$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Ο Μπολσονάρο καταστρέφει τον Αμαζόνιο

Ο Μπολσονάρο καταστρέφει τον Αμαζόνιο


Τον περασμένο Νοέμβριο όταν οι κάλπες στη Βραζιλία ανέδειξαν τον Ζαϊρ Μπολσονάρο νέο πρόεδρο της χώρας οι ανησυχίες δεν περιορίστηκαν μόνο σε θέματα ακροδεξιάς ρητορικής και αυταρχισμού. Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο προειδοποιούσαν για εχθρικές προς το περιβάλλον πολιτικές, με πρώτο θύμα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Δυστυχώς η ανησυχία αυτή επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο.

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου που είναι εντός των συνόρων της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 88% τον Ιούνιο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2018 ενώ η αυξητική αυτή τάση παρατηρείται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας, η αποψίλωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη μας έφτασε τα 920τ.χ.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, αυτή η αύξηση τον Ιούνιο δεν είναι κάτι τυχαίο αλλά εκτιμάται πως στα τέλη Ιουλίου και σε επίπεδο έτους (Ιούλιος 2018-Ιούλιος 2019) η έκταση που θα έχει αποψιλωθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με την προηγούμενο έτος.

Μόνο τους τελευταίους 11 μήνες η έκταση που έχει αποψιλωθεί έφτασε τα 4565τ.χ κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 15%.

Περιβαλλοντολόγοι έχουν εδώ και καιρό σημάνει συναγερμό, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Μπολσονάρο έχει «αναπτυξιακά σχέδια» για περιοχές του Αμαζονίου ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα κριτικός προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους κόβουν δέντρα. Αυτή η ρητορική μάλιστα, όπως τονίζουν, ενθαρρύνει την αυθαίρετη αποψίλωση αφού η παράνομη δραστηριότητα φαίνεται να έχει ανοχή του προέδρου της χώρας.

Παράλληλα πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν τους ισχυρούς δεσμούς του προέδρου με συγκεκριμένα λόμπι, αγροτικά και βιομηχανικά.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τον Μπολσονάρο» σχολιάζει ο Πάουλο Μπαρέτο ερευνητής της βραζιλιάνικης ΜΚΟ, Imazon.

Στο μεταξύ η αύξηση του ρυθμού αποψίλωσης έρχεται τη στιγμή που αυξάνουν οι πιέσεις προς τη Βραζιλία για τη λήψη μέτρων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος βάσει και των όρων της συμφωνίας περί ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Φαίνεται όμως πως παρά τις πιέσεις η κατάσταση είναι όλο και πιο ανεξέλεγκτη. Κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων οι δραστηριότητες κοπής δέντρων είχαν μειωθεί για να εκτιναχθούν στα ύψη όμως από τον Μάιο οπότε η αποψίλωση αυξήθηκε κατά 34%.

Στο μεταξύ ο Μπολσονάρο, όπως αναφέρει ο Guardian, αρνείται να σχολιάσει τα νέα αποκαρδιωτικά στοιχεία και το γραφείο του παραπέμπει στο υπ.Περιβάλλοντος. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αποψίλωσης», είναι η μονότονη αλλά καθόλου διαφωτιστική απάντηση που δίνει ο αρμόδιος Υπουργός.


Ο Πάουλο Αντάριο από την Greenpeace, δήλωσε ότι «όλες οι ενδείξεις» συνηγορούν ότι ο ρυθμός αποψίλωσης του δάσους έχει αυξηθεί επί διακυβέρνησης Μπολσονάρο αλλά, όπως λέει, ελπίζει ότι η είδηση ​​για μια τόσο μεγάλη αύξηση οδηγήσει και στην αύξηση των πιέσεων προς την κυβέρνηση για ανάληψη δράσης.

«Όταν έχουμε τα τελικά νούμερα και εφόσον αυτά είναι πολύ υψηλά, αυτό θα είναι ένας εφιάλτης για το Μπολσονάρο» σχολίασε ο Αντάριο. «Πρόκειται για κάτι που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό τόσο για τη διεθνή όσο και για την βραζιλιάνικη κοινή γνώμη. Ο Αμαζόνιος είναι σύμβολο».

Σημειώνεται πως ο Αμαζόνιος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και φιλοξενεί είδη φυτών και ζώων που ακόμη και στις μέρες παραμένουν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους - που ανέρχεται σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα- είναι εντός των συνόρων της Βραζιλίας. Για την ακρίβεια το 60%.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 1965 στη Βραζιλία, οι ιδιοκτήτες γης θα πρέπει να διατηρούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ως δασώδη έκταση. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20% σε ορισμένες περιοχές της χώρας έως 80% στην περίπτωση του Αμαζόνιο. Ωστόσο, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί διαμάχες και διαφωνίες σχετικά με τις συχνά «συγκρουόμενες» ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και των απαιτήσεων και σχεδίων περί οικονομικής ανάπτυξης.

Το 2018 μάλιστα Ανώτατο Δικαστήριο ήρε μια σειρά νομοθετικών προβλέψεων και σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους διευκολύνεται η παράνομη αποψίλωση.

Πηγές: Guardian, huffingtonpost.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,475,ΑΠΟΨΕΙΣ,1459,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,558,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,765,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,125,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,208,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,479,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,655,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4779,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1558,ΕΛΛΑΔΑ,2670,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,321,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1044,ΕΣΕΙΣ,508,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,304,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,92,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,136,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2355,ΚΥΠΡΟΣ,266,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,621,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1753,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1248,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,308,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2243,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,156,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3944,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,185,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,147,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1142,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1143,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,569,ΥΓΕΙΑ,2338,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,91,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,331,UFO,216,VIDEO,2971,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Ο Μπολσονάρο καταστρέφει τον Αμαζόνιο
Ο Μπολσονάρο καταστρέφει τον Αμαζόνιο
Ο Μπολσονάρο καταστρέφει τον Αμαζόνιο
https://1.bp.blogspot.com/-QbcuagdePus/XUCWC7BV_kI/AAAAAAAB2JQ/V0odbGsm92km0rGFuG3HJCifzzfb2REhwCLcBGAs/s640/O-Mpolsonaro-katastrefei-ton-Amazonio.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-QbcuagdePus/XUCWC7BV_kI/AAAAAAAB2JQ/V0odbGsm92km0rGFuG3HJCifzzfb2REhwCLcBGAs/s72-c/O-Mpolsonaro-katastrefei-ton-Amazonio.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/07/O-Mpolsonaro-katastrefei-ton-Amazonio.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/07/O-Mpolsonaro-katastrefei-ton-Amazonio.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων