$type=sticky$count=4$cate=1$icon=1$show=home

Η γελοία ιστορία της δωρεάν εργασίας στην Ελλάδα

Η γελοία ιστορία της δωρεάν εργασίας στην Ελλάδα


Η ζωή είναι πικρή για τους young and fabulous εκπαιδευόμενους αυτής της χώρας.

H πρώτη φορά που πήγα σε συνέντευξη ως υποψήφια intern, ήταν για ένα από τα γνωστότερα αθηναϊκά free press. «Σε περίπτωση που σε επιλέξουμε, τα καθήκοντα σου θα είναι τα εξής: κάθε μέρα στις 11 το πρωί θα ανεβάζεις στο site ένα κείμενο τετρακοσίων τουλάχιστον λέξεων, στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας θα σου στέλνει η συντακτική ομάδα τα κείμενά της για ανέβασμα, παράλληλα θα πηγαίνεις στα γεγονότα που μας ενδιαφέρουν στην Αθήνα και τέλος θα τροφοδοτείς καθημερινά τα social media».

Το ύφος της αρχισυντάκτριας ήταν τόσο χαλαρό και φυσιολογικό όση ώρα μου πρότεινε να αναλάβω διευθύντρια του site αμισθί, που στην αρχή σκεφτόμουν ότι ήταν δικό μου λάθος που δεν δέχτηκα την πρόταση, εφόσον σε έξι μήνες θα μάθαινα τόσα πολλά, θα έμπαινα στη φάση και θα προετοιμαζόμουν πολύ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλον intern, διεκδικώντας μια καλύτερη επαγγελματική θέση στο μέλλον, όχι όμως στο ίδιο περιοδικό, καθότι το μόνιμο προσωπικό ήταν πολύ περιορισμένο και δεν υπήρχε για την ώρα θέση για επιπλέον συνεργάτη, όπως μου ξεκαθαρίστηκε από την αρχή.

Αμισθί πρακτική: Μπορεί να μην έχει λεφτά να βγάλει εισιτήριο για το μετρό, είναι όμως πολύ χαρούμενος …περιμένει εναγωνίως τη μέρα που θα του ανακοινωθεί η πρόσληψη του.

Προφανώς και έφυγα τρέχοντας, όπως ίσως να έκαναν και διάφοροι άλλοι που φιλοδοξούν σε μία καριέρα στον πολιτισμικό τομέα. Η κατάσταση όμως είναι τέτοια, που ακόμα και αν απορρίψει κανείς την θέση του άμισθου διευθυντή μιας multimedia πλατφόρμας, σύντομα θα βρεθεί να κάνει internship σε ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον, φτιάχνοντας τον καφέ κάποιου διευθυντή, ίσως αυτή τη φορά σε μία γκαλερί. Υπό τους όρους πάντα του καθημερινού οκτάωρου, ο intern βρίσκεται να εξασκεί τις δεξιότητες του στο press clipping, το word, το excel ή σε κάποια άλλη περισπούδαστη εφαρμογή του office.


Μπορεί να μην έχει λεφτά να βγάλει εισιτήριο για το μετρό, είναι όμως πολύ χαρούμενος διότι πλέον γνωρίζει όλη την εικαστική σκηνή της Αθήνας, διαπρέπει στον χώρο του και, σαν γνήσιο πουλέν, περιμένει εναγωνίως τη μέρα που θα του ανακοινωθεί η πρόσληψη του.

Ακόμα και όταν φτάνουν στη γκαλερί βιογραφικά προς πρακτική με τους υποψήφιους να έχουν πατήσει τα τριάντα, o εικοσάχρονος intern δεν θορυβείται καθώς πιστεύει πως στην ηλικία τους θα είναι τουλάχιστον gallery manager.

Μετά από λίγο καιρό, το άδειασμα ίσως έρθει με ένα mail – «Έχουμε βρει δύο άλλες κοπέλες, άλλα άμα θες μπορούμε να πάμε για καφέ». Πρόκειται για τον καφέ που τελικά ξυπνάει τον -όχι πια- intern και τον κάνει να δει την πραγματικότητα, ένα γενικό σύστημα εργοδοσίας που, προφασιζόμενο την κρίση, λειτουργεί με το να απομιζεί την ενέργεια και τις φιλοδοξίες ανθρώπων που απλά θέλουν να δουλέψουν.

Και αφού ο καθένας πλέον αναγκάζεται να δουλεύει αμισθί για έξι μήνες, είναι προφανές πως όταν ο χρόνος της πρακτικής παρέλθει, ο εργοδότης δεν θα επιλέξει να προσλάβει τον intern, αλλά θα προτιμήσει να περιλάβει τον επόμενο αμισθί υποψήφιο.

Και τι κάνει ο πρώην intern, όσο ο επόμενος βιώνει την εμπειρία της εικονικής εργασίας; Ξεκινά τη δεύτερη πρακτική, αφού δεν μπορεί να βρει δουλειά και φτάνει τριάντα χρονών να στέλνει το βιογραφικό του και να μην επιλέγεται πλέον ούτε για να δουλέψει δωρεάν, καθότι δεν ταιριάζει και στο ήθος της επιχείρησης να φαίνεται πως απασχολεί άνευ αποδοχών ανθρώπους με ηλικία που δεν μπορεί να καλυφθεί υπό το πρόσχημα της εκπαίδευσης.

Και το ζήτημα είναι ξεκάθαρο: όποιος έχει λεφτά μπορεί να κάνει όσα internships θέλει και όποιος δεν έχει μπορεί να ζητήσει την τύχη του αλλού.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που αρχίζει και τελειώνει με το We are now accepting CV’s for internships. Στην κορυφή της εκμετάλλευσης ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η online δημοσιογραφία, δηλαδή τα διάφορα ειδησεογραφικά website που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.


Πρόκειται για την επιφοίτηση που έρχεται κατά καιρούς σε διάφορα άτομα που ως επί το πλείστον στελέχωναν τον χώρο του ελληνικού lifestyle press και που, πλέον, πιστεύουν ότι αυτό που πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα είναι άλλο ένα ειδησεογραφικό site, διότι υπάρχουν σαράντα κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας που ακόμα δεν τους έχει πάρει συνέντευξη κανείς.

«Ετοιμάζουμε ένα νέο site που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχεις δει μέχρι τώρα και ψάχνουμε νέα ταλαντούχα παιδιά σαν εσένα να επανδρώσουν το δυναμικό. Θες να έρθεις μια μέρα από το γραφείο να τα πούμε;».

Και πας. Ακούγονται όλα ιδανικά. Τα κείμενά σου θα βρουν μια στέγη και εσύ το αναγνωστικό σου κοινό. Η περσόνα σου θα λάμψει, η τσέπη σου πάλι όχι. Ρωτάς πόσο θα πληρώνεσαι για κάθε κείμενο, αλλά η απάντηση είναι αφοπλιστική.

«Κοίτα, είμαστε low budget. H εποχή είναι πολύ δύσκολη, έχουμε ήδη μπει μέσα με το site, θα πρέπει πρώτα να διεκδικήσουμε κάποιες διαφημίσεις και όταν σταθεροποιηθεί αυτή η κατάσταση θα μπορέσουμε να κάνουμε λόγο για μισθό, αλλά αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και σε ένα χρόνο και -πίστεψε μας- είναι τόσα πολλά τα έξοδα που θα είσαι ο τελευταίος που θα πληρωθεί».

Kαι πάλι, η απόφαση εξαρτάται από τον ενδιαφερόμενο. Είτε θα αρπάξει την ευκαιρία και θα προσφέρει το απόσταγμα της σκέψης του δωρεάν, με την προοπτική να αποκτήσει αναγνωστικό κοινό και να κερδοσκοπήσει κάποιος άλλος εις βάρος του, είτε θα βολευτεί στην ανωνυμία του μέχρι να βρει κάποιον να του αγοράσει το κείμενο.


Όπως και με το internship, έτσι και εδώ, όσο προσπαθεί κανείς να αποφύγει αυτή την κατάσταση, πολλές φορές υποκύπτει. Διότι, ακόμα και αν δεν δεχτεί να δώσει το κείμενο του δωρεάν, θα βρεθούν διάφοροι άλλοι υποψήφιοι, πολλοί από τους οποίους θα πυροβολήσουν την κριτική σκέψη στο κεφάλι χωρίς να τους σταματήσει κανείς, από τη στιγμή που δεν κοστίζουν τίποτα.

Η αλήθεια είναι πικρή και οι young and fabulous αυτής της χώρας θα πρέπει να την έχουν κατά νου. Φαντάζει τρομερά άδικο, αλλά το έχει πει ακόμα και η Blair Waldorf όντας και η ίδια intern. «Φαίνεται πως το σύμπαν έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ με το να κάνει την πραγματοποίηση των ονείρων σου να μοιάζει με εφιάλτη».

vice.com, iforinterview.com

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,117,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,463,ΑΠΟΨΕΙΣ,1427,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,553,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,762,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,125,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,204,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,449,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,46,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,653,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4739,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1530,ΕΛΛΑΔΑ,2660,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,320,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1036,ΕΣΕΙΣ,504,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,293,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,90,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,132,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2312,ΚΥΠΡΟΣ,265,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,153,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,619,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,649,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,11,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,441,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1727,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,618,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,273,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1243,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,307,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2197,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,155,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3903,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,181,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,140,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1140,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1138,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,537,ΥΓΕΙΑ,2320,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,90,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,58,LIFESTYLE,330,UFO,215,VIDEO,2964,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Η γελοία ιστορία της δωρεάν εργασίας στην Ελλάδα
Η γελοία ιστορία της δωρεάν εργασίας στην Ελλάδα
Η γελοία ιστορία της δωρεάν εργασίας στην Ελλάδα
https://2.bp.blogspot.com/-eO-keMWmfyc/XN_k4dC-i1I/AAAAAAAB0Cw/jYqoVulNNM4MGHIqCwYsuY4QSkSZQlOFQCLcBGAs/s640/h-geloia-istoria-ths-dwrean-ergasias-sthn-ellada.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-eO-keMWmfyc/XN_k4dC-i1I/AAAAAAAB0Cw/jYqoVulNNM4MGHIqCwYsuY4QSkSZQlOFQCLcBGAs/s72-c/h-geloia-istoria-ths-dwrean-ergasias-sthn-ellada.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/05/h-geloia-istoria-ths-dwrean-ergasias-sthn-ellada.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/05/h-geloia-istoria-ths-dwrean-ergasias-sthn-ellada.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων