδωσε η Μαύρη Θάλασσα επηρέασε και το πνεύμα μου μπορώ να πω. Πιστεύω ότι το ταλέντο μου να δημιουργώ σχέσεις με τους ανθρώπους εύκολα, πηγάζει από το ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε εκείνο το μέρος που είναι φυσικό”.

Πάντως, ο ίδιος δεν μιλάει ελληνικά ή αρχαία ελληνικά, όπως πολλές οικογένειες στην περιοχή του Πόντου, όπως μας αναφέρει. “Υπάρχουν χωριά και οικογένειες στην Μαύρη Θάλασσα που μιλούν ‘ρωμαίικα’. Αλλά το δικό μου χωριό ή η δική μου οικογένεια δεν μιλάει ‘ρωμαίικα’. Υπάρχει μια εθνοτική γλώσσα στην Μαύρη Θάλασσα και αυτή η εθνοτική γλώσσα ομιλείται ακόμη. Για παράδειγμα στην Τραπεζούντα υπάρχει σε κάποιες συνοικίες. Όχι όμως στο δικό μου χωριό, γι’ αυτό και δεν την ξέρω. Αν ήξερα, θα σας μιλούσα τώρα, αλλά δεν ξέρω”, ανέφερε, εξηγώντας ότι στην περιοχή “ομιλείται μια γλώσσα, δεν την λένε ακριβώς ελληνικά, την λένε ‘ρωμαίικα’ με την γλώσσα του λαού. Αλλά εμείς ως οικογένεια δεν την ξέρουμε”.

“Μακάρι να μην γινόταν πόλεμος”

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σπούδασε στην κατεχόμενη Κύπρο, ωστόσο δεν είχε δημιουργήσει τότε δεσμούς με τους Ε/κ, όπως αναφέρει στο ΚΥΠΕ.“Δεν είχαν δημιουργηθεί τέτοιοι δεσμοί. Ούτε είχα και την ευκαιρία άλλωστε να επισκεφθώ την ε/κ πλευρά. Αλλά προφανώς εκεί υπήρξαν κακές μνήμες. Εγώ ήμουν εκεί 3-4 χρόνια μετά την ίδρυση της ‘τδβκ’ -ψευδοκράτος- και τότε δημιουργήθηκε ο δεσμός μου με τον Ραούφ Ντενκτάς που τον είχα γνωρίσει. Αργότερα έκανα και το μνημείο με τον Ραούφ Ντενκτάς στον δήμο του Μπεϊλίκτουζου. “Ασφαλώς, μακάρι να μην γινόταν πόλεμος. Μακάρι να μην περνούσαν αυτά οι άνθρωποι. Εκεί είχα μιλήσει με τους ανθρώπους και μοιράστηκα τις σκέψεις τους. Στο τέλος πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη, διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα με λογικό τρόπο. Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι “συνομιλίες πρέπει να υπάρχουν ασφαλώς, αλλά με τον όρο να προστατεύονται τα δικαιώματα των κοινοτήτων. Και στις δύο πλευρές”.

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,105,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,389,ΑΠΟΨΕΙΣ,1226,ΑΡΗΣ,173,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,543,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,745,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,116,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,188,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,317,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,34,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,30,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,633,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1310,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4445,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1382,ΕΛΛΑΔΑ,2572,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,314,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1003,ΕΣΕΙΣ,490,ΗΛΙΟΣ,102,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,241,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,56,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,96,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2085,ΚΥΠΡΟΣ,253,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,58,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,150,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,610,ΝΑΣΑ,475,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,600,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,8,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,432,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1590,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,598,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,264,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1192,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,298,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2034,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,152,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3619,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,175,ΣΕΛΗΝΗ,82,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,114,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1095,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,47,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1090,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,27,ΤΟΥΡΚΙΑ,416,ΥΓΕΙΑ,2167,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,81,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,690,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,51,LIFESTYLE,306,UFO,212,VIDEO,2900,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Ιμάμογλου: "Μακάρι να μην γινόταν πόλεμος στην Κύπρο"
Ιμάμογλου: "Μακάρι να μην γινόταν πόλεμος στην Κύπρο"
Ιμάμογλου: "Μακάρι να μην γινόταν πόλεμος στην Κύπρο"
https://2.bp.blogspot.com/-E8R5MBW2Jfw/XLmzaCqa0NI/AAAAAAABzdA/mKzxQcPAVkMYhsyo5Z4guw0VRM_yxsY8wCLcBGAs/s640/imamoglou-quotmakari-na-min-ginotan-polemos-stin-kypro.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-E8R5MBW2Jfw/XLmzaCqa0NI/AAAAAAABzdA/mKzxQcPAVkMYhsyo5Z4guw0VRM_yxsY8wCLcBGAs/s72-c/imamoglou-quotmakari-na-min-ginotan-polemos-stin-kypro.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/04/imamoglou-quotmakari-na-min-ginotan-polemos-stin-kypro.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/04/imamoglou-quotmakari-na-min-ginotan-polemos-stin-kypro.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Προβολή όλων ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Table of Content