$type=sticky$count=4$cate=1$icon=1$show=home

Δρούγος: Ιδιαίτερη ανησυχία για εκδήλωση θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Δρούγος: Ιδιαίτερη ανησυχία για εκδήλωση θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.


Τεράστια προβλήματα και ευρύτεροι προβληματισμοί. Η Τουρκία "ανεβάζει" τη θερμοκρασία στην κυπριακή ΑΟΖ - Πώς αποκωδικοποιούνται οι κινήσεις Ερντογάν...Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής.

Η κατάσταση μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στο γεωγραφικό τόξο από την Μαρμαρίδα(έναντι Δωδεκανήσου ) μέχρι την Αττάλεια (έναντι Κύπρου) στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο θα είναι ιδιαίτερα προβληματική,ασταθής, κρίσιμη και η πιθανότητα να έχουμε θερμό επεισόδιο ή και επεισόδια είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σε αυτό συγκλίνουν πολλές πληροφορίες μου από ξένες πηγές σε Αθήνα και εξωτερικό, ενώ η έξοδος του δευτέρου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας(Γιαβούζ) στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αυξήσει και κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση. Ας μην λησμονούμε ότι η Λευκωσία δεν έχει τα υπολογίσιμα ενεργά στρατιωτικά αεροναυτικά μέσα να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις, ενώ η Άγκυρα δεν εκλαμβάνει σοβαρά τις όποιες πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις της Κυπριακής κυβέρνησης .

Η στρατιωτικοποίηση της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν εμφανέστατη μέσω των δύο υπολογίσιμων Τουρκικών διακλαδικών(κυρίως ναυτικών) ασκήσεων "Γαλάζια Πατρίδα" και 'Θαλασσόλυκος 2019', μέσα από τις οποίες οι Τούρκοι ναύαρχοι επεξεργάστηκαν διάφορες "επιλογέ"ς στις περιοχές του συμπλέγματος του Καστελόριζου/Στρογγύλης , στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της επαρχίας Πάφου (μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ), αλλά και σε περιοχές όπως στο θαλάσσιο χώρο της Καρπασίας και του Κόλπου της Αμμοχώστου.

Η στρατιωτικοποιήση της ενέργειας μέσω των προκλητικών κινήσεων (ειδικά μέσω του αναβαθμισμένου Τουρκικού Ναυτικού), δυστυχώς αφήνει την Κύπρο σε πολλή δύσκολη θέση, λόγω του ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί από άλλα κράτη, αφού οι όποιες συμφωνίες με αυτά δεν καλύπτουν τους κρίσιμους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Η Άγκυρα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου προωθεί την δημιουργία νέων "δεδομένων" , για τα οποία δεν είμαι βέβαιος, αν επαρκώς Αθήνα και Λευκωσία τα έχουν κατανοήσει..Πέραν των ναυτικών της δυνάμεων η Τουρκία έχει ενισχύσει πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις επίλεκτες μονάδεις της στην Μούγκλα, στο Ακσάζ, στο Κας και στην Αττάλεια , ενώ εργαλειοποιεί στοιχεία από πολεμικές και μη επιχειρήσεις της σε άλλα ενεργά -περιμετρικά μέτωπα.

Σημειώνω και τις παρατεταμένες χρονικά ψυχολογικές επιχειρήσεις σε βάρος μας..Επειδή έχει αρκετά μέτωπα ανοικτά με τους Αμερικανούς, τους Κούρδους, τους Γκιουλενιστές , το Συριακό ,καθώς και ορισμένες εκλογικής και οικονομικής φύσης δυσκολίες η συμπεριφορά της δεν μπορεί να προκαθοριστεί και ας παραμείνουμε σε ετοιμότητα..Γενικώς κάνω λόγο για 3-4 μήνες χρονικά με έντονες και δύσκολες καταστάσεις...Η Λευκωσία όταν άρχισε τις ενέργειες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ πριν χρόνια θα έπρεπε να είχε παράλληλα λάβει και ενδυναμώσει μέτρα αποτροπής και άμυνας, και μάλιστα με πολύ "έξυπνα μέσα".. Επειδή έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού η Άγκυρα θα ρισκάρει....

1)Πολλοί είχαν σπεύσει να επικροτήσουν και να υποστηρίξουν την κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ανακηρύξει ΑΟΖ προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο της.

2) Οι γειτονικές χώρες (Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος, Συρία), έσπευσαν να αναγνωρίσουν την κίνηση αυτή της Κύπρου, θεωρώντας ότι μ αυτό τον τρόπο (νομικά) ότι εξασφαλίζουν την δική τους ΑΟΖ.

3) Το σίγουρο όμως είναι ότι, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν και την ανάλογη στρατιωτική ισχύ για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους εντός των δικών τους ΑΟΖ, σε σχέση με την Κύπρο που μάλλον ανάποδα το ξεκίνησε.

 4) Χωρίς ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις να προστατεύουν ή και να αποτρέπουν τον όποιο επιβουλέα, η υπόθεση της ΑΟΖ θα πάει χαμένη.

 5) Η χώρα μας όσο πρόθυμη κι αν είναι για να στηρίξει και να βοηθήσει την Κύπρο, δεν θα μπορεί δυνητικά να το κάνει, μιας και η ένταση στο Αιγαίο ανεβαίνει καθημερινά και ενδεχομένως να χρειαστεί όλες τις δυνάμεις της για την αποτροπή τετελεσμένων.

 6) Προφανώς η Κύπρος όταν σχεδίαζε την ανακήρυξη της ΑΟΖ, να μην έλαβε υπόψη της, τα θέματα ασφαλείας, προστασίας και αποτροπής, εκτός κι αν έχει ήδη προνοήσει μέσω της μυστικής διπλωματίας.

7) Προς το παρόν όμως βλέπουμε τον «Πορθητή» να κινείται ανενόχλητος μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, την Τουρκία να εκτοξεύει απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις απαιτώντας συνδιαχείριση των κοιτασμάτων και ισοκατανομή τους με το ψευδοκράτος.

 8) Πως θα απαντήσει η Κύπρος εάν η Τουρκία «τρυπήσει» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Αναφορικά με τα όσα ανέφερε σε άρθρο του ο Κ.Σημίτης και στο Αιαγίο έχουμε πολλά προβλήματα,αν και συγκριτικά με το 1996 από πλευράς ετοιμότητας μονάδων σε μικρονησίδες-βραχονησίδες βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση.

Οι πιο επίφοβες περιοχές είναι το σύμπλεγμα των Οινουσσών στην Χίο καθώς και η ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου..  Το τελευταίο το συσχετίζουν με κινήσεις τους προς Κύπρο, Κρήτη αλλά και προς Λιβύη-Αίγυπτο.. Επειδή έχουν πάγιες στρατηγικές επιδιώξεις και κινούνται με ανατολιτικούς τρόπους θα προσδιορίσουν τις κινήσεις τους ανάλογα. Πέραν της όποιας πολιτικής κατάστασης στην χώρα μας(σταθερή ή ασταθής) , έχουν κατα΄ νου διάφορες 'γκριζοποιήσεις" ως και επιλεκτικές αναθεωρητικές καταστάσεις. Γνωρίζουν να εκμεταλλεύονται τοπικές και διευρυμένες αδυναμίες, ενώ είναι καλό να παρακολουθούμε τις διάφορες περιφερειακές και άλλες διεθνείς εξελίξεις λόγω πιθανών παραπλανητικών ενεργειών τους

Πρέπει να προχωρήσουμε σε ενισχυμένη συλλογή αναβαθμισμένων ως και αξιόπιστων πληροφοριών και να προσέχουμε τις όποιες μεταναστευτικές κινήσεις για να μην αιφνιδιαστούμε..Δεν είμαι ικανοποιημένος μέχρι τώρα από πλευράς πληροφοριών ως και αναλύσεων..

corfiatiko.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,117,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,464,ΑΠΟΨΕΙΣ,1427,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,553,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,762,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,125,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,204,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,450,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,46,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,653,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4739,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1531,ΕΛΛΑΔΑ,2662,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,320,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1036,ΕΣΕΙΣ,504,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,293,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,90,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,132,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2312,ΚΥΠΡΟΣ,265,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,153,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,619,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,649,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,11,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,441,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1728,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,618,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,273,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1243,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,307,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2198,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,156,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3903,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,181,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,141,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1140,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1138,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,537,ΥΓΕΙΑ,2320,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,90,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,58,LIFESTYLE,330,UFO,215,VIDEO,2964,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Δρούγος: Ιδιαίτερη ανησυχία για εκδήλωση θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.
Δρούγος: Ιδιαίτερη ανησυχία για εκδήλωση θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.
Δρούγος: Ιδιαίτερη ανησυχία για εκδήλωση θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.
https://1.bp.blogspot.com/-UOdDQpyDKI4/XQFmfdukbbI/AAAAAAAB0q8/Me3-TN2auYorAksiOe3NcLB-h9lycQ1wQCLcBGAs/s640/drougos-idiaiterh-anhsyxia-gia-ekdhlwsh-thermou-epeisodiou-compressed.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-UOdDQpyDKI4/XQFmfdukbbI/AAAAAAAB0q8/Me3-TN2auYorAksiOe3NcLB-h9lycQ1wQCLcBGAs/s72-c/drougos-idiaiterh-anhsyxia-gia-ekdhlwsh-thermou-epeisodiou-compressed.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/06/drougos-idiaiterh-anhsyxia-gia-ekdhlwsh-thermou-epeisodiou.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/06/drougos-idiaiterh-anhsyxia-gia-ekdhlwsh-thermou-epeisodiou.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων