$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Το σχέδιο των Βορειοηπειρωτών για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους από τον Ράμα

Το σχέδιο των Βορειοηπειρωτών για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους από τον Ράμα


Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ξεκινά διεθνή εκστρατεία για την ανάκτηση των περιουσιών που αποπειράται να αφαιρέσει η κυβέρνηση Ράμα. Κρίσιμο στοιχείο για την κατοχύρωση, η χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας

Εγώ… στη γη μου»! Με αυτό το σύνθημα εγκαινιάζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία την εκστρατεία κατά της εθνοκάθαρσης, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ράμα σε βάρος των χριστιανών Ελλήνων στη Βόρειο Ηπειρο. Η ακραία συμπεριφορά του Ράμα ενεργοποίησε τους μηχανισμούς αντίστασης της μειονότητας και αφύπνισε την Αθήνα, ιδίως μετά την άνανδρη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Το σχέδιο ανάκτησης των περιουσιών έχει ήδη μπει μπροστά» λένε μειονοτικά στελέχη, με πρώτο σταθμό τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία που έχουν προκηρυχθεί για τον Ιούνιο. Η καταγραφή ικανοποιητικών αποτελεσμάτων στους δήμους που διατηρούν ακόμα την ελληνικότητά τους κρίνεται σημαντική.

Η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση. Η προσπάθεια (νομική και επικοινωνιακή) έχει ξεκινήσει με την καθοδήγηση της ηγεσίας της μειονότητας και της μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοια και στοχεύει ώστε το ιδιοκτησιακό καθεστώς γης να βρεθεί και πάλι στην κατάσταση «status quo ante», και αφορά:

■ την ουσιαστική και οριστική ανάκτηση των περιουσιών των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας και των νοτιότερων μειονοτικών περιοχών έναντι του αλβανικού κράτους, με τη χορήγηση νόμιμων τίτλων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

■ τη συστηματική ενημέρωση των Βορειοηπειρωτών για τις νομικές πτυχές της προσπάθειας διάσωσης των περιουσιών, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς γης στην Αλβανία είναι «τριτοκοσμικό», λόγω της μακράς κομμουνιστικής περιόδου της χώρας και της απουσίας τίτλων ιδιοκτησίας σε όλο το εύρος της μειονοτικής γης.

■ την ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας από τη σημερινή κυβέρνηση της Αλβανίας (και τις προηγούμενες) και για τις πραγματικές προθέσεις του αλβανικού κράτους, που ουσιαστικά είναι η υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων και η απόδοσή τους σε «αλλοεθνείς-αλλόθρησκους φίλους του Ράμα», σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Ομόνοιας.

Η καμπάνια αφορά και τη νέα παρελκυστική στάση της αλβανικής κυβέρνησης, που ναι μεν έκανε πίσω ανακαλώντας τις αντιμειονοτικές αποφάσεις, μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά σαφώς ετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη επίθεση, μετά την όποια καταγραφή των περιουσιών… Σύμφωνα με στελέχη της Ομόνοιας, ακριβώς επειδή ουδέποτε υπήρξαν τίτλοι ιδιοκτησίας, από την αρχή της βεβιασμένης δημιουργίας του τεχνητού αλβανικού κράτους (στο οποίο συμπεριελήφθησαν και ξένα προς το αλβανικό στοιχείο ελληνικά εδάφη), ο Ράμα καιροφυλακτεί να παρέμβει την επόμενη κιόλας μέρα της καταγραφής αρπάζοντας τις εκτάσεις για τις οποίες είναι δύσκολο να αποδειχθεί ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και αυτό το γνωρίζει και η Αθήνα.

Η κοροϊδία έγκειται στο γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση απλώς ανέστειλε την Υπουργική Απόφαση 708 (ΥΑ708) με την οποία η παραλιακή μειονοτική γη στη Χειμάρρα περνούσε στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού (στην περίπτωση της Χειμάρρας θα μπορούσε να αποκαλείται και… υπουργείο «Τουρκισμού»), δήθεν για να αξιοποιηθεί τουριστικά.

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση, που εξεδόθη μετά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, προτού η γη περάσει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού, όπως προέβλεπε η ΥΑ708, δόθηκε το δικαίωμα στους κατοίκους να εγγράψουν τη γη τους στο αλβανικό υποθηκοφυλακείο, και όποια τμήματα απομείνουν χωρίς ιδιοκτήτη τότε θα περάσουν στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού.

Ετσι όσοι έχουν τίτλους σε αυτή την περιοχή θα έχουν την ευκαιρία να τους εγγράψουν, ενώ όσοι δεν είχαν πάρει τίτλο, αλλά είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία, θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν.Ομως στην αλβανική περίπτωση η γη, ιδίως στις μειονοτικές περιοχές, ήταν τριών κατηγοριών: α) ατομική, β) κοινοτική (κολλεκτιβική) και γ) εκκλησιαστική. Και στις τρεις κατηγορίες δεν υπάρχουν σαφείς, ει μη μόνον «εθιμικοί» τίτλοι.

Η προσπάθεια συνεπώς επικεντρώνεται σε τέσσερις δράσεις:

■ Αναστολή όλων των διατάξεων που αφαιρούν ουσιαστικά τη γη από τους προαιώνιους ιδιοκτήτες της.
■ Απόδοση πραγματικών τίτλων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά την καταγραφή της γης.
■ Διατήρηση ακέραιας της εκκλησιαστικής γης που ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί να αποδειχθεί από τα κιτάπια των ιερών μονών και αποτυπώνεται σε εκκλησιαστικά έγγραφα…
■ Επαναφορά και παραμονή της κοινοτικής γης στους δήμους και στις κοινότητες, όπως ήταν διαχρονικά. Οι κοινότητες καλούνται να τη διαχειριστούν προς όφελος των μελών των κοινοτήτων και μόνον, ακόμα και αν πρόκειται να αξιοποιηθούν τουριστικά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το μέχρι σήμερα εθιμικό καθεστώς γης, σε έναν αγρό που ανήκει σε Ελληνα κάτοικο της Χειμάρρας μπορεί να λειτουργεί πηγή νερού (πηγάδι ύδρευσης), που όμως δεν του ανήκει αλλά ανήκει στην κοινότητα…

Καταγγελία στον ΟΗΕ για να δικαιωθούν

Πρόκειται για «καθολική καμπάνια» λένε τα μειονοτικά στελέχη, καθώς τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο. Τόσο το νομοθέτημα όσο και η Κυβερνητική Υπουργική Απόφαση, που ανακλήθηκαν προσωρινά μετά τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας, αξιολογήθηκαν ως προσπάθεια της κυβέρνησης Ράμα να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στη μειονότητα, αποξενώνοντας «ανθρώπους από γη». Δηλαδή αυτό που επεδίωξαν αλλά δεν πέτυχαν οι προηγούμενες αλβανικές κυβερνήσεις μετά την κομμουνιστική περίοδο των Χότζα – Αλία «το έβαλε μπροστά» η κυβέρνηση Ράμα.

Η εκστρατεία ξεκίνησε ουσιαστικά στα τέλη του προηγούμενου έτους, όταν είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης Ράμα. Ο νέος πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του παραρτήματος Τιράνων Βαγγέλη Σταύρου μετέβη στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, αμέσως μετά τη δημοσίευση της ανθελληνικής Υπουργικής Διάταξης, παραδίδοντας κείμενο-έκθεση της οργάνωσης στο φόρουμ UPR (Universal Periodic Review) του ΟΗΕ για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το φόρουμ εξειδικεύει παρεμβάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο και στις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΗΕ, ως προς τον σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων.

Οπως αναφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης, «οι άνθρωποι αν χάσουν τη γη τους θα φύγουν… και αυτός είναι ο τελικός στόχος της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων αλβανικών κυβερνήσεων». Η μειονότητα διαθέτει «ντοκουμέντα» με παλαιότερες προκλητικές δηλώσεις του Ράμα σε ανύποπτο χρόνο, στις οποίες αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του απέναντι στη γηγενή εθνική ελληνκή μειονότητα της Αλβανίας.

hellas-now.com

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,119,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,474,ΑΠΟΨΕΙΣ,1457,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,556,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,765,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,125,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,208,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,477,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,655,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4776,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1556,ΕΛΛΑΔΑ,2669,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,321,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1043,ΕΣΕΙΣ,508,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,302,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,92,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,136,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2354,ΚΥΠΡΟΣ,266,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,621,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1750,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1247,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,308,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2238,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,156,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3940,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,185,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,147,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1142,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1142,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,563,ΥΓΕΙΑ,2338,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,91,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,331,UFO,216,VIDEO,2971,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Το σχέδιο των Βορειοηπειρωτών για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους από τον Ράμα
Το σχέδιο των Βορειοηπειρωτών για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους από τον Ράμα
Το σχέδιο των Βορειοηπειρωτών για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους από τον Ράμα
https://3.bp.blogspot.com/-78ppLlcWt7M/XMi9HnZWipI/AAAAAAABzwY/ZToz2Q9CMxIQbq_1GxlWMatrMQXt0NYmgCLcBGAs/s640/to-schedio-ton-voreioipeiroton-gia-na-paroyn-pis.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-78ppLlcWt7M/XMi9HnZWipI/AAAAAAABzwY/ZToz2Q9CMxIQbq_1GxlWMatrMQXt0NYmgCLcBGAs/s72-c/to-schedio-ton-voreioipeiroton-gia-na-paroyn-pis.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/05/to-schedio-ton-voreioipeiroton-gia-na-paroyn-pis.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/05/to-schedio-ton-voreioipeiroton-gia-na-paroyn-pis.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων