$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$hide=mobile$show=home

Το Tελ Αβίβ «κόβει» τη φόρα της Άγκυρας

Το Tελ Αβίβ «κόβει» τη φόρα της Άγκυρας


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ και πριν λίγα 24ωρα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Η ισραηλινή εταιρεία δορυφορικής απεικόνισης ImageSat International (iSi), φωτογράφισε το τουρκικό γεωτρύπανο FATIH .Την στιγμή της λήψης το FATIH είναι περίπου 50 μίλια δυτικά της Κύπρου.


Όπως είναι λογικό, δεν πρόκειται για μια τυχαία κίνηση από το Τελ Αβίβ. Όπως δεν είναι τυχαία και η στήριξη του Μακρόν προς την Κυπριακή Δημκρατία, καθώς το γαλλικό ΠΝ, αναλαμβάνει εμμέσως την προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η είσοδος των Total (Γαλλία) – Eni (Ιταλία) στο «ορφανό» θαλάσσιο οικόπεδο 7 δεν έχει να κάνει μόνο με τις διπλωματικές κινήσεις Βρυξελλών – Λευκωσίας για άμυνα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Ανοίγει έναν ανταγωνισμό για την αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που βρέθηκαν ή πρόκειται να ανακαλυφθούν μέσα από νευραλγικής σημασίας υποδομές αποθήκευσης και αγωγούς.

Ενα κοίτασμα, όσο μεγάλο κι αν είναι, για να αποκτήσει αξία θα πρέπει να βρει αγοραστές, όπως εξηγούν αναλυτές. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ, το οποίο αν κι έχει αποθέματα φυσικού αερίου 20 – 22 τρισ. κυβικών ποδιών εντούτοις δεν έχει βρεθεί τρόπος εκμετάλλευσής του.

Τα 13 θαλάσσια οικόπεδα που συνθέτουν την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται κοντ, και κάποια εξ αυτών αδειοδοτημένα, όπως τα 9, 12, 11 και 10 γειτνιάζουν με τις μεγάλες ανακαλύψεις του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ με αποθέματα 30 τρισ. κ.π. στην Αίγυπτο και εκείνα των Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Ισραήλ. Από τα 13 τεμάχια τα οκτώ έχουν παραχωρηθεί από τη Λευκωσία. Στα έξι εξ αυτών έχει κυρίαρχη παρουσία η ιταλική Eni, η οποία κι έφερε στο φως το Ζορ.

Η Eni διαθέτει τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης των οικοπέδων 3, 2 και 9 με εταίρο την κορεάτικη KoGas, το 8 μόνη της και τα 6 και 11 με τη γαλλική Total. Το 10 έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil (ΗΠΑ) – Qatar Petroleum (Κατάρ) και το 12 στην κοινοπραξία Noble Energy (ΗΠΑ) – Shell (ολλανδοβρετανική) – Delek (Ισραήλ).

Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έχουν γίνει στην κυπριακή ΑΟΖ είναι στο οικόπεδο 10 με τη γεώτρηση «Γλαύκος 1» από τις ExxonMobil – Qatar Petroleum και με πρώτες εκτιμήσεις ότι τα αποθέματα κυμαίνονται από 5 έως 8 τρισ. κ.π. Αλλη ανακάλυψη είναι στο τεμάχιο 6 των Total – Eni με τη γεώτρηση «Καλυψώ». Επίσημες ανακοινώσεις αποθεμάτων δεν έχουν γίνει. Ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσότητες 3 έως 5 τρισ. κ.π. Η πιο παλιά γεώτρηση είναι η «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 των Noble – Shell – Delek. Οι δυνητικοί πόροι είναι της τάξης των 4 – 4,5 τρισ. κ.π.

Τερματικός σταθμός

Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό, προκειμένου να εξάγει τις ποσότητες. Για να χτιστεί και να είναι βιώσιμη η επένδυση απαιτούνται ποσότητες της τάξης των 12 – 15 τρισ. κ.π. Και αυτές δεν υπάρχουν σε μία παραχώρηση. Αρα θα πρέπει να αθροιστούν. Κάτι, που όπως ερμηνεύουν αναλυτές, είναι δύσκολο να γίνει με συμμαχίες μεταξύ των προαναφερόμενων κοινοπραξιών.

Κι αυτό καθώς ήδη η Eni είναι μέτοχος σε αντίστοιχο σταθμό LNG στην Νταμιέτα της Αιγύπτου, ενώ και η Shell έχει μερίδιο στον έτερο σταθμό LNG της αφρικανικής χώρας, στο Ιντκου. Τον σταθμό LNG στο Βασιλικό ανακίνησε η ExxonMobil, η οποία αναζητά εγκατάσταση αφού βγάλει τα κοιτάσματα του «Γλαύκου» σε περίπου μία πενταετία. Συνεπώς η ExxonMobil για αυτό προχώρησε στη διεκδίκηση νέου θαλάσσιου οικοπέδου σε γύρο παραχωρήσεων στο Ισραήλ. Οσον αφορά τις ποσότητες της «Αφροδίτης», όλα δείχνουν ότι θα αποθηκευτούν στο Ιντκου.

Η συμφωνία Total – Eni περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την από κοινού ανάληψη του αδιάθετου θαλάσσιου οικοπέδου 7. Αυτό εκτιμάται, σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, πως κρύβει μεγαλύτερα αποθέματα σε σχέση με ότι έχει βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ έως σήμερα.

Κι επιπλέον θα αποτελέσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση της Καλυψούς στο οικόπεδο «6». Πέραν αυτής της συμφωνίας οι δύο εταιρίες, λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να συνασπιστούν και σε παραχωρήσεις της Eni, στα τεμάχια «2»,»3» και «9» και ίσως και το «8». Διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας δεν αποκλείουν ότι αν η Άγκυρα επιμείνει στις προκλητικές της διαθέσεις τότε θα διαθέσει εκτός από το «ορφανό» οικόπεδο 7 και άλλα μη αδειοδοτημένα.

oparlapipas.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,116,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,462,ΑΠΟΨΕΙΣ,1418,ΑΡΗΣ,175,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,553,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,760,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,124,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,204,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,442,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,45,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,652,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4724,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1520,ΕΛΛΑΔΑ,2657,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,319,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1035,ΕΣΕΙΣ,504,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,290,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,87,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,131,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2299,ΚΥΠΡΟΣ,264,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,152,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,619,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,649,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,11,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,441,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1723,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,616,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,273,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1240,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,305,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2184,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,155,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3893,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,181,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,138,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1139,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1137,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,530,ΥΓΕΙΑ,2315,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,90,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,58,LIFESTYLE,329,UFO,215,VIDEO,2963,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Το Tελ Αβίβ «κόβει» τη φόρα της Άγκυρας
Το Tελ Αβίβ «κόβει» τη φόρα της Άγκυρας
Το Tελ Αβίβ «κόβει» τη φόρα της Άγκυρας
https://3.bp.blogspot.com/-771jT-N2IxI/XOGyZ-WawFI/AAAAAAAB0GM/_Re_hgoPq5wxkqy2gSI29NRoy6yIQo9EwCLcBGAs/s640/to-tel-abib-kobei-th-fora-ths-agkyras.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-771jT-N2IxI/XOGyZ-WawFI/AAAAAAAB0GM/_Re_hgoPq5wxkqy2gSI29NRoy6yIQo9EwCLcBGAs/s72-c/to-tel-abib-kobei-th-fora-ths-agkyras.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/05/to-tel-abib-kobei-th-fora-ths-agkyras.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/05/to-tel-abib-kobei-th-fora-ths-agkyras.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων